Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Moja świnka nie da sie dotknąć ani wziasc na ręce

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Re: MOJA SWINKA CHORUJE !!!!!!

Postautor: Brila » 22 sierpnia 2007, 11:52

Z całą pewnością odpowiadam: granulat.
Jest on co prawda drogi, ale gdy świnka ma granulat, wymienia się go dużo rzadziej, niż trociny. Ponadto cały dom nie jest w trocinach, co doprowadza do szału niektóre mamy ;) (np. moją :D), granulat nie wytwarza tak nieprzyjemnego zapachu, jak trociny, jest bardziej higieniczny, zarówno dla świnki, jak i dla domu.
Jednak nie można też zbyt rzadko zmieniać ściółki, gdyż proszek powstały z rozkruszenia granulek pod wpływem moczu może wywołać uczulenie, tzn. kichanie świnki.

Jedyną zaletą trocin jest cena. Góra 3 zł. w sklepach zoologicznych, natomiast granulat - 9 zł w górę.

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 22 sierpnia 2007, 12:53

a wada granulatu jest to ze swinka bardzo na nim halasuje, kiedy sobie skacze , biega slychac jakby grad o parapet nawalal wiec jak masz klatke kolo lozka to bedzie ci zdziebko halasowac - ja sypie na granulat trocinki ktore amortyzuja , a granulat daje w te miejsca gdzie zawsze jest nasikane, w rogi i trohe na brzegach, nie na calosc bo za duzo bym wywalala nie zurzytego a tak usuwam juz przerobiony na wiury - moj po zasikaniu nie przerabia sie na piach a na wiury

Obrazek

Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Postautor: Brila » 22 sierpnia 2007, 13:04

No fakt, *nicia*, że troszkę to hałasuje ;) Ale klatkę zawsze można postawić w innej części pokoju, a to rozwiązanie z trocinami też wykorzystywałam, jednak nie mogłam znieść trocin walających się po całym mieszkaniu.

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Brydzia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Brydzia » 22 sierpnia 2007, 19:14

OK
dzieki to w takim razie przezuce sie na granulki.mam prosbe jak moge wam wyslac zdiecie mojego prosiaka.
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:31 przez admin, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Zobacz: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f=8&t=166

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 23 sierpnia 2007, 12:43

Brydzia pisze:OK
dzieki to w takim razie przezuce sie na granulki.mam prosbe jak moge wam wyslac zdiecie mojego prosiaka.
wejdz na http://www.imageshack.us wrzuc tam fotke a potem skopiuj na forum linka Thumbnail for forums (1)

jak dalej nie wiesz to wyslij mi na maila fotki to ja ci je zlinkuje i podam na pw albo wejdz do mniena gg to ci wytlumacze

Obrazek

Brydzia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Brydzia » 30 sierpnia 2007, 21:35

dzięki za wskazówki dotyczące wysłania zdjecia to moja świnka http://img403.imageshack.us/my.php?image=tmp6139hp9.jpg

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca