Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

krztuszenie sie???

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Konto usunięte

Re: krztuszenie sie???

Postautor: Konto usunięte » 10 sierpnia 2011, 12:51

A sprawdz jak bedzie gdy dasz poidelko troche nizej?Ja kiedys mialam poidelko za wysoko i ciagle sie swinie krztusily,czasem jak wisi pod dziwnym kontem tez moze byc problem,dostawac sie moze powietrze i wtedy swinka sie krztusi,a to wcale nie taki blachy problem,bo gdy swinka sie zachlysnie moze sie udusic lub dostac porazenia

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Aika89
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Aika89 » 10 sierpnia 2011, 14:25

nie ma przyjaciela. Obniżyłam troszeczkę to poidełko i nie słyszałam już żeby się krztusił. A czy takie coś mogą powodować za długie zęby??

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 10 sierpnia 2011, 15:12

Myślę, że jest to możliwe, że źle ułożone/za długie zęby powodują problem z właściwym przepływaniem wody w pyszczku i w efekcie krztuszenie, ale na pierwszym miejscu obstawiałabym poidełko.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 10 sierpnia 2011, 19:56

Jeśli, od kiedy obniżyłaś poidełko, prosię się nie krztusi, to powinno być dobrze, ale obserwuj go jeszcze czy to się nie powtórzy.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Rossali
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Rossali » 23 stycznia 2014, 13:38

Nie chciałam zakładać nowego wątku, dlatego piszę w tym...

Od przeszło tygodnia mam świnki, jednak jedna z nich kilka razy dziennie się krztusi futrem (chyba). Jest gładkowłosa, ale sierść ma satynową i nie wiem, czy to z tego powodu ma futerko jakby spuszone, czy po prostu linieje. Dzisiaj kupię szczotkę dla niemowląt i postaram się ją troszkę wyczesać, ale powiedzcie mi, czy wasze świnki też się krztuszą futrem?? Trochę mnie to martwi tym bardziej, że futerko świnki jest tak jak wspomniałam spuszone i szorstkie (wiem, że budowa włosa satynowego różni się od zwykłego) a dwa dni temu zauważyłam, że ma brzydkie ząbki - szaro-czarne a wczoraj i dzis na polarku na którym śpią zauważyła białe plamki (wygląda to jak... kupa ptaka) - czyżby wymiotowała?? Czy to wszystko może mieć ze sobą jakiś związek czy zwyczajnie panikuję? :D

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 24 stycznia 2014, 19:20

Świnki nie mają odruchu wymiotnego i raczej sierścią też się nie krztuszą. Udaj się do weta choćby ze względu na zły stan zębów to może być objawem wielu chorób, złego żywienia lub błędnego chowania i opiekowania się świnką.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca