To najpewniej marchewka.
Ponadto wiele młodych świnek oddaje pomarańczowy/różowy mocz.
Sytuacja stabilizuje się z wiekiem.
Klaudia1245 pisze:Moja świnka ma tak samo ... ! Jeszcze nawet czasami sika na biało ... ! Poszłam z nią do weterynarza który powiedział, że to z nadmiaru : mleczy, siana, różnej trawy itp ... ! Jedyne co może jeść to koniczyna !
Lucy_gryzoń pisze:Ja również.
Ja czasem widuję na spodniach białą plamkę, ale to nic groźnego i to normalne u świnek
nugatka pisze:Mniszek lekarski (potocznie: mlecz)
Normalna świnka morska wydala mętny mocz o kolorze kremowo-żółtym o odczynie zasadowym i pH 9. Okazjonalnie, w moczu znajdują się kryształy fosforanu amonowego i węglanu wapnia. Ta krystaluria powoduje gromadzenie się osadu w klatkach. Osad ten można łatwo usunąć słabym roztworem kwasu.
Prawidłowy mocz jest alkaliczny i może zawierać kryształy fosforanów i węglanów. Nie są one problemem, ale mogą tworzyć osad w klatce. Jednakże razem z innymi czynnikami predysponującymi, takimi jak picie niewielkich ilości wody, z kryształów tych mogą formować się większe kamienie.
Niejasne są przyczyny formowania się kamieni. Do czynników predysponujących zalicza się mniejsze pobranie wody, niezbilansowane żywienie i zakażenia bakteryjne. Do tworzenia kamieni najbardziej prawdopodobnie może przyczyniać się dieta o dużej zawartości wapnia (zawierająca lucernę) i z dużą ilością witaminy D. Przypuszcza się także dziedziczne skłonności do występowania tej choroby.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości