Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Brak apetytu

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Brak apetytu

Postautor: Gucio01 » 15 sierpnia 2011, 14:14

5 min. temu wróciła od weta. Gucio miał z krótko przycięte siekacze, dostał na z mocnienie większą ilość dawki witaminy C i wapno. Musi jeść papkowate rzeczy i dostał przeciw bólowe leki. Jak wet dawał mu ze strzykawki płyn, nie chciał połknąć :( Prawdo podobnie słodki płyn :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 15 sierpnia 2011, 14:43

Ale dlaczego Gucio wgl miał obcinane zęby :?:

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 15 sierpnia 2011, 15:07

Uff, całe szczęście, że ta przychodnia była dzisiaj czynna.
Jak papkowate rzeczy, to możesz wybrać granulat z karmy i albo utłuc na proszek albo zmielić ( o ile masz młynek), wymieszać z ciepłą wodą i podawać strzykawką albo na łyżeczce.
Można też zmiksować miękkie żarełko blenderem, np. ogórki, arbuzy, cukinię, pomidory.
Lucy_gryzoń pisze:Przez strzykawkę leje się wodę, czy jakieś tam inne żarełko (spróbuj dać Gerberki), delikatnie wkładasz do pyszczka i powoli naciskasz strzykawkę. Gucio powinien jeść.

Nie wiem czy Gerberki nadają się dla świnek, większość obiadków zawiera mięso, a poza tym, te warzywa i owoce są chyba gotowane albo przetwarzane w innych sposób, świnki mogą jeść tylko surowe.

Jeżeli Gucio nie chce jeść ze strzykawki, to spróbuj mu ją wkładać nie od przodu, tylko nieco z boku pyszczka, tak żeby wylot znalazł się między siekaczami a trzonowcami. Przechodziłam to samo, Lucek nie chciał pić syropu, ale w tej pozycji najmniej protestował. I pamiętaj, żeby naciskać tłok powoli, żeby świnka się nie zakrztusiła i podawać jedzenie często, ale w małych ilościach. Na Caviarni jest duży wątek dotyczący karmienia strzykawką, watro poczytać.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 15 sierpnia 2011, 15:34

damianek333 pisze:Ale dlaczego Gucio wgl miał obcinane zęby :?:

Kolo mnie jest taki wet, który ciągle mu obcinał pazurska. I czasami zęby. A teraz coś mu walnęło i obciął za mocną i nie równo zęby. :( Ja nie chciałam aby mu obciął... ale niestety było już za późno :cry:

vagina_denata pisze:Uff, całe szczęście, że ta przychodnia była dzisiaj czynna.
Jak papkowate rzeczy, to możesz wybrać granulat z karmy i albo utłuc na proszek albo zmielić ( o ile masz młynek), wymieszać z ciepłą wodą i podawać strzykawką albo na łyżeczce.

Gucio coś niecoś zjadł tak jak opisałaś, moja mama przygotowała :lol: (jeszcze przed przeczytaniem) leki przeciwbólowe zaczęły działać, ale ledwo się rusza. Z łyżeczki zjadł :)

vagina_denata pisze:Jeżeli Gucio nie chce jeść ze strzykawki, to spróbuj mu ją wkładać nie od przodu, tylko nieco z boku pyszczka, tak żeby wylot znalazł się między siekaczami a trzonowcami. Przechodziłam to samo, Lucek nie chciał pić syropu, ale w tej pozycji najmniej protestował. I pamiętaj, żeby naciskać tłok powoli, żeby świnka się nie zakrztusiła i podawać jedzenie często, ale w małych ilościach. Na Caviarni jest duży wątek dotyczący karmienia strzykawką, watro poczytać.

Wiesz teraz będę mu dawać zwiększoną dawkę witaminy C. Kiedyś mi powiedziano, że do Witaminy C do wody lać i jest to samo, nie prawda. To tylko pojnik szybciej sie psuje. Nie wiem, sama też muszę popracować z tą strzykawką :)

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 15 sierpnia 2011, 18:55

Mam nadzieję, że Gucio przekona się do strzykawki i teraz będzie tylko lepiej :) Pozdrawiam.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 15 sierpnia 2011, 20:26

No nie liczyłam bym na to, że polubi jedzenie ze strzykawki, bo te jednak marna atrakcja, ale może będzie chętnie jadł z łyżki, Gucio pisała, że już to robił :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 15 sierpnia 2011, 20:29

Teraz znowu mu dałam i nie chciał, ale pił z poidełka więc jesteśmy na dobrej drodze. Zjadł sianko i słyszałam, że uderzał zęby o zęby. Co to może znaczyć?

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 15 sierpnia 2011, 20:32

Jak tak uderza, to znaczy, że świnkę coś denerwuje, najczęściej. Moje panie tak robią, jak ktoś zgniata butelki.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 15 sierpnia 2011, 20:35

ale wet powiedział mi (nawet to sprawdzał) że ma lukę między zębami więc one się nie stykają wo-gule. Zęby odrosną w ciągu tygodnia.

Pucholand

świnka nie je

Postautor: Pucholand » 15 sierpnia 2011, 23:52

Moja świnka przeszłą 4 dni temu sterylizację, wygląda ładnie, futerko błyszczy itd. ale nie chce jeść i pić :x
jest dokarmiana przez strzykawkę, weterynarz twierdzi że to przez antybiotyk nie ma chęci jeść...
dziś zauważyłam dziwną rzecz: prosiak zjadł troszkę chlebka, po chwili zaczęła ruszać buzią jakby coś utkwiło nie tak i piszczeć... wszystkie zęby ma krótkie bo były przycinane... wie ktoś co jej może być?? Chce by zaczęła jeść...
wygląda jakby chciała jeść ale nie może... :cry:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”