Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne popiskiwanie i podrzucanie tyłem

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dziwne popiskiwanie i podrzucanie tyłem

Postautor: Maleńka » 21 października 2013, 20:34

możliwe że ma zaparcia lub chorobę jelitową - lepiej jeszcze raz udać się do weta lub stosować więcej rozluźniaczy.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 9 listopada 2013, 9:31

Problem jest obecny nadal. Byłam od tego czasu u weterynarza trzy razy - po kropieniu jedzenia oliwą - owszem widziałam, że łatwiej mu się wypróżniać, jednak ostatnio przestał jeść karmę. Z Cavia Nature, zmieniłam na Cavia Muesli, którą bardzo lubi, tego też nie tknął - później kupiłam Vitakraft, którym też wcześniej się zajadał - nic z tego. W czwartek byłam u weterynarza, bo byłam przerażona perspektywą przerośniętych trzonowców - na szczęście zęby ma w porządku. Pani Weterynarz powiedziała mi jednak, że martwi się o jego brzuch. Mam dwie świnki, zdrowa ma miękki brzuszek, natomiast Faf ma okropnie nadęty i twardy. Odstawiłam na dwa dni karmę, trzymałam go na zielonym, widzę, że nadal mu to nic nie dało. Spotkaliście się kiedyś z czymś takim? Nie ukrywam, że bardzo się martwię o knurka :(

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 9 listopada 2013, 11:08

Masz może kompresy ciepłe w domu? albo butelkę wypełnij ciepłą wodą, połóż sobie między udami na to ręcznik tak żeby świnka leżała na tym brzusiem i głaszcz ją palcami od samej szyjki po sam kuperek po bokach brzusia, z czasem zwiększając ucisk w okolicy brzuszka, może pomoże. Mojej śwince zawsze pomagało jak miała problemy z brzuszkiem.

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 9 listopada 2013, 11:59

Trzymałam go na butelce, w kocyku ale nie próbowałam "masować". Spróbuję dzisiaj, dziękuję!

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 16 listopada 2013, 14:04

Ponownie zmieniłam weterynarza. Po ponad miesiącu (!!!) gdzie byłam u weterynarza 3 razy stan mojej świnki nie uległ poprawie. Wczoraj kiedy okropnie piszczał, nie potrafiłam usiedzieć na miejscu. Wzięłam go do innego weterynarza. Fafik ma zapalenie dróg moczowych lub piasek. Dziwne, że nie zauważyłam różowego moczu, mata która pokrywa całą klatkę wchłaniała wszystko, a pod nią mam żwirek, który był po prostu spęczniały. W poniedziałek start leczenia...

PS. Pani weterynarz poleciła mi siemię lniane w formie papki, czyt. glutu. Co o tym myślicie? czy mam "masakrować" Fafa ze strzykawki?

Awatar użytkownika
Fisz85
Użytkownik
Świnki morskie: Diego, Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: Fisz85 » 10 grudnia 2013, 22:44

Merida, mój prosiaczek ma podobnie... z tym, że nie popiskuje, w klatce, piszczy i podskakuje kiedy siedzi mi na kolanach i go głaszczę. Będąc u weta przy okazji odrobaczania powiedział mi, że może to być albo objaw pasożytów, które miał, albo po prostu tak ma... Nie wiem... Dostał 4 zastrzyki z Biomectinu i kilka kresek na sierść. Generalnie powinno być już ok ale dziwne podskoki zostały. Od początku dostaje dużo zielonego, ogórka, cykorię, marchewkę i natkę (jabłko i sałata kują go w zęby :) ) poza tym sucha karma i sianko. Co jedynie nie pije wody z poidełka. Od samego początku gardzi wodą. Miał wodę i w poidełku i w miseczce (w przekonaniu, że nie umie korzystać z poidełka) ale nie tknął jej. Próbowałam go przekupić, dodając do wody sok z cytryny ale tez nie pomogło. Weterynarz twierdzi, że nic z tym nie zrobię. Oszukuję Diega dając mu ociekającą wodą zielonkę, żeby choć w ten sposób pił. Kiedy pokazałam wetowi filmik z tym dziwnym zachowaniem świnki, powiedział, że jeśli to nie kwestia pasożytów, to widocznie taki jego urok... ale nie daje mi to spokoju. Nie wiem czy to kwestia problemów z trawieniem, bobków robi co nie miara... sika trochę mniej, ale to kwestia tego, że nie pije... nie chcę, żeby się męczył ale z drugiej strony nie chcę wyjść na wieprzkowego hipochondryka... Diegul jest u mnie od 4 listopada... trafił mając 4, najwyżej 5 tygodni, tak więc jest młodziutkim prosiaczkiem

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 11 grudnia 2013, 10:26

Hej :) moim zdaniem świnka widocznie ma dostarczaną wystarczającą ilość wody w pokarmach miękkich typu owoce i warzywa, aczkolwiek unikałabym podawania śwince mokrych warzyw i owoców ponieważ mogą powodować problemy z układem pokarmowym, gdzieś nawet jest post o tym na forum. Poidełko z wodą musi mieć w dodatku wodę trzeba wymieniać codziennie, myślę że z czasem i za wodę się zabierze, szczególnie jak w domu będziesz mieć ciepło albo latem jak przyjdą upały, cierpliwości ;) odnośnie tych podskoków to moja świnka miała podobnie po prostu nie lubiła być głaskana w okolicach tylnych łapek i kuperka :) potem jej przeszło.

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 11 grudnia 2013, 12:50

Już wiem co jej jest. Był leczony na pęcherz. Dawki antybiotyków już dostał sporo, ale niestety zaobserwowałam ostatnio że od czasu do czasu się stroszy. Znowu wylądujemy u weterynarza. Mało tego przyplątały mi się z powrotem te paskudne robale.

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 11 grudnia 2013, 13:01

Masakra :sad: ciekawe czemu te paskudne robala ciągle atakują twoje prosiątko ;/ może po kolejnej interwenci weta trzeba by wyrzucić wszystkie zapasy siana, trocin, żwirku, ziarna i kupić nowe w innym miejscu niż zwykle. W aptece kupić płyn do dezynfekcji sprzętu medycznego, umyć tym dobrze klatkę łącznie z prętami, poidełkiem i całą najbliższą okolicą. Wyprać ręczniki szmatki których używasz dla świnki w temp 90st. Jeśli świnka dużo spaceruje a masz w domu wykładzinę dywanową to i z tym trzeb coś zrobić. Biedne maleństwo:( :sad:

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 11 grudnia 2013, 13:24

Nie tak dawno doświniłam moje stadko, może to od małego. Sianko kupuję dobrej firmy, nie bawię się w Vitapole ani nic w tym stylu. Pozbyłam się wszołów, wszystkie wygryzione miejsca zarosły i są już fajne, ale mały mi się drapał i go sprawdziłam - a, że ma czarne futerko to wszystko widać. Niestety znalazłam wszoły - zasypałam ich posypką, drapią się mniej, ale wizyta u weterynarza mnie nie ominie... :(

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca