Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

był zoładek chory, ropień i teraz Pododermatitis

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Prymaza
Użytkownik
Świnki morskie: Rayban vel Rembrant & Manfred vel Fredek
Kontaktowanie:

był zoładek chory, ropień i teraz Pododermatitis

Postautor: Prymaza » 24 stycznia 2012, 22:58

Tak kończę właśnie leczenie ropnia. Zupełnie nie wiem skąd te wrzody się zrobiły, najpierw na piętkach pojawia się krwiak, a póżniej puchnie i robi się strup. Ryj mój biedny dostawał zastrzyki narkozy domięsniowej i wydaje mi się ze to osłabiło nogę ale wet mowi ze to dość powszechne schorzenie u świnskich i trzeba to poprostu zwalczyć. Mamy granuloflex i tribiotic na zmianę, mogę zrobić wymaz ale na 99% to pan złocisty, czy to naprawdę tak trudne w leczeniu? Z jednym walczę juz miesiąc i jak juz sie mocno przygoiło to po kolejnej narkozie sie pogorszyło i widac ze jedną z nóżek będzie miał nie do końca sprawną.... :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: był zoładek chory, ropień i teraz Pododermatitis

Postautor: vagina_denata » 24 stycznia 2012, 23:05

Zalezy jakie czynniki wywolaly zakazenie - gronkowiec zlocisty jest dosyc parszywy. No niestety leczenie jest dlugie i meczace, u mojej swinki trwalo kilka tygodni. Dodatkowo mozesz smarowac lapki mascia z wit. A lub zawartoscia kapsulek Capivit A+E. Pomaga tez miekkie podloze i perfekcyjna czystosc w klatce.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Prymaza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Prymaza » 24 stycznia 2012, 23:17

Moj prosiak to juz weteran choróbsk, od ropnia wyglada jakby mu ktoś wygryzł pol szyi, do tego stąpa z nogi na nogę i waży 700g przy wieku 1,5roku. Na szczęście juz wrocil mu apetyt, odstawilismy rodicare bo sam już wszystko je- czy moze jeszcze go dokarmiać? Co do stupek to moczyłaś może w glukonianu chlorheksydyny? Bo ja poki co przed smarowaniem płuczę w nadmanganianie? Na zmianę smaruję mu raz dziennie granuloflexem i tribiotikiem, maść witaminową dołączyć również? Nie za dużo? Dziekuje za pomoc :)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 24 stycznia 2012, 23:44

Nie uzywalam zadnych srodkow odkazajacych na stopce, tylko antybiotyk i Capivit A+E. Smarowanie wit. A polecil mi weterynarz, poniewaz poprawia ona ogolna kondycje skory, zmniejsza podraznienia itp. To nie jest inwazyjny lek, a pomaga na problemy skorne, wiec mysle, ze mozesz spokojnie jej uzywac (z tego co pamietam raz dziennie). I nie wiem czy powiedziano Ci o tym, ale po kazdym posmarowaniu powinno sie swinke trzymac na rekach brzuszkiem na zewnatrz, tak zeby leki zdazyly sie wchlanac.

Awatar użytkownika
Prymaza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Prymaza » 25 stycznia 2012, 22:56

No wlasnie, jest gronkowcowe i ponoc antybiotyki to podziałaja ale ta bakteria szybko się na nie uodparnia. Jak wyczytałm i podyskutowałam z kolezanką mikrobiologiem klinicznym lepiej postawic na jakies chemiczne środki odkażające tymbardziej ze to rana na wierzchu. Proszę powiedz mi na jakim podłozu trzymałaś prośka?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 26 stycznia 2012, 14:47

Poczatkowo na ligninie, ale nie zdalo to egzaminu, wiec przerzucilam sie na miekkie trociny. Mozna tez sprobowac z podkladami higienicznymi.

Awatar użytkownika
Prymaza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Prymaza » 27 stycznia 2012, 23:09

Bardzo dziękuję za pomoc, ja mam miękkie trociny zmieniam je co 2 dni wraz z dezynfekcją klatki. Stópki wyglądają lepiej ale wciąż stąpa z jednej na drugą...

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 27 stycznia 2012, 23:21

Nic dziwnego, te lapinki na pewno jeszcze bola. Najwazniejsze, zeby opuchlizna stopniowo zmniejszala sie.
Glaski dla futrzaka :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”