Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Złuszczona i zaczerwieniona skóra na łapce

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Re: Problem..

Postautor: Irulo » 9 grudnia 2011, 23:08

Jak już pisałam weź przejrzyj jej oczy, w razie czego "wyjmij" włosa lub wiórkę trociny :D

Awatar użytkownika

Bobek
Użytkownik
Świnki morskie: Gucio [*] , Bobek, Edzio.
Kontaktowanie:

Postautor: Bobek » 9 grudnia 2011, 23:11

Przejrzę :) Bo się wydaje że taka choroba nie może przenieść się tak szybko.. Wie ktoś? Może juz ktos mial taka sytuacje kiedy choroba przenosila sie blyskawicznie..

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 9 grudnia 2011, 23:12

Już? Coś zobaczyłaś?

Bobek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bobek » 9 grudnia 2011, 23:17

Nic tam nie ma... Ale może było. Nie wiem będe obserwować. I w dalszym ciągu prosze o odpowiedz czy to moglo sie tak szybko przeniesc osoby ktore maja o tym jakies pojecie lub juz sie z tym spotkaly.. Strasznie sie martwie, bo juz raz przynioslam swinke ze swierzbem. I to nie bylo mile: dlugie leczenie, wydane ok 150 zl ogolnie na leczenie i wkurzenie rodzicow..

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 grudnia 2011, 0:46

Bobek pisze:Nic tam nie ma... Ale może było. Nie wiem będe obserwować. I w dalszym ciągu prosze o odpowiedz czy to moglo sie tak szybko przeniesc osoby ktore maja o tym jakies pojecie lub juz sie z tym spotkaly.. Strasznie sie martwie, bo juz raz przynioslam swinke ze swierzbem. I to nie bylo mile: dlugie leczenie, wydane ok 150 zl ogolnie na leczenie i wkurzenie rodzicow..
Uparta jestes,nie swinka blyskawicznie sie nie zarazi i nie padnie trupem,ale jesli nowa swinka ma jakies paskudztwo,baktewie,wirusy lub cos innego moglo sie przeniesc,teraz tylko sie rozwinie i swinka zachoruje,ale mowie:jesli tamta jest chora.Bardziej mnie matrwi to,co piszesz o wstawaniu "starej "swinki,jak to nie wstaje szybko i jak to oko wyglada?powinnas zabrac obie swinki do weta!

Bobek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bobek » 10 grudnia 2011, 9:06

"wstawaniu "starej "swinki" ??
Z oczkiem wszystko ok, nie ma zaczerwienienia, nie drapie się po oczku..

Przynajmniej rano tak było teraz jak przyszłam to w dalszym ciągu wszystko ok... ale z oczkiem. Natomiast nowa świnka nie drapie się, tylko od czasu do czasu strzepuje a moja starsza świnka drapie się, otrzepuje itd. U nowej świnki nie ma ran tylko to o czym pisałam wczoraj, u starszej też narazie nie ma.. Ale nadal zdaje mi się dziwne żeby w tak krótkim czasie starsza świnka się zaraziła.... No nic chyba będe musiała jednak pójść do tego weta... Tylko nie wiem kiedy bo tak jak mówię, nie dość, że nie mam narazie kasy to jeszcze nie mam transportu...

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 10 grudnia 2011, 12:23

ruby_anger, ona nie jest głupia i wydaje mi się że przyjmuje nasze rady, a że do weterynarza udać się ma to również wie - na pewno leciałaby ile sił w nogach ale z tego co wiem to aktualnie nie może.

Bobek, jak będzie okazja to pełznij do weta ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 grudnia 2011, 12:55

Irulo pisze:ruby_anger, ona nie jest głupia i wydaje mi się że przyjmuje nasze rady, a że do weterynarza udać się ma to również wie - na pewno leciałaby ile sił w nogach ale z tego co wiem to aktualnie nie może.

Bobek, jak będzie okazja to pełznij do weta ;)

Sluchaj takie glupie komentarze zostaw dla siebie,Bobek moze mowic i pisac za siebie,nie trzeba adwokata,nigdy nie zasugerowalam,ze jest glupia,pozatym pyta o rade wiec radze:zabierz obie swinki do weta bo skoro jest opcja,ze sa obie chore to im szybciej zaczniesz leczyc,tym mniej to bedzie trwalo i kosztowalo,a szkoda slicznych swineczek.A Ty daj na luz jak pisalam juz gdzies indziej,Jak mozesz mnie ochrzaniac,za rade idz do weta,a zaraz pod spodem pisac:Bobek, jak będzie okazja to pełznij do weta ;), :shock:

Bobek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bobek » 10 grudnia 2011, 13:07

Ej nie kłóćcie się z mojego powodu... :) Wiem że jak najszybciej trzeba lecieć do weta, i jak najszybciej będę mogła pójdę.. Tylko nie wiem kiedy to nastąpi..
Póki co dzwoniłam do sklepu a tam... powiedziano mi, że to nie jest wina sklepu( mimo ze mi gwarantowali ze jest zdrowa) , i że mam przyjechać ze świnką to zwrócą mi kasę, tylko że ja jej nie chcę oddać bo juz sie przywiazalam do niej, poza tym tam tez mam za daleko.. dalej niz do weta :( Chcialam maila im ze zdjeciami podeslac tej lapki, ale niee. Moge z nia tylko dzisiaj przyjechac, bo jutro juz mi jej nie przyjma...Chyba nie ma szans na walke z tym sklepem..
A czy są jakieś domowe sposoby żeby złagodzic te objawy? Żeby to się nie rozwijało szybko?? Bo tak jak mówię, narazie wet odpada...

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 10 grudnia 2011, 13:10

Jedyne co możesz to obserwować i czekać. :roll: Ewent. do weterynarza dzwonić.. Dzisiaj na śląsku jest cieplej niż zwykle, może masz kasę to w autobus...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”