Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problemy z nóżkami

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Dobrusia
Użytkownik
Świnki morskie: Madzia Tomek
Kontaktowanie:

Problemy z nóżkami

Postautor: Dobrusia » 8 marca 2011, 18:47

Madzi coś się dzieje ze stopkami, łuszczy sie jej skóra.Proszę o pomoc.

zdjęcie:
Załączniki
DSCF3497 - Kopia.JPG

Obrazek

Awatar użytkownika

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: świnkowe stopki-problemy ze skórą

Postautor: Sandi » 8 marca 2011, 19:26

A na jakim podłożu trzymasz Madzię?
To powinno rozwiać twoje wątpliwości:
viewtopic.php?f=41&t=1716

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Postautor: Martex » 8 marca 2011, 19:49

Może to jest to zapalenie, które NiCiA pokazywała na zdjęciach ?
Wygląda podobnie, ale trochę mniejsze.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 8 marca 2011, 19:55

Mam wrażenie, ze ta stópka jest mocno opuchnięta. Radziłabym smarować maścią z wit. A (lub zawartością kapsułek Capicit A+E, tip od mojego weterynarza) i dokładnie obserwować, ponieważ tak wyglądają początki zapalenia łapek.
Jeżeli opuchlizna nie zejdzie lub pojawią się strupki trzeba będzie iść do weta.
I koniecznie trzeba zmienić podłoże, lub jeżeli używasz miękkiego (dry-bedu czy maty) częściej prać. Żwirki i trociny są przy takich problemach niewskazane.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Problemy z nóżkami

Postautor: Gaga » 9 marca 2011, 1:45

Hej!
Podpisuje sie pod opuchnietymi lapkami. To chyba jeszcze nie sa Bumbloofeet ale w istocie sa podraznione i opuchniete. Bez wzgledu jakie masz w tej chwili podloze NATYCHMIAST zamien je na zwykle podklady. Powod jest prosty, lapki wygladaja ze juz maja podrazniona skore a jestem pewna ze nie chcesz doprowadzic do infekcji. Poza tym pozostaje pielegnacja ..Mozesz smarowac lapok mascia z Vit A albo wrecz czysta wazelina. Po wsmarowaniu w skore trzymaj swinke na rekach przez dobrych kilkanascie minut. Dopiero wtedy pusc ja do klatki.
Mam pytanie. Dosc istotne, a mianowicie czy ostatnio swinka dostawala wieksze ilosci Calcium? Pytam poniewaz nasz Leo po zlamaniu tylnej lapki (ma osteoartretyzm) dostawal zwiekszona dawke Cal. W efekcie doszlo do calcifikacji skory na tylnych stopkach. Wygladalo to bardzo podobnie.
Niemniej podobne dolegliwosci moga pojawic sie przy roznych niedoborach, wiec napisz moze cos wiecej na temat diety swinki, witamin jakie jej podajesz. Wazne jest tez podloze na jakim swinka przebywa bo moga to byc poczatki Bumbloofeet. Na ten temat wiele mozna znalezc na http://www.gorgeousguineas.com/.
Jest to web site traktujacy glownie dermatologiczne problemy swinek. Mozna tam rowniez kupic leki, wszystkie na bazie naturalnej. Dwukrotnie kupowalam i bylam bardzo zadowolona. Szczegolnie z szamponu.
Wracajac do lapek Twojej swinki to wiem ze czasami w Polsce weterynarze podaja flucinar swinkom ktorych lapki wymagaja silnego leku ale ABSOLUTNIE ODRADZAM STOSOWANIE TEGO LEKU NA WLASNA REKE.
Daj znac jak ma sie swineczka.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 9 marca 2011, 14:31

O, właśnie, nie wspomniałam o tym, co napisała Gaga. Przy smarowaniu najlepiej złapać świnkę jedną dłonią za brzuszek, druga pod pupę i trzymać ją w pozycji zbliżonej do pionu, ale z lekkim pochyleniem do przodu, całkiem pionowa pozycji nie jest dla świnki wygodna i chyba nawet nie całkiem bezpieczna. Plecy opieramy o swoją klatkę piersiową i po posmarowaniu nosimy tak świnkę ok. 15 minut, aż maść się całkowicie wchłonie. Do smarowania potrzebna jest druga osoba.
I przy jakichkolwiek problemach z łapkami trzeba codziennie, lub nawet kilka razy dziennie sprzątać, świnka nie może mieć kontaktu z moczem.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gaga » 12 marca 2011, 9:40

Hej!
Zapomniaam Cie zapytac o wazna rzecz, a mianowicie czy dotyczy to moze przednich lapek? Bo wtedy moze to byc tzw spur i wowczas nie musisz sie zamartwiac. Latwo mozna to skorygowac.
Daj znac.

pati;>
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pati;> » 12 marca 2011, 17:49

moja świnka ma na przednich łapkach jakieś dziwne coś co jest podobne do strupa ale, nie jest czerwone tylko białe.
Co mam z tym zrobić ?? :?: :?: :? :?

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gaga » 12 marca 2011, 22:06

pati:>
czy mozesz to pokazac? tzn. zrobic zdjecie?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”