Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

dżwięk

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
swinkowski
Użytkownik
Świnki morskie: Filek
Kontaktowanie:

Re: dżwięk

Postautor: swinkowski » 29 września 2010, 17:04

Cóż, ja ją głaskam 2,3 razy dziennie i to najspokojniej, daję smakołyki, a on dalej ucieka i się boi. Zrobiłam błąd, bo dałam go pogłaskać koleżance, ale on miał wtedy 1,5 miesiąca. :zdezorientowany: . Dlatego się ciebie pytam o rady, bo ty masz świnkę długo i bardzo za nie dziękuję! :D
Moja przyj. też ma świnkę i ja ją głaskalam jak miała 1 mies., a tak się oswoiła, ze się nie boi mnie i nikogo, anii nieczego! :)

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Awatar użytkownika

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 29 września 2010, 19:26

No, to że ja ktoś kilka razy pogłaska to nic się nie stanie, chodziło mi raczej o branie często na ręce przez obcych.
Wiesz, to troszkę potrwa.Musisz jej dawać smakołyki, głaskać ją, ale spokojnie, nic na siłę. Daj jej przede wszystkim czas. Człowiek myśli trochę inaczej i szybko się przyzwyczaja.Jednak ze świnkami jej troszkę inaczej-ona tak szybko nie zrozumie.Jeśli CODZIENNIE będziesz do niej mówiła, cokolwiek, np. patrzyła na nią i wymawiała jej imię, bardzo łagodnym tonem, to myślę, że ją oswoisz. :)Aha, nie mam tu na myśli, że będzisz MUSIAŁA codziennie wracać do domu i do niej przemawiać. Jeśli jednak czasem znajdziesz wolny czas-weź ją na ręce, daj np. marchewkę, usiądź i głaszcz ją. Jeśli będzie się wyrywać, spokojnie, odłóż ją do klatki, a gdy zje wyjmij ponownie ;)
POWODZENIA ! :P

Ola [*] - będziemy pamiętać.

swinkowski
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 30 września 2010, 18:38

Dzięki za rady Sandi! Bardzo mi się przydadzą! :) :tak: :D :D :D
Aha, i jak ją głaskala moja kol. to nawet jej nie brała na ręce tylko tak raz "głasknęła". :tak:

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 30 września 2010, 18:42

No, pisałam,że jeśli nawet pogłaskałaby ją kilkanaście razy NIC, ALE TO NIC się nie stanie. :)

swinkowski
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 30 września 2010, 18:48

OK :tak: :tak:

Awatar użytkownika
Verka
Użytkownik
Świnki morskie: Snowflake, Olivia -samiczki sheltie
Jerry - samiec gladkowlosy srebrny agouti, Twister - samiec sheltie, Guinness- samiec gladkowlosy Cuy,
TM: Crazy- samiec abbisynka
Kontaktowanie:

Postautor: Verka » 30 września 2010, 20:52

ja moje swiniaki oswajalam tak ze codziennie kladlam sie na podlodze albo na lozku i kladlam na sobie swiniaczka i go glaskalam - bardzo lubily sobie tak lezec a najlepiej jakby je jeszcze przykryc kocykiem albo sweterkiem.Crazy ma swoj ulubiony sweterek taki tylko na pasek wiazany i uwielbia jak go mam na sobei i on moze sie pysiem do rekawa chowac na ramieniu a reszte ma sweterkiem zakryta bardzo wtedy pokwikuje zadowolony, a Snowflake lubi lezec na brzuchu u mnie pod kolderka bo jej cieplutko

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 1 października 2010, 16:14

Ale Verka- tu chodzi o to, że jej świnka, kiedy się ją położy na łóżku ucieka.

Awatar użytkownika
Verka
Użytkownik
Jerry - samiec gladkowlosy srebrny agouti, Twister - samiec sheltie, Guinness- samiec gladkowlosy Cuy,
Kontaktowanie:

Postautor: Verka » 1 października 2010, 17:26

Sandi ja nie mowie ze na łóżku tylko na sobie np na podlodze lezac- gdzies przeczytalam ze swinki maja podobna tem ciala jak czlowiek wiez czujac nasza cieplote bardzo to lubia jak przykryje siwniaka kocykiem to jeeszcze lepiej bo jest cieplo ciemno i to znacyz bezpiecznie

swinkowski
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 1 października 2010, 17:48

Dzisiaj jak głaskałam swinkę to mruzył oczka, kulił sie i cichuteńko popiskiwał-co to znaczy? :hmmm:
Domyslam się :D

Awatar użytkownika
Verka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Verka » 1 października 2010, 17:54

tak zadowolenie ale szczyt szczescia jak zaczynaja gruchac przy glaskaniu

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca