Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Przekrzywianie głowy w nienaturalny sposób u świnki.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Tupcia&Chrupcialife
Użytkownik
Świnki morskie: Tupcia, Chrupcia
Kontaktowanie:

Przekrzywianie głowy w nienaturalny sposób u świnki.

Postautor: Tupcia&Chrupcialife » 13 sierpnia 2024, 0:06

Mam problem i się bardzo boję!

Moja świnka morska, Chrupcia, 4-letnia samiczka nienaturalnie przekrzywia głowę w lewą stronę. Zauważyłam to dzisiaj wieczorem i od razu zaczęłam sprawdzać uszy, zęby itd. ale nie zauważyłam nic niepokojącego. Futerko jest miękkie i delikatne, lśniące, oczy są bystre, uszy czyste, zęby piękne, świnka je, pije i zachowuje się normalnie, tylko nie wiem czemu przekrzywia głowę, a gdy dotykam jej różne miejsca na głowie, nie piszczy, nie wzdryguje się, ale ciągle leży. Co mam zrobić? Na razie nie chcę z nią iść do weterynarza i poczekać trochę, poobserwować. Nic takiego się ostatnio nie stało, nie upuściłam jej, nie zeskoczyła ze zbyt dużej wysokości. Pomóżcie proszę :(

Zdjęcie Chrupci (świnka je kawałek smaczka, i tu nie chodzi o ściankę klatki. Nigdy tak nie jadła, z przekrzywioną głową, nawet gdy jest na otwartej przestrzeni i ma smaczek lub jedzonko w pyszczku przekrzywia dziwnie głowę) ↓↓↓ :bored: :sad:
IMG_20240813_001303.jpg

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Świnki morskie: Za TM: Rosie [*], Malibu [*], Pigwa [*], Baranek [*],
Moje stadko: Kahlua, Mercedes i Tequilla
Kontaktowanie:

Re: Przekrzywianie głowy w nienaturalny sposób u świnki.

Postautor: MajaiRosie » 13 sierpnia 2024, 10:50

Ojeju, ja nie chcę straszyć ale to był zawsze pierwszy objaw przed odejściem świnek u mnie... Zwykle 1-2 dni i nie było czego ratować...
Koniecznie pędem do weta od gryzoni, może to być za niski cukier lub problemy neurlogicznie.

Tupcia&Chrupcialife
Użytkownik
Świnki morskie: Tupcia, Chrupcia
Kontaktowanie:

Postautor: Tupcia&Chrupcialife » 13 sierpnia 2024, 11:46

Dzisiaj jest lepiej, Chrupcia nie przekrzywia głowę więc wątpię, by coś było. Będę obserwować :) Pozdrawiam.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 17 września 2024, 16:14

Przekrzywianie głowy u świnki morskiej znaczy, że ją boli. Może mieć zapalenie ucha. Trzeba iść do weterynarza. Nie leczone zapalenie ucha może z czasem spowodować głuchotę.

SEiLA
Użytkownik
Świnki morskie: Mela
Pigwa
Juka
Kontaktowanie:

Postautor: SEiLA » 28 października 2024, 23:18

Jak na moje oko zapalenie ucha. Szybko do weta. Nasza Mela w tej chwili po niewyleczonym zupełnie jak się okazało zapaleniu ucha środkowego od lipca jest średnio 2 razy w tygodniu na czyszczeniu uszu z ropy. Mało tego ropa wyszła obok ucha zrobił się duzy ropien obecnie ma otwarta rankę i trzeba czyścić z ropy... poza tym że poprzedni wet nie wyleczył do końca choroby swinka ma się dobrze a nawet jest bardziej aktywna niż do tej pory a też miała oczoplons i przekrzywiona główkę w lewo. Obecnie Mela ma się dobrze ale istnieje ryzyko że ropy nie da się już usunąć całkowicie żadnymi farmaceutykami i jedyna opcja to operacja której nie robi się na swinkach.