Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem z nową świnką (brak sierści wokół oka)

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
TheDomacH
Użytkownik
Kontaktowanie:

Problem z nową świnką (brak sierści wokół oka)

Postautor: TheDomacH » 23 kwietnia 2025, 17:50

Cześć wszystkim.
Dzisiaj zakupiłem nową świnkę morską (około miesięczną), ponieważ jedna z moich zdechła i nie chciałem, aby druga była sama.
Wsadziłem maluszka do klatki i zostawiłem, żeby się zaklimatyzował w nowym miejscu i zakumplował ze starszym kolegą.
Po jakimś czasie jednak wziąłem na chwilę malca na ręce i zauważyłem, że wokół jednego z oczu nie ma on sierści a u swoich poprzednich kawii nie miałem tego problemu i zastanawiam się czy nie przyniosłem do domu prosiaka z grzybicą? Najbliższy weterynarz jest prawie 100km odemnie i niestety ciężko się do niego dostać a nawet jak się uda to nie w takich godzinach. Może miał ktoś podobny problem i mógłby zobaczyć czy wygląda to na grzybicę czy nie?
Dzięki za pomoc.
https://zapodaj.net/plik-ivShlLVOt0 Zdjęcie

Awatar użytkownika

MorskiKnureczek
Użytkownik
Świnki morskie: Kamiś & Orzech
Kontaktowanie:

Re: Problem z nową świnką (brak sierści wokół oka)

Postautor: MorskiKnureczek » 24 kwietnia 2025, 10:56

niestety nie wiem co moze dolegac twojemu malcowi. mimo dalekiej drogi zalecam wizyte u weterynarza. mysle ze moze to byc choroba pasozytnicza. czy wczesniej tj. od razu po zakupie tez tak mial ?

TheDomacH
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: TheDomacH » 24 kwietnia 2025, 22:16

Tak. Było to od razu po zakupie (Była w domu doslownie ze 4h po zakupie max). W poniedziałek będę niestety dopiero mieć możliwość pojechać do weterynarza i mam nadzieję, że leczenie nie będzie problematyczne.

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Świnki morskie: Za TM: Rosie [*], Malibu [*], Pigwa [*], Baranek [*],
Moje stadko: Kahlua, Mercedes i Tequilla
Kontaktowanie:

Postautor: MajaiRosie » 26 kwietnia 2025, 13:15

Wygląda mi to na grzybicę

BuraczkiZjedzone
Użytkownik
Świnki morskie: Beebo, Narancia, Natka, Yuko, Arli, Marysia
Kontaktowanie:

Postautor: BuraczkiZjedzone » 26 kwietnia 2025, 21:05

Jest duża szansa, że to grzybica. Szczególnie, jeżeli ta skóra jest chropowata i wypadają z niej wysuszone kawałki. Polecam dać młodego do oddzielnej klatki, chociaż jeżeli jest to grzybica, to stary najpewniej już jest zarażony.
Leczenie jest proste i bezpośrednie. Jeżeli ten potwierdzi zakażenie grzybicze, pamiętaj by poprosić o leki również dla drugiej świnki. Warto też wyczyścić klatkę i jej wyposażenie.
Pooglądaj również, czy chłopcy nie mają ran. Wrzucenie samca do samca tak bezpośrednio może skutkować walką. Absolutnie nie myj świnek dopóki lekarz nie nakaże!