Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mam problem z moczem mojej świnki :(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Pohjola
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Mam problem z moczem mojej świnki :(

Postautor: Pohjola » 15 lipca 2011, 16:11

To najpewniej marchewka.
Ponadto wiele młodych świnek oddaje pomarańczowy/różowy mocz.
Sytuacja stabilizuje się z wiekiem.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 16 lipca 2011, 1:53

Klaudia1245 pisze:Moja świnka ma tak samo ... ! Jeszcze nawet czasami sika na biało ... ! Poszłam z nią do weterynarza który powiedział, że to z nadmiaru : mleczy, siana, różnej trawy itp ... ! Jedyne co może jeść to koniczyna !

Kłamał. Biały, mętny mocz jest normalny u świnek i nie ma powodu do obaw. A siano jest im niezbędne do ścierania zębów trzonowych, trawa jest ogromnym przysmakiem, a mniszek jest moczopędny i pobudza pracę nerek. Lepiej zmień weterynarza, tak naprawdę to mało który zna się na problemach gryzoni.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Tolek
Użytkownik
Świnki morskie: Tolek chce przekonac rodzicow na druga.
Kontaktowanie:

Postautor: Tolek » 18 lipca 2011, 21:52

zgadzam sie z vagina_denata :)

Wszyscy jesteśmy jedną rodziną. Zapewnijmy naszym prosiaczkom wspaniały ciepły dom!

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 19 lipca 2011, 8:14

Ja również.

Ja czasem widuję na spodniach białą plamkę, ale to nic groźnego i to normalne u świnek :)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 19 lipca 2011, 9:09

Hm... powiem tak, a sama mam świnkę, która ma problemy z kamicą, białawy mocz jest jeszcze w porządku, bo świnki wydalają w ten sposób wapń, ale jeśli jest gęsty i mętny, to dzieje się coś niedobrego. Nie powinien być mętny. Mniszek lekarski (potocznie: mlecz) ma sporo wapnia. Należałoby ograniczyć pokarmy bogate w wapń (dużo wapnia zawierają wszelakie natki: pietruszki, selera, koper; poczytaj to: http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?f=10&t=5043&hilit=wykres+wapnia). Nadmiar wapnia prowadzi świnkę do kamicy nerkowej.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 19 lipca 2011, 12:21

Lucy_gryzoń pisze:Ja również.

Ja czasem widuję na spodniach białą plamkę, ale to nic groźnego i to normalne u świnek :)

to Twoje swinki nosza spodnie? :lol: :mrgreen:

nugatka pisze:Mniszek lekarski (potocznie: mlecz)

udzielajac odpowiedzi sprawdz najpierw czy wiesz o czym mowisz,bo tu ludzie korzystaja z rad,a mnieszek to nie jest mlecz,choc naleza to jednej grupy roslin,mnieszek jest pozyteczny dla swin a mlecz wrecz przeciwnie.
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2012, 0:01 przez Sensibles, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz posta pod postem! ;D

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 19 lipca 2011, 12:27

Źródło: V. C. G. Richardson Choroby świnek morskich wyd. SIMA, Warszawa 2007

Podkreślenia moje.

Normalna świnka morska wydala mętny mocz o kolorze kremowo-żółtym o odczynie zasadowym i pH 9. Okazjonalnie, w moczu znajdują się kryształy fosforanu amonowego i węglanu wapnia. Ta krystaluria powoduje gromadzenie się osadu w klatkach. Osad ten można łatwo usunąć słabym roztworem kwasu.

i jeszcze o mętności:
Prawidłowy mocz jest alkaliczny i może zawierać kryształy fosforanów i węglanów. Nie są one problemem, ale mogą tworzyć osad w klatce. Jednakże razem z innymi czynnikami predysponującymi, takimi jak picie niewielkich ilości wody, z kryształów tych mogą formować się większe kamienie.

Sama mętność moczu nie świadczy o niczym i jest stanem fizjologicznym nie patologią. Nie siejmy paniki, bo ktoś zobaczy, że jego świnka sika na biało i pomyśli, że jest umierająca.

Jeszcze o kamicy cytacik wkleję, zakochałam się w tej książce ;)

Niejasne są przyczyny formowania się kamieni. Do czynników predysponujących zalicza się mniejsze pobranie wody, niezbilansowane żywienie i zakażenia bakteryjne. Do tworzenia kamieni najbardziej prawdopodobnie może przyczyniać się dieta o dużej zawartości wapnia (zawierająca lucernę) i z dużą ilością witaminy D. Przypuszcza się także dziedziczne skłonności do występowania tej choroby.

+ na kamicę nerek bardziej narażone są samce.

Edit: ruby, ja już nie będę łączyć twoich postów, sama se połącz, ile można prosić! Ni pisze się posta pod postem, masz opcję "zmień" i weźże zacznij jej używać! No zirytowałam się.
I nugatka przecież napisała, że "mlecz" to potoczne określenie, chyba każdy kto ma więcej rozumu od widelca zrozumie o jaką roślinę chodzi, tym bardziej, że mlecz-mlecz wcale nie tak łatwo znaleźć.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 19 lipca 2011, 14:58

Hm... powiem tak, może mętny jest jeszcze do przyjęcia, ale gęsty czy o brzydkim zapachu, itp, już nie. Mój pan ma moczany amonowe bezpostaciowe i kryształy moczany amonowego.. Poprzednio miał kryształy szczawianu wapnia - które wysikał, a na ich miejsce pojawiły się inne... Mam nadzieję, że pozbędziemy się tego dziadostwa.

Tosia;);*

"Mam prblem ze świnką"

Postautor: Tosia;);* » 12 lipca 2012, 22:00

Hej,
mam problem ze świnką,moja świnka oddaje mocz na "biało" :sad: !!!
Boje się że to jakaś choroba i że świnka mi zdechnie :( .

Pomocy!!!!!! ;)

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 19 lipca 2012, 0:02

Moja też przez jakiś czas sikała na biało. Szczerze mówiąc to nie pamiętam już, dlaczego tak się dzieje, ktoś mi to tłumaczył - w każdym bądź razie, przeszło po paru dniach.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca