Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mała klatka + świnka =paraliż ?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
filipfill
Użytkownik
Kontaktowanie:

Mała klatka + świnka =paraliż ?

Postautor: filipfill » 1 września 2012, 9:57

Hej!
Mój kuzyn ma świnkę (bo jak zobaczył moje to nie mógł wytrzymać i sobie kupił, a teraz ma ją kompletnie gdzieś). Ma klatkę o wymiarach około 40x25x25 (dł - szer. - wys). Trzyma tam świnkę, codziennie daje tony sałaty (po dwóch latach skapował się, że świnka ma biegunkę i czerwoną pupę) i daje Vitapol, zielone kolby, które kapią farbą i karmę na wagę. W ogóle się z nie bawi z nim. Po jakimś czasie dostała paraliżu głowy, chodzi na lewo. Czy da się ją uratować? :confused: :(
Ostatnio zmieniony 1 września 2012, 11:12 przez nugatka, łącznie zmieniany 7 razy.
Powód: Poprawiłam wszystkie błędy. Pisz poprawnie! Post był nieczytleny!

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: małą klatka + świnka =paraliż ?

Postautor: Konto usunięte » 1 września 2012, 10:07

A wiadomo, czy to paraliż? Może to być również choroba mózgu. Jak twój kuzyn nie uda się do weterynarza, to się nie dowie, co można zrobić. My przecież tego nie ocenimy. Jeśli świnki nie da się wyleczyć, chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby uśpienie. Prosiak nie jadł by syfiastych rzeczy, nie męczył by się w małej klatce, i zapewne nie byłby odwodniony, bo ciągła biegunka pewnie spowodowała odwodnienie. Jeśli kuzyn nie uda się do weta, zrób to ty. I nie słuchaj jeśli będzie wmawiał ci, że to niekonieczne. Każde zwierze domowe powinno mieć zapewnioną opiekę weterynaryjną. Twój kuzyn takim postępowaniem udowodnił, że jest mega nieodpowiedzialny. Walcz o dobro tej świnki, i do weta!

filipfill
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: filipfill » 1 września 2012, 10:24

Chciałem tak zrobić tylko się mądrzy się że jest starszy mądrzejszy .chyba lepiej będzie jak zdechnie ( pewnie już nie długo ) bo wet u nich powiedział że ich klatka jest bardzo duża , a świnki jedzą swój kał
jak są chore ( to wet od krów , ale i tak dziwne :distrustful: :wacko: ) chce ją sprzedać gdzie popadnie . chyba ja kupie go :confused: :unsure:

Renika

Postautor: Renika » 1 września 2012, 10:42

Skąd jesteś? Gdzie sprzedajecie świnkę?

jaga

Postautor: jaga » 1 września 2012, 10:50

Idź do jego rodziców i powiedz jak sie sprawy mają,że świnka musi iść do dobrego weta. Skąd jesteście? Może zechce oddać tą świnkę komuś i się zajmiemy leczeniem.

Konto usunięte

Re: Mała klatka + świnka =paraliż ?

Postautor: Konto usunięte » 1 września 2012, 12:30

No to kup! Tylko nie wiadomo, czy łączenie by się powiodło. Może lepiej nie próbuj? Świnka i tak jest słaba, długo była samotna. Masz jakąś klatkę? Mam nadzieję, że nie będziesz trzymał jej w tej od kuzyna :shock:

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 1 września 2012, 13:24

Kup tą świnkę i jej pomóż. Ona może żyć! Możesz oddać ją Stowarzyszeniu Pomocy Świnkom Morskim, oni ją wyleczą i oddadzą do adopcji.

To, że świnki jedzą swój kał, to normalna sprawa.

Renika

Postautor: Renika » 1 września 2012, 20:05

No i co z tą świnką? Czy ktoś ją kupił?

Gość

Postautor: Gość » 3 września 2012, 14:05

Jestem z Poznania mój kuzyn mieszka w długim , to koło Kłodawy ( tam gdzie jest kopalnia soli ). Ja nie mam klatki nie będę jej w tym . Może ktoś z was chce ( o na pewno DA nie SPRZEDA ) . Jak ktoś chce to proszę pisać.

Awatar użytkownika
Dawenna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Dawenna » 4 września 2012, 21:27

Stowarzyszenie Pomocy Świnkom Morskim może przejąć świnkę. Musimy jednak umówić się jakoś na odbiór.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca