Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jakieś pasożyty czy to pchły?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Zafira
Użytkownik
Kontaktowanie:

Jakieś pasożyty czy to pchły?

Postautor: Zafira » 27 sierpnia 2007, 10:55

Dziś zauważyłam u mojej 4 miesięcznej świnki(którą mamy od 5 dni),że ma przy zadku jakieś mikroskopijne robaczki.Wcześniej tak się jej nie przyglądałam wnikliwie bo nie chciałam jej płoszyć,dopiero do nas trafiła,więc brałam ją na ręce krótko.A dziś ją obejrzałam całą ,ma cały biały kuperek więc widać te robaki.Myślałam,że to pozostałości kupek,ale nie bo te mikroskopijne robaczki siedzące na włosach przy zadku świnki się ruszają.Czy to pchły?,takie małe?
Bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Re: Jakieś pasożyty czy to pchły?

Postautor: Magda_Oska » 27 sierpnia 2007, 11:05

To nie pchły. To wszoły. Najlepiej iśc do weta, on się tego pozbędzie, będzie wiedział co zrobic

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Zafira
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Zafira » 27 sierpnia 2007, 11:36

Z tym,że ta 4 miesięczna świnka jest z 3 letnim samcem w klatce(będzie wykastrowany) więc pewnie jego też muszę wziąć do weta co? u niego nic nie widzę bo ma ciemne futerko przy pupie.
Dzięki za odpowiedź

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 27 sierpnia 2007, 12:59

Zafira pisze:więc pewnie jego też muszę wziąć do weta co?

Tak, lepiej weź go też. Chociaż profilaktycznie wet go spryska przed pasożytami. Po wizycie u weta porządnie wyczyść klatkę i najlepiej kup nową ściółkę, w tej starej mogły być pasożyty. Zobacz też do tego tematu: problemy-i-choroby-f8/czym-mozna-leczyc-wszoly-t978/

Zafira
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Zafira » 27 sierpnia 2007, 19:17

Byłam dziś u weterynarza z dwoma świnkami pani wtarła im furaginum w kuperki i w kark.Powiedziała żebym za dwa tygodnie wykąpała samiczkę(bo to ona ma te wszoły)samiec dostał maść profilaktycznie.Po wykąpaniu samiczki za 2 tygodnie mam odczekać 3 dni i wetrzeć sama 1 ml.tego preparatu(dostałam w strzykawce do domu).
Pozdrawiam