Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jaki sok do ANTYBIOTYKU dla świnki morskiej? PILNE

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: Jaki sok do ANTYBIOTYKU dla świnki morskiej? PILNE

Postautor: MajaB » 17 lipca 2013, 18:41

Miałam zajęcia z farmacji leków, nawet kawa i herbata mogą zmienić działanie leku. Dlatego przyjmuje się, że najbezpieczniejsza jest woda. Co do przerwy między podaniem antybiotyku a probiotyku koniecznie musi być dłuższa ponieważ antybiotyk nie zabija złej flory bakteryjnej w przeciągu 2 godz. Probiotyk podaje się po to aby uzupełnić florę bakteryjną.Jaki jest więc sens podania antybiotyku który ma "zabić złe bakterie" jeśli za chwilę podamy im nową pożywkę jeszcze bardziej kaloryczną??? tak mi to zostało wytłumaczone w czasie kiedy mój świniaczek był poddany silnej antybiotykoterapi.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 17 lipca 2013, 21:02

Wiadomo, że najbezpieczniej z wodą, ale sok marchewkowy nie zmieni działania. A co do probiotyku, to akurat sama podawałam świnkom i antybiotyk również. Na pewno nie ma sensu podawać probiotyku wcześniej niż po 2 godzinach od podania antybiotyku.

BlumeiCaviaOlek
Użytkownik
Świnki morskie: Blumei Cavia Olek
Kontaktowanie:

Postautor: BlumeiCaviaOlek » 17 lipca 2013, 21:06

Prosiaczek dostał rano antybiotyk rozcieńczony w łyżeczce wody iii.... sam chętnie go spijał ze strzykawki! :D Przed chwilą podawałem Lakcid i też nie było problemu :D Co do przerwy między antybiotykiem a probiotykiem to TEORETYCZNIE wystarczą dwie godziny, ale moja weterynarz poleciła aby podawać antybiotyk rano,a probiotyk wieczorem :)