Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem z jedzeniem

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
NaciaaaxDDPl
Użytkownik
Świnki morskie: Tofik
[*] Kudłatek
[*] Ciapek
[*] Uszatek
[*] Pysiek
Kontaktowanie:

Re: Problem z jedzeniem

Postautor: NaciaaaxDDPl » 27 stycznia 2015, 14:09

Wszystko juz jasne, grzybica gardła... jest duzy nalot, jutro dostaje antybiotyk, musze go dzis karmic papkami poniewaz go bardzo boli, dziekuje za pomoc :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 27 stycznia 2015, 18:11

Dostałaś karmę ratunkową czy papka to jakaś rozmoczona karma lub warzywa? Pytam z ciekawości, jak weterynarze do tego podchodzą.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

NaciaaaxDDPl
Użytkownik
[*] Kudłatek
[*] Ciapek
[*] Uszatek
[*] Pysiek
Kontaktowanie:

Postautor: NaciaaaxDDPl » 28 stycznia 2015, 20:12

Papka z marchewki (duzo cukrów), płatki owsiane (błonnik itd) troszke zmielonej karmy....z wodą
Ale niestety ja nie daje sobie rady patrzec jak on cierpi, wygląda to straszliwie, strzykawka płacz... Gdy juz ma jedzenie w buzi
dławi sie niesamowicie...jakby miał drgawki...Widzę jak go to bardzo boli, i mimo drugiej swinki przywiązanej do niego na amen... Idę jutro go uśpić :(
Dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 28 stycznia 2015, 21:53

?? Grzybica nie jest nieuleczalna. Zostaw świnka. Po co usypiać kiedy można leczyć??

NaciaaaxDDPl
Użytkownik
[*] Kudłatek
[*] Ciapek
[*] Uszatek
[*] Pysiek
Kontaktowanie:

Postautor: NaciaaaxDDPl » 28 stycznia 2015, 22:16

Swinka nie ma sily jest bardzo osowiala nie nie moze lykac i wazy 540g gdy lyka ma drgawki z bolu.Nie potrafie takze go karmic poniewaz boje sie ze sie zadlawi.Nie wiem co mam zrobic ale wydaje mi sie ze juz nie ma ratunku

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 28 stycznia 2015, 22:36

Wiem, że robienie śwince na siłę czegoś, czego ona nie chce, jest trudne i męczące emocjonalnie. Ale poddasz się wobec choroby, która jest uleczalna i nie jest wyrokiem? Sumienie pozwala Ci odpuścić i nie leczyć?
Ja mam poważne wątpliwości wobec eutanazji nawet w przypadku śmiertelnych chorób, a co dopiero przy czymś takim, co Was spotkało. Wydaje mi się, że każde zwierzątko chce żyć.

NaciaaaxDDPl
Użytkownik
[*] Kudłatek
[*] Ciapek
[*] Uszatek
[*] Pysiek
Kontaktowanie:

Postautor: NaciaaaxDDPl » 28 stycznia 2015, 23:15

Dziekuje za rade, sproboje jakos mu pomoc ale nawet nie wiem jak go karmić samym sokiem z marchewki nic nie zdzialam, a platki owsiane go strasznie zatykaja.
Postaram sie zrobic wszystko, moge sie jeszcze zapytac czm moge karmic takiego malego swiniaczka ? Zeby juz nie tracil na wadze? Czy pasta stomatologiczna Solcoserly jest bezpieczna, i czy mimo takiej wagi i oslabienia antybiotyk nic nie zrobi swince ?
Przepraszam za takie zamieszanie, ale juz naprawde nie wiem sama co robic, zginely mi juz 3 swinki, smiercia tragiczna i boje sie ze tego swinka tez to czeka,
Jeszcze raz przepraszam, i bardzo dziekuje za rady :)

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 28 stycznia 2015, 23:20

Walcz :) poczytaj o karmach ratunkowych, na forum na pewno coś o tym jest napisane. Kup swince i tym ją karm. Będzie dobrze. Skoro to do wyleczenia, to trzeba trochę przecierpiec, przetrzymać i postarać się w pełni pomóc zwierzatku. Trzymam kciuki!

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 28 stycznia 2015, 23:21

Karma ratunkowa, np. RodiCare. Powinnaś dostać od razu u weterynarza. Antybiotyk? Nwm, ale weterynarz, który go podał, powinien również podać probiotyk. Wiem, że byłaś już u dwóch weterynarzy, ale czy na pewno u specjalistów od świnek?
viewforum.php?f=20

NaciaaaxDDPl
Użytkownik
[*] Kudłatek
[*] Ciapek
[*] Uszatek
[*] Pysiek
Kontaktowanie:

Postautor: NaciaaaxDDPl » 28 stycznia 2015, 23:31

Ogolem ze swinkami bylam u 10 weterynarzy w miescie, wiekszosc mi kazala go uspic i kupic nowa ze startu jedynym ratunkiem byl pan Marcin Kuszaj (jest polecany na forum swinkimorskie.eu)
W czesniej chodzilam do lecznicy ktora jest opisana na tym forum, lecz niestety specjalistka od gryzoni odeszla...
Dzis swinek 1 raz dostal antybiotyk, oprocz tego 2 zastrzyki z czego jeden byl jak to on powiedzial "zeby go troche nakarmic", dawac swince lakcid lub cos takiego czy lepiej nie ?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca