Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka - choroba skóry - ... grzyb ? || zaparcia | POMOCY !

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Re: Świnka - choroba skóry - ... grzyb ? || zaparcia | POMOCY !

Postautor: Karolajna » 10 sierpnia 2008, 20:58

Karena, jeśli owoc jest soczysty to świnka może nie pić wody.
Ale można spróbować zawsze przez strzykawkę dać wody.
Mam nadzieję że dajesz śwince wit. C?
Podstawą jest teraz aby świnka miała dużo wody w organizmie. Radzę Ci zmienić weterynarza, powiedz miasto a ja ci znajdę weta od gryzoni. Nie wszyscy jak twierdzą że są weterynarzami, znają się na świnkach.
Znam przypadek weterynarza w Pruszkowie który jak twierdził- znał się na gryzoniach.
Mojej koleżanki świnka zachorowała- niestety grzybica. Poszła ze świniakiem do weta na ul. Lipowej. Niestety wet powiedział że zna się na świnkach i powiedział że to poważne i trzeba zrobić zastrzyk :zdziwiony: . Wyjął igłę jak dla konia. Moja koleżanka szybko zabrała świniaka. Później się okazało że wet był od krów i koni :zdziwiony: ...
Radzę Ci dobrze poszukać, poszukać na portalach typu właśnie Caviarnia lub swinkimorskie.org
Dużo osób się wypowiada tam na temat wetów.
Co do granulatów- Cat;s dreams, Cat's best lub Vitapol jest najlepszy :D

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

Awatar użytkownika

peeters027
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka - choroba skóry - ... grzyb ? || zaparcia | POMOC

Postautor: peeters027 » 10 sierpnia 2008, 21:08

Już pisałem, jestem z Krotoszyna. Lelek dostaje bardzo dużo owoców, w tym najwięcej jabłek, pomidorów i papryki, a każde z tych 3 zawiera witaminę C. Chyba, że można podawać w jakimś leku - byłbym wdzięczny za podanie nazwy. Myślę, że pójdę do jeszcze jakiegoś innego weterynarza, aby porównać jak widzi to jeden, a jak drugi. Pomimo, że wet Lelka nie pobrał tych zeskrobin jestem z niego zadowolny (jest bardzo delikatny, chociaż kiedy trzeba spryskać świnkę nie idzie być delikatnym). Poza tym już raz prawie kiedyś wyleczył świnkę. Jednak gdyby udało wam się jakoś znaleść weta w Krotoszynie najlepszego od gryzoni byłbym bardzo, bardzo wdzięczny. Zresztą sam też popytam kogoś kto miał gryzonie :).

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 10 sierpnia 2008, 21:10

Wit. C podaje się w płynie- Juvit (koszt ok.6-10 zł butelka 40 ml).
Warzywa nie dają tak dużo wit. C jak się zdaje.

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 10 sierpnia 2008, 21:14

Karolajna pisze:Co do granulatów- Cat;s dreams, Cat's best lub Vitapol jest najlepszy :D

Od kiedy Vitapol produkuje drewniane granulaty (podkłady)? :P

Może to Cię zainteresuje: http://www.krotoszyn.pl/modules.php?nam ... age&pid=40

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 10 sierpnia 2008, 22:04

we3b pisze:
Karolajna pisze:Co do granulatów- Cat;s dreams, Cat's best lub Vitapol jest najlepszy :D

Od kiedy Vitapol produkuje drewniane granulaty (podkłady)? :P

Może to Cię zainteresuje: http://www.krotoszyn.pl/modules.php?nam ... age&pid=40

Ja już od roku widziałam w zoologiku granulat Vitapolu. Mam chyba fotkę... Wiedziałam że gdzieś mam!
[IMG=http://img364.imageshack.us/img364/6788/dsc00093zv0.th.jpg]

peeters027
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: peeters027 » 10 sierpnia 2008, 22:08

A ten juvit trzeba zmieszać jakoś z wodą czy można bezpośrednio podać go śwince ?

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 10 sierpnia 2008, 22:19

dajesz 5 kropel śwince młodej (do 1 roku) od 1 roku dajesz 10 kropel. Nie, juvit jest w smaku słodszy niż krople vitakrafta.
Dajesz bezpośrednio ze strzykawki bez igły.

peeters027
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: peeters027 » 10 sierpnia 2008, 22:26

Aha rozumiem :) Dzięki wielkie za porade. A jeśli można zapytać (wiem zadaje dużo pytań, ale podobno kto pyta nie błądzi :D ) co ile dawać mu to dawkę juvita 1 raz dziennie, 2 razy dziennie czy może co kilka dni ???

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 11 sierpnia 2008, 8:52

Podawaj raz dziennie.

Karolajna pisze:Ja już od roku widziałam w zoologiku granulat Vitapolu. Mam chyba fotkę... Wiedziałam że gdzieś mam!

Pierwsze słyszę :zdziwiony: Nie spotkałem się z tym jeszcze.

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 11 sierpnia 2008, 13:20

we3b pisze:Podawaj raz dziennie.

Karolajna pisze:Ja już od roku widziałam w zoologiku granulat Vitapolu. Mam chyba fotkę... Wiedziałam że gdzieś mam!

Pierwsze słyszę :zdziwiony: Nie spotkałem się z tym jeszcze.

Wiesz nie we wszystkich zoologach są granulaty Vitapolu.
U mnie np. są dosyć często spotykane.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca