Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka jest pobudzona

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Xxxxuuuxx
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka jest pobudzona

Postautor: Xxxxuuuxx » 21 lutego 2025, 21:05

Świnka ma 4 lata i od jakieś godziny/ albo dwóch chaotycznie się zachowuje biegania skaczę uderza w klatkę i trzęsie główką/drapie się tak szybko. Je i piję normalnie nawet się bawi. Siedzi niby normalnie i nagle zaczyna zachować się tak jak opisałam w pierwszym zdaniu... Nawet nie da sie podnieść po kiedy tylko próbuje jej dotknąć zaczyna się tak właśnie zachowywać... Co może się z nią dziać? Proszę o odpowiedź!!!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka jest pobudzona

Postautor: Renika » 21 lutego 2025, 21:40

To trochę dziwne zachowanie. Piszesz że świnka się drapie więc może to świerzb? Czasami jak świerzbowiec przemieszcza się pod skórą to może powodować niepokój, drapanie, agresję, samookaleczanie a nawet padaczkę u świnek. Może to być również jakiś problem neurologiczny więc konieczna będzie wizyta u dobrego weterynarza.

Xxxxuuuxx
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka jest pobudzona

Postautor: Xxxxuuuxx » 21 lutego 2025, 23:37

Tak, wiem;(
Teraz już trochę się uspokoiła i leży sobie, przed chwilą też jadła ale momentami dalej tak reaguję na dotyk.. więc póki co zapewniłam mu kryjówkę i staram się go nie dotykać