Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

posklejana sierść

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Re: posklejana sierść

Postautor: SPŚM » 26 sierpnia 2013, 16:19

Spirytusem salicylowym ? :shock: Pogratulować pomysłu.
Polecam zapoznać się: http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... f=27&t=139

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 26 sierpnia 2013, 18:55

Zapoznałam się... odnośnie spirytusu salicylowego nie mówię żeby prosiaczka w nim wykąpać, czy nie wiadomo jak mu wcierać to w gruczoł, źle mnie zrozumiałaś. Chodziło mi o nasączenie płatka, gazika przetarcie sklejonej sierści (wzdłuż włosia nie pod włos) a następnie gazikiem namoczonym w zwykłej przegotowanej letniej wodzie przetarcie tego samego miejsca (przepraszam wydawało mi się to dosyć oczywiste :confused: ). Umieściłam także info, że nie powinno robić się tego za często. Mojej śwince pomogło i nic się jej nie działo, a sierść nie była już tak bardzo posklejana jak wcześniej, teraz już nie mamy z tym żadnego problemu. A sposób uzyskałam od naprawdę dobrego weterynarza, który zna się na gryzoniach.

Awatar użytkownika
emejdz
Użytkownik
Świnki morskie: Świń (Milord)
Kontaktowanie:

Postautor: emejdz » 11 września 2013, 18:58

umyłam sam zadek Świnkowi i skróciłam sierść w tym miejscu. Już nie jest posklejana i tłusta a Prosiak miał niezłą zabawę przewracając szampon nosem i zrzucając go z pralki :D dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 12 września 2013, 18:26

no i super, że udało się nad tym zapanować i to jakoś ogarnąć ;)

sionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sionka » 13 września 2013, 16:15

Ja dodam od siebie że bardzo polecam ten szampon dla swinek morskich dr Siegla czy jakos tak. Wykapałam w nim moja długowłosą świnkę i jej futerko potem stało sie mieciutkie i lśniące. Sama kąpiel jest dla swinki ekstremlanym przeżyciem, ja swoją kąpałam pierwszy raz bo z przodu na trwałe ubrudziła sobie futerko kałem stało sie takie brązowe na białych pasach futerka. Tyle że swinka tak sie bała że w koncu jej tam nie domyłam bo sie strasznie spieszyłam że mi padnie z nerwów - łapki się jej trzęsły i chciała uciekać. Ale o dziwo suszenie suszarką (oczywiscie z duzej odległosci) nawet jej sie podobało. NIe wiem jak często nalezy kąpac te długowłose ale ja nie zamierzam tego powtarzac częsciej niz co 3-4 mce. Najwyzej jak sie ubrudzi to bede ją miejscowo czyścic.
Moja świnka nie cierpi tez czesania i nie wiem jak rozwiązac ten problem bo ma długie futro, jak mop wygląda. Jeszcze do połowy świnki to od biedy moge uczesac ale spróbujcie po zadku! Przy kuprze przyciełam jej to futerko to po prostu byłaby non stop przybrudzona.
Załączniki
sierpien2013 159.jpg

Awatar użytkownika
emejdz
Użytkownik
Świnki morskie: Świń (Milord)
Kontaktowanie:

Postautor: emejdz » 5 października 2013, 22:33

ja swojego rozetkowca nie mogę uczesać spokojnie bo mu się włącza tryb popcorn :) a długowłosa świnka niestety wymaga codziennej pielęgnacji. Widocznie twój prosiaczek nie lubi być czesany, no i z tym nic nie zrobisz, bo taki już jest i tyle. A co do kąpieli myślę, że 3-4 mc to za często. najlepiej nie kąpać świnki w ogóle jeśli nie ma takiej potrzeby. Ale dobrze kombinujesz z myciem tylko zabrudzonych miejsc :) mniejszy stres dla świnki.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”