Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

płyn do podłogi a łzawiace oczka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
loi
Użytkownik
Kontaktowanie:

płyn do podłogi a łzawiace oczka

Postautor: loi » 25 września 2007, 21:28

Witam po długiej nie obecności :*
Dziś puściłam świnkę po pokoju i biegała sobie , po kilkunastu minutach zauważyłam ze jej oczka są jakby zaropiałe , takie przezroczyste na około oczka i załzawione , zamknęłam w klatce i dokładnie w kilka sekund ropski nie było , zostały łezki a za chwilkę znowu oczka były normalne , czyżby to płyn do podłogi? bo kilka godzin temu właśnie podłogę szorowałam , pierwszy raz to sie zdarzyło ( ale i mam nowy płyn ). Będę wdzięczna za gdybanie :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Re: płyn do podłogi a łzawiace oczka

Postautor: Magda_Oska » 26 września 2007, 11:32

Hej loi, ty nie znikaj na tak długo :D

Co do łzawienia, to może to byc faktycznie od płynu. Czym myłaś podłogi?
Niektóre środki czystości (np. cilit bang, itp) są bardzo silnymi środkami. I same opary mogą być niebezpieczne. Kiedyś ktoś na fretkowym forum właśnie pisał o cilicie, że wymył całą łazienkę i weszła tam fretka. Nie pamiętam już dokładnie co jej tam było, w każdym razie jakieś objawy zatrucia na pewno. I to od samych oparów.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

loi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: loi » 26 września 2007, 15:59

ja kopiłam taki zwykły płyn z Lidla uniwersalny , dziś oczy ma normalne , ale jeszcze jej nie wypuszczałam

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 27 września 2007, 8:52

to poczytaj jaki ma sklad ten uniwersalny, podejrzewam ze pokazny skoro ma byc do wszystkiego i pewnie ma cos do podraznia jka si ego nawdychac z bliska, a swinka jest blizej podlogi niz my i to co dla nas jest dobre jej moze nie wyjsc na zdrowie.

Obrazek

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 27 września 2007, 10:15

Oprócz tego, co już napisane, świnki podczas swojej toalety ocierając łapami o pysk mogą przenosić w okolice oczu resztki płynu. Niestety, podłogi nie da się tak opłukać, by nie został płyn, a u sąsiadów było sucho:) Polecam do świnkowych klatek i podłogi w ich pokoju płyny produkowane z kukurydzy lub oleju rzepakowego. Są bezpieczniejsze, jeśli myjemy coś, z czego nie da się go spłukać.

Marek Li

Wróć do „Choroby i problemy”