Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problemy z tylnymi nóżkami

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
KasiaKK
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Problemy z tylnymi nóżkami

Postautor: KasiaKK » 3 marca 2017, 21:40

W tym wieku u świnki staje się widoczny efekt niewłaściwej diety - granulat niestety najgorszej jakości - słonecznik obciąża wątrobę i generalnie jest bardzo NIE wskazany dla świnek morskich. Chrupki kolorowe to zapewne też zboże zmielone i odpadki roślinne. Jeżeli zależy Ci na tym aby podciągnąć świnkę zdrowotnie aby pożyła dłużej to warto zmienić jej karmę na Versele Laga complete / nature/ Beaphar nature, podawać codziennie siano, suszone zioła dla wzmocnienia organizmu - w tym stawów i kości świnki, układu krwionośnego i nerwowego - to wszystko jest związane ze zmniejszeniem aktywności.
Warzywa ale tu stawiać na paprykę, natkę pietruszki, koperku, seler.
A w międzyczasie na Twoim miejscu odwiedziłabym dla pewności weterynarza, który zna się na małych zwierzętach aby wykluczyć uraz mechaniczny.
Witaminka C w kroplach - zawsze wskazana. Zaburzenia aktywności (zmiany w układzie mięśniowo szkieletowym) mogą również być objawem szkorbutu spowodowanego niedoborem tejże witaminy a będącego pierwszym sprawcą przedwczesnych zgonów u świnek w Polsce.

Najlepszy dedykowany świnkom morskim sklep internetowy.
Szybka wysyłka.
Rewelacyjne Ceny.
Rzetelny opis produktów.
Kompleksowe doradztwo.
Zapraszamy na zakupy: http://www.sklep.swinkamorska.com.pl
Obrazek

Awatar użytkownika

Even
Użytkownik
Świnki morskie: Mikusia
Kontaktowanie:

Postautor: Even » 3 marca 2017, 21:42

Dostałam świnkę w prezencie od rodziców, gdy zdobyłam stypendium naukowe w szkole. Nie wiedziałam wtedy, że potrzebny jej towarzysz. Starałam się z nią spędzać jak najwięcej czasu, jednak teraz, gdy jestem w liceum, dużo czasu spędzam na nauce.

Według Pana w sklepie zoologicznym to dobra karma. Druga, którą sprzedają, jest w większości ze zbóż.

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 3 marca 2017, 21:44

"Panów i Pań" w zoologicznych nie słuchaj. Wcisną każdy kit, żeby tylko sprzedać karmę. Zastosuj się do naszych rad, i zacznij prawidłowo żywić prosiaka!

Even
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Even » 3 marca 2017, 21:55

W załączniku wysyłam zdjęcie garstki karmy. Karmę kupuję na wagę.

Mikunię dostałam w prezencie od rodziców za wyniki w nauce. Na początku nie wiedziałam, że powinna mieć towarzysza. Później jak prosiłam rodziców, to się nie zgodzili na drugą świnkę. Kocham Mikunię i staram się dla niej jak najlepiej... Ale chyba za mało wiem... Do tej pory miałam tylko rozpiskę, jakie można jej warzywa i owoce dawać. I trochę o jej zachowaniu. Dopiero dzisiaj znalazłam to forum.

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 3 marca 2017, 21:58

Nie wiem czy już wysłałaś załącznik, czy dopiero wyślesz? :D
Eh... szkoda, że nie wiedziałaś o tym wcześniej. A może spróbuj jeszcze przekonać rodziców, do kupna 2?

Even
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Even » 3 marca 2017, 22:02

Przepraszam. Mam problemy z wysłaniem zdjęcia (nie chce się załadować i dodać). Moi rodzice nie są za kupowaniem gryzoni. Próbowałam już wiele razy ich przekonać, ale oni nie chcą zostać ze świnką morską, gdy pojadę na studia. Prawdopodobnie następne świnki morkie będę miała dopiero po studiach (wtedy na pewno wezmę dwie)

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 3 marca 2017, 22:05

No nic, to trudno, ale naprawdę- KARMĘ MUSISZ ZMIENIĆ!
I poświęcaj swince bardzo dużo czasu, puszczaj na wybieg i cóż.. zdrówka dla Mikusi. :)

Even
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Even » 3 marca 2017, 22:10

Dziękuję za rady :) W październiku trochę Mikunia się przeziębiła, ale dzięki witaminie C dałam radę ją wyleczyć :) Wtedy już dawałam jej do pyszczka kropelki (sama nie chciała ich pić na początku i strasznie narzekała)

Even
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Even » 8 marca 2017, 16:12

Miałam pójść z Mikunią do weterynarza w poniedziałek... Niestety zmarła w sobotę, gdy byłam u wujka na wsi. Pochowałam ją w niedzielę rano, niedaleko jej poprzedniczki...

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 8 marca 2017, 16:14

O Boże... bardzo współczuje... :(

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”