Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świniak nagle zrobił się przerażony i skacze po ścianach

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Sylfa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świniak nagle zrobił się przerażony i skacze po ścianach

Postautor: Sylfa » 29 października 2011, 19:34

Witam

Od około 3 miesięcy mam świnkę morską, chłopczyka. Wszystko było ok do dzisiaj. Rano wypuściłam go w pokoju, pobiegał sobie, w tym czasie jak zwykle mu posprzątałam. Wrócił do klatki i przez około 5 godzin zachowywał się jak zawsze. Kilka godzin temu około godziny 15 zauważyłam, że przeniósł się do mniej uczęszczanej przez niego połowy klatki i zaczął niepewnie węszyć wyciągając szyję w kierunku drugiej połowy gdzie leży jego poduszka, miska i kula z siankiem. Niezbyt wiedziałam o co chodzi, a on dalej siedział lekko przestraszony pod hamaczkiem. Przed paroma minutami zerwał się na jakiś dźwięk z niższego piętra i wręcz "przeleciał" 2 razy klatkę w koło dosłownie po ścianach (jeszcze nie widziałam go takiego przerażonego). Teraz siedzi pod drzwiczkami, nie rusza się i tylko co chwilkę coś węszy. Nie widzę u niego żadnych pcheł, itp. skórę przy uszach, nosie, oczach i łapkach też ma normalną.

Proszę, niech ktoś jeśli może mi powie co mogło się stać, może to jakaś choroba? (Nikt poza mną nie wchodził dzisiaj do mojego pokoju, a ja prawie cały dzień spędziłam przy komputerze i nie zauważyłam nic co mogłoby go tak wystraszyć, rano zachowywał się całkiem normalnie)

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Świniak nagle zrobił się przerażony i skacze po ścianach

Postautor: Konto usunięte » 29 października 2011, 19:43

Swinki nie sa zbyt rozgarniete intelektualnie,to glupiutkie i slodkie zwierzaczki,ktore boja sie wszystkiego co sie pojawia z nienacka,cokolwiek moglo go przestraszyc i teraz bedzie plochliwy przez jakis czas,wez go na rece i uspokoj ,sprawdz czy bedzie lezal na swojej poduszeczce jak mu ja dasz pod hamakiem,jakiej sciolki uzywasz?Moze cos w trocinach niepokojaco mu pachnie?

Sylfa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sylfa » 29 października 2011, 19:59

Dziękuję za odpowiedź ;) wypuściłam go z klatki i wymieniłam ściółkę, akurat dzisiaj ostatni raz miał mieć trociny, zmieniłam na granulat i matę, teraz biega sobie po pokoju i już wszystko ok :) Nieźle mnie przestraszył i jak widać udzieliło mi się od niego robienie wideł z igły :oops: :lol:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 29 października 2011, 20:26

Nie widly z igly,tylko dobrzxe,ze obserwujesz swinke w razie czego masz szanse szysko reagowac a taki atak mogl Cie zaniepokoic,dobrze,ze swinka ma sie dobrze,daj mu calusa ode mnie