Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Duża ilość ropy wokół oka i dziwne zachowanie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
_SwinkiMorskie_
Użytkownik
Świnki morskie: Koko, Bibi, Mimi
Kontaktowanie:

Duża ilość ropy wokół oka i dziwne zachowanie

Postautor: _SwinkiMorskie_ » 27 stycznia 2025, 12:53

Cześć, od niedawna mam trzecią świnkę morską. Dzisiaj zauważyłam, że nie może otworzyć oka, bo ma bardzo dużo ropy. Przemyłam jej to wacikiem z letnią wodą, tylko ma tak na jednym oczku. U tego oczka nie widać białka, wydaje się mniejsze. Plus zauważyłam, że moja świnka bardziej się do mnie tuli i nie chce tak bardzo biegać, to mnie niepokoi. Miała wcześniej ranę na główce, wyłysiała tam, ale chyba powoli się też goi, nie była z tym u weta. Ma umówioną też wizytę u weta.

Dodam, że jest mniejsza od reszty stada i ciągle siedzi pod hamakiem… :sad:

Co to może być? I czy powinna być oddzielona od reszty stada? Nie mam pojęcia, pomóżcie.

Dodam jeszcze, że obramowki oka stały się bardziej fioletowe, świnka często mruga i mruży oczy.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Duża ilość ropy wokół oka i dziwne zachowanie

Postautor: Renika » 29 stycznia 2025, 22:24

Koniecznie idź ze świnką do weterynarza, wygląda na to że jest chora i potrzebuje leczenia - możliwe że antybiotykiem oraz dokarmiania bo piszesz że jest mniejsza od pozostałych świnek. Możesz zakupić karmę ratunkową Dr Ziętka w razie potrzeby dokarmiania przez strzykawkę ale zaobserwuj też czy sama je i pije. Trzeba ją ważyć co kilka dni i pilnować aby waga nie szła w dół. Można przemyć oczko solą fizjologiczną, może to uraz mechaniczny ale warto zbadać świnkę też pod kątem innych chorób bo jej zachowanie świadczy o złym samopoczuciu. Podawaj jej wit,C, zdrowe smakołyki, a w razie podawania antybiotyku również probiotyki.

CzarnaPantera676
Użytkownik
Świnki morskie: Pysia
Szczurek
(Nienarodzone świnki)
Kontaktowanie:

Postautor: CzarnaPantera676 » 7 lutego 2025, 12:41

Jeśli jest to tylko jedno oko to najprawdopodobniej wpadło jej tam coś jak np. trocina czy sianko.
Nie jest to bardzo poważne.
Ale być może jest to coś gorszego niż sianko w oku więc jak najszybciej do weterynarza.

MorskiKnureczek
Użytkownik
Świnki morskie: Kamiś & Orzech
Kontaktowanie:

Postautor: MorskiKnureczek » 24 kwietnia 2025, 11:02

jak najszybciej biegnij do weta, to jest dosc powazny stan, nie zagraza raczej zyciu swinki, ale na pewno nie jest to nic dobrego i tez nie jest to dla niej "miłe". podejzewam ze moga to byc problemy dosc powazne, moja swinka tak miala ale gdy byla tuz po operacji w narkozie, w tytm przypadku nie bylo to nic nietypowego, lecz mimo wszystko bylam wtedy u weta, dostal jakies tam leki, nie pamietam juz jakie bo bylo to dosc dawno. mysle ze na pewno w przypadku twojej swinki potrzebna jest konsultacja weterynaryjna i omowienie z lekarzem prowadzacym dalszego dzialnia w celu wyleczenia swinki