Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka stała się nerwowa.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
kamilka1803
Użytkownik
Świnki morskie: Leo.
Kontaktowanie:

Świnka stała się nerwowa.

Postautor: kamilka1803 » 18 lutego 2011, 22:12

Witam,

Niedawno moja świnka była u weterynarza, z powodu przeziębienia. Dostała zastrzyk po którym stała się bardzo nerwowa.
Minęły 2 tygodnie od wizyty, a Leo cały czas jest nerwowy i się mnie boi. Martwię się o niego i chciałam się zapytać co zrobić żeby przestał się bać?

Z góry dziękuje

Kamila

Możecie mówić do mnie Kamila.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka stała się nerwowa.

Postautor: Becia » 19 lutego 2011, 10:03

Mój Emil tez był nieufny po zastrzyku u weterynarza, ale po kilku dniach mu przeszło. Musisz zrozumieć, że świnka się boi, że zrobisz jej coś złego, po tym co dostała w pupkę. Moim zdaniem, jeżeli będziesz poświęcać jej więcej czasu świnka się przyzwyczai i wszystko wróci do normy. Spróbuj ją udobruchać jakimiś smakołykami i dobrą opieką.

Gość

Postautor: Gość » 19 lutego 2011, 12:40

moja świnka ponad miesiac temu dostała 2 zastrzyki w grzbiet (ogólnie była 3x badana przez weta) i od tego czasu mnie gryzie jak tylko włoże ręke do klatki, ma takie nerwowe odruchy, do tego piszczy jak bym ją ze skóry obdzierał i warczy. mam ją 3 miesiące nigdy wcześniej tego nie miała. Weterynarz powiedział że swinka nie powinno sie dawac zastrzyków (inny niz ten co mu dawał) jak niema pewności co do choroby bo moga być dramatyczne skutki, jemu zdechły na rękach 2 swinki - dostały zawału. Dlatego jak ci bedzie ktoś radził idz do weta to przemysl to czy swinka jest faktycznie chora.
kiedys fikała koziołki a teraz siedzi...

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 19 lutego 2011, 16:20

Najwyraźniej zastrzyk był dla niego bardzo traumatycznym doświadczeniem i do tej pory się nie otrząsnął. Musisz od nowa rozpocząć proces oswajania, bo świnka straciła do Ciebie zaufanie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.