Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Uczulenie na trociny

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
AnulkaG18
Użytkownik
Kontaktowanie:

Uczulenie na trociny

Postautor: AnulkaG18 » 15 maja 2009, 11:53

Od jakiegoś roku mam świnkę morską. Zaraz na początku były problemy zmiany na skórze itp... Weterynarz stwierdził że jest to uczulenie na trociny. Po zmianie podłoża na sianko wszystko wróciło do normy. Chciałam zapytać czy teraz po roku czasu mogę znów na nowo spróbować jako podłoża używać trocin czy jednak nadal będzie to dla niej niebezpieczne??
Z góry dziękuje:)

Awatar użytkownika

Emilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Uczulenie na trociny

Postautor: Emilka » 15 maja 2009, 14:25

Wiesz zamiast trocin czy sianka możesz używać granulatu. Według mnie jeśli wet powiedział Ci, że masz używać sianka to powinieneś słuchać tego co
Ci mówi. Ja kiedy kupowałam świnkę to powiedzieli, że lepiej sprawdza się granulat niż siano czy trociny. :)

PoZdRaWiaM

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 15 maja 2009, 14:56

Jedna z moich świnek również ma uczulenie na trociny. Od kilku lat świnki trzymam na sianie, pod które sypię granulat. Uczulenie samo z siebie nie ustąpi, więc powrót do trocin to raczej nienajlepszy pomysł. Sam granulat również może powodować uczulenie, w szczególności jeśli trafi się partia z drzew iglastych.

Emilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emilka » 15 maja 2009, 15:29

A no tak masz rację :). Ja stosuje granulat i mojej Pusi to nie szkodzi.

Wróć do „Choroby i problemy”