Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dokarmianie strzykawką i biegunka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Re: Dokarmianie strzykawką i biegunka

Postautor: SPŚM » 3 września 2013, 10:06

No jak kaszkę dostaje, to nie dziwota, że ma biegunkę...
Przepis na karmę ratunkową domowej roboty, jednej z naszych członkiń.
Zmielić karmę (CC, CN, Beaphar Care + - dowolnie którą), dodać siemię lniane, otręby owsiane. Rozrobić z wodą, ale żeby była gęsta papka.
Lakcidu powinno podawać się 1/3 ampułki 2x dziennie.

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
karla226
Użytkownik
Świnki morskie: Wasyl, Alutka
Kontaktowanie:

Postautor: karla226 » 3 września 2013, 14:24

byłam dziś u mojego weterynarza i powiedział że kaszkę można śmiało podawać a biegunka nie jest od tego dodatkowo dostał wczoraj antybiotyk. Na wszelki wypadek dzwoniłam do lecznicy weterynaryjnej Centrum Zdrowia Zwierząt w Radomiu z zapytam czy kaszkę mam podawać, i czy przypadkiem ona nie wywołała biegunki. Weterynarz mi powiedział że śmiało mogę tę kaszkę podawać. Mam totalnie namieszane w głowie.

Awatar użytkownika
karla226
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karla226 » 3 września 2013, 16:29

ta kasza mi nie daje spokoju, odstawiłam ją całkowicie dałam mu zmielony granulat CC+siemię lniane z wodą na gęstą papkę jak radził SPŚM i oczywiście będę podawać lakcid. To wystarczy? mam nadzieje że biedak dojdzie do siebie ( żałuję że od początku tak nie robiłam, ale nie wiedzieliśmy stosowaliśmy sie do słów weterynarza. Ile razy dziennie go karmić tą papką i jaka pojemność?

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 3 września 2013, 20:25

Moja świnka waży 1300 gram i miałam podawać ok 50 ml dziennie w 6- 8 porcjach, skończyło się na ok 35-40ml podawanych po 5ml na jeden raz. A ze względu na wagę świnki zawsze podaję jedną ampułkę lakcidu dziennie. Ja mimo wszystko kaszki bym nie podawała tylko tą karmę ratunkową domowego sposobu albo Cherbi Care Plus.

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 4 września 2013, 11:49

Dokarmianie co około 3-4 godziny, po 6-8 ml papki jednorazowo powinno być ok :) Przynajmniej jak tak zawsze karmiłem, jak były jakieś tymczasy na leczeniu. Wszystko zależy od tego, czy i ile świnka je sama. Waż ją regularnie (ta sama godzina, najlepiej przed jedzeniem) i obserwuj przyrost/spadek masy.
A czy ten weterynarz (od zabiegu i od konsultacji), to ma specjalizację w zwierzętach egzotycznych, czy psio-koci?

Weterynarze w Radomiu polecani przez SPŚM :)
lek. wet. Katarzyna Zwierzchowska: http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... f=38&t=215
lek. wet. Jacek Napieraj: http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... f=38&t=214
lek. wet. Paweł Janota: http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... f=38&t=216
lek. wet. Tomasz Nadgrodkiewicz: http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... f=38&t=212

Obrazek

Awatar użytkownika
karla226
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karla226 » 4 września 2013, 12:53

hm to jest jeden z polecanych przez Ciebie weterynarzy i to własnie od niego dostałam recepte na kaszkę, drugi tez z polecanych do których dzwoniłam powiedział że kaszkę można śmiało podawać. Dokarmiam prosiaka co 2 godziny po 2ml papki dodatkowo wet zalecił Espumisan i oczywiście lakcid, dziś dostał 3 dawkę antybiotyku. Świnka niestety sama nie zjada nic (wet mówił że miała duże rany od ostrych ząbków które się goją). Świnka waży 840g od 3 dni tak samo. Dalej jest osowiała niestety choć w nocy gryzie pręty od klatki i reaguje piskiem na dżwięk reklamówki. Podchodzi do jedzenia, wącha, grzebie ryjkiem coś tam skubnie ale wypluwa. Ostatnio widziałam jak podgryzała kolbę i zboże, ale to kropla w morzu. Myślicie że świnka da rade i wyjdzie z tego? dziś mija tydzień od zabiegu

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 4 września 2013, 13:39

karla nie upieraj się tak przy kaszce, bo to że weterynarz ją polecił nie znaczy, że śwince służy. Nie masz pewności czy Twoja świnka nie ma na nią alergii lub też nie zniosła źle tak szybkiej zmiany diety.
Najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest podawanie papki przygotowanej z karmy którą dotychczasowo świnka jadła - przynajmniej jest pewność, że jej nie uczuli i że świnka będzie ją dobrze przyswajać.

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 5 września 2013, 0:37

A czy świnka dostaje lek przeciwbólowy? To ból może powodować, że jest osowiała. Szczególnie, że są ranki w jamie ustnej. Ziarna bym nie dawał (jęczmień, zboże itp.), ostre krawędzie mogą dodatkowo poranić.
Espumisan jest na wzdęcia (pytanie, czy one faktycznie są?), Lakcid to probiotyk. Jaki dostaje antybiotyk?
Masa nie spada, więc nie jest źle. Reakcja na jedzenie i jednocześnie brak spożycia może wskazywać właśnie na ból w pyszczku.

Obrazek

Awatar użytkownika
karla226
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karla226 » 5 września 2013, 12:02

tak ma ranki, co dzień 2 razy smarujemy jej jakimś mazidłem. Nie wiem jaki antybiotyk dostała w każdym razie wet powiedział że to coś co korzystnie wpłynie na przewód pokarmowy. Dostała 3 dawki. Lakcid podaje. Leku przeciwbólowego wet nie dawał, nic takiego nie dostawała. Jeśli ma ranki w pyszczku to nie dawać do zmielonego granulatu małe kawałki sianka?

Awatar użytkownika
karla226
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karla226 » 5 września 2013, 12:16

czy na własną rękę mogę podać jej coś przeciwbólowego?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”