Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Oli wyrywa sobie futerko!!!!!!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
irmina
Użytkownik
Kontaktowanie:

Oli wyrywa sobie futerko!!!!!!

Postautor: irmina » 19 lutego 2010, 11:37

Mój Oli od kilku dni wyrywa sobie futerko! Nie wiem co mu jest :zalamany: Na początku myślałam że to Bibi (mój drugi prosiak) go gryzie, ale kiedy zostali oddzieleni, Oli wyrwał sobie jeszcze więcej futerka. Kiedy zadzwoniłam do mojej przyjaciółki powiedziała że to pasożyty. Ale kiedy poszłam do dobrego weterynarza, powiedział że nie wie co to jest, i że zabieg by był zbyt ryzykowny. To jedyny wet w naszym mieście (najlepszy) więc nie wiem co zrobić!!! Boję się o niego! Pomocy! :( :( :( :( :( :( :(

Awatar użytkownika

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Oli wyrywa sobie futerko!!!!!!

Postautor: Karena » 21 lutego 2010, 0:11

irmina pisze:Mój Oli od kilku dni wyrywa sobie futerko! Nie wiem co mu jest :zalamany: Na początku myślałam że to Bibi (mój drugi prosiak) go gryzie, ale kiedy zostali oddzieleni, Oli wyrwał sobie jeszcze więcej futerka. Kiedy zadzwoniłam do mojej przyjaciółki powiedziała że to pasożyty. Ale kiedy poszłam do dobrego weterynarza, powiedział że nie wie co to jest, i że zabieg by był zbyt ryzykowny. To jedyny wet w naszym mieście (najlepszy) więc nie wiem co zrobić!!! Boję się o niego! Pomocy! :( :( :( :( :( :( :(

Jaki zabieg? Na co? Na pasożyty zabieg? :wow:
Napisz skąd jesteś, wtedy łatwiej będzie polecić dobrego weta znającego się na gryzoniach. a jeżeli nie będziesz mogła podjechać ze świnką do innego, proponuję napisać maila do lekarzy z Oazy w Warszawie, opisać przypadek dołączyć zdjęcia.

To pewnie problem skórny, świerzb, grzyb, świnkę swędzi i stąd to gryzienie. Może to też być sprawa związana z psychiką, stresem. Ale najlepiej wypowie się o tym weterynarz.
Może spróbuj wykąpać ją w Nizoralu, stosuje się go pomocniczo przy świerzbie. Tylko pamiętaj, żeby ją dokładnie osuszyć, żeby się nie przeziębiła i nie nalać wody do uszu.

Przychodnia weterynaryjna OAZA
Szpital Zwierząt Egzotycznych
ul. Potocka 4
Warszawa
tel. 022 636 21 97
http://www.lecznica-oaza.prv.pl/

Pysia i Dyzio
Użytkownik
Świnki morskie: Pysia, Dyzio.
Kontaktowanie:

Re: Oli wyrywa sobie futerko!!!!!!

Postautor: Pysia i Dyzio » 1 maja 2010, 18:09

Chciałam powiedzieć, że ja miałam to samo. Okazało się, że to świerzbowiec.