Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem ze skórą - POMÓŻCIE!!!!!!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Problem ze skórą - POMÓŻCIE!!!!!!

Postautor: befana30 » 15 września 2015, 12:35

Melanie pisze:Nie wiem czy to tak dobrze używać domestosu :shock: do czyszczenia klatek - wystarczy że niedokładnie wypłuczesz, poliże to i... poważnie się zatruje :/

tez kiedys mialam uprzedzenia, ale ten domestos czy ace dobrze odkaza (zauwaz np na osadzie z moczu jaki pozostaje na podlozu klatki- wystarczy kropla domestosu i ladnie wszystko schodzi co jest wazne jesli np.chcesz dokupic druga swinke, zeby nie bylo pozostalosci zapachu po stalym bywalcu), jednak pozostaje kwiestia duzej uwagi podczas plukania- osobiscie nie dosc, ze plucze przez dlugi czas to do tego szoruje gabka pod lecaca woda, a na koniec znow plucze by byc pewna, ze nic nie pozostanie, a potem porzadne wycieranie kazdego zakamarka.
No, trzeba uwazac i tyle ;)
Chyba, ze ktos ma plyny dezynfekujace jakie sie czesto uzywa "przy noworodku" (te do odkazania smoczkow, butelek czy do prania), ale na jedno wychodzi bo obydwie opcje to chemia- choc jedno bardziej szkodliwe od drugiego wiem, wiec sprowadza sie jednak do porzadnego wymycia ;)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika

Melanie
Użytkownik
Świnki morskie: Mela
Kontaktowanie:

Postautor: Melanie » 15 września 2015, 14:34

befana30 np. w "Hipciu" można kupić specjalne środki dezynfekcyjne dla zwierząt ;)

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 15 września 2015, 14:45

Melani ja mieszkam za granica :D
tutaj ze wzgledu na niska popularnosc swinek morskich (wyobraz sobie, ze nawet moj weterynarz skwitowal slowami "to jak kroliki" lub ze w kapuscie i brokulach jest wit c!!! no comment....) nie ma specyficznych produktow wlasnie dla nich :) wiec musze sobie radzic troche kombinujac- hamak zrobilam sama, pierwszy domek sama, jak mialam mlode musialam wymyslic sposob na dokarmianie, poniewaz nie maja kociego mleka w sprzedazy, nie maja nawet wit c w kroplach..! no szok... stad ten pomysl z domestosem lub produktami dla niemowlat- te jednak maja niebotyczne ceny, a ja czyszcze klatki co 3 dni wiec musialabym za czesto kupowac, no i radzi sobie czlowiek na miare mozliwosci :lol:

Melanie
Użytkownik
Świnki morskie: Mela
Kontaktowanie:

Postautor: Melanie » 15 września 2015, 17:24

Aaa sorry nie wiedziałam XD
"to jak króliki" no cóż...

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 15 września 2015, 18:05

nic nie szkodzi, skad mialas wiedziec :D
a takich anegdot "weterynarz vs ja" mam jeszcze z dwie - jedna "ciekawsza od drugiej :lol:

joannado
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: joannado » 16 września 2015, 6:46

Domestos jest użyty w dużym rozcieńczeniu i spłukany bardzo dokładnie, weterynarz mi doradził żeby tak myć bo chlor zabija wszelkie grzyby i inne paskudztwa (jak wiadomo z reklam).

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca