Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Moja świnka jest głodna,ale prawie nie je

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
manonroland
Użytkownik
Kontaktowanie:

Moja świnka jest głodna,ale prawie nie je

Postautor: manonroland » 27 listopada 2010, 17:26

Witam!
Jestem tu nowa. Mam od 4 lat i 10 miesięcy ślicznego świniaczka morskiego Tofika- mieszankę rozetki i długowłosej. Od jakichś 4 miesięcy niestety mi choruje. Zaczęło się od niby świerzbu. Tofik oprócz ranek, które rozdrapywał stał się osowiały, chował się w domku, mniej jadł i non stop miał rozwolnienie. Dostał zastrzyki i problem się wiele zmniejszył, ale nie zniknął zupełnie, więc ostatnio znów z nim poszłam do lekarza. Do problemu skórnego doszedł inny. Świnka przestała jeść siano, suchą karmę, owoce i warzywa. Je jedynie chleb, gotowany makaron i ryż oraz sporadycznie banana. Nic więcej nie je. Lekarz podejrzewał niedobór witaminy C i przez to problemy z zębami. Od poniedziałku Tofik dostaje witaminę C, ale sytuacja się poprawiła jedynie o tyle,że jest żywszy. Poszłam więc kolejny raz. Dostał silne zastrzyki przeciwzapalne. Przez to apetyt mu się zwiększył, ale nadal nie je suchej karmy, tylko ryje niuchem w misce. Lekarz uważa,że może on mieć zanik mięśni szczęki. Ale z drugiej strony gdy je chleb, to mocno szarpie zębami, tak jakby się ze mną siłuje dla zabawy. Siano też wącha, nawet siada przy nim,ale nie je go. Kupki mu się poprawiły od kiedy dostał zastrzyki przeciwzapalne, stały się spoiste i kształtne, ale przez to,że nie je suchych karm, to są one jasne. Podsuwamy mu pod nosek różne nowe smakołyki,ale on albo nie jest zainteresowany, albo chwilowo zwróci na nie uwagę,a potem odejdzie. Poję go strzykawką, bo pić też nie chce. Samopoczucie i zainteresowanie się poprawiło po zastrzykach, ale co dalej? Co jest mojej śwince i jak mogę jej pomóc?

Awatar użytkownika

Anonymous

Re: Moja świnka jest głodna,ale prawie nie je

Postautor: Anonymous » 1 grudnia 2010, 16:25

twoja świnka jest taka osowiała ja cię rozumiem sama miałam z tym problem rada
1. może jest po prostu stara bo średni okres życia świnki to 2 lata.
2.możesz podawać jej deser gerberka co 2 godz ze szczykawki bez igły po 5 millitrów dziwnie to brzmi ale działa

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 1 grudnia 2010, 19:29

Nie wiem co ci poradzic. Ale z tego co się orientuje to śwniki żyją dłużej niż dwa late. Z tego co kojaze to 7.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 24 kwietnia 2011, 0:42

Jeśli śwince się nie poprawia ni nic to radziłbym ci zmienić weterynarza.
Starość to chyba jeszcze nie mimo że świnka ma prawie 5 lat to nie jest to jeszcze tak dużo.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 24 kwietnia 2011, 20:45

Zmienienie weterynarza na pewno by pomogło. Ponadto jak świnka nie chce jeść to dokarmienie jej to stanowczo dobry pomysł. Mogłabyś rozkruszyć karmę na pył i z czymś zmieszać i podać jej. Ważne żeby nie opadła z sił. Może pośrednio pomoże Ci ten temat (viewtopic.php?f=8&t=3060&hilit=biegunka) wprawdzie dotyczy biegunki ale porusza temat dokarmiania świnki. Mam nadzieje, że świniakowi się poprawi, trzymam kciuki!

Obrazek

Awatar użytkownika
Tajaa
Użytkownik
Świnki morskie: Lusiek i Niko :)
Kontaktowanie:

Postautor: Tajaa » 13 lipca 2011, 2:15

A może ma przerośnięte ząbki? Makaronami, itp na pewno ich nie zetrze, więc wydaje mi się, że jest taka możliwość. A wiadomo, że takie ząbki bardzo utrudniają jedzenie twardych pokarmów jak np. ziarna czy chrupki z karmy.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca