Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem z jedzeniem Swinki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
darek2485
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Problem z jedzeniem Swinki

Postautor: darek2485 » 1 stycznia 2016, 15:11

miałem kubusia na rękach gadałem z nim i tak nie chciał nic jeść nie wiem co dalej cieżko patrzeć jak mu jest żle

Awatar użytkownika

darek2485
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: darek2485 » 1 stycznia 2016, 15:20

A jakbym mu rozmoczył granulat i podał na siłę strzykawką co wy na to ? może pomóc ?

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 1 stycznia 2016, 15:48

granulat mozesz rozmoczyc, ale tak by namiekl i mial nadal postac stala, a nie papki- juz jest po biegunce, wiec podajac papkowate rzeczy jego ukl.pokarmowy bedzie coraz bardziej podrazniony i powroci biegunka. Kup jutro ktoras z karm ratunkowych dla swinek oraz wyzej wymieniona zielenine, a w miedzyczasie podawaj tej trawy+ sianko+ woda ze strzykawki (bez igly :D) by sie nie odwodnil.
Sprobuj rowniez zetrzec marchewki na drobnej tarce i zobacz czy zje, mozesz rowniez zrobic sam papke z talarka rozgniecionego banana- jest sycacy i nie powinien doprowadzic do biegunki.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

darek2485
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: darek2485 » 1 stycznia 2016, 16:00

marchewkę miałem już startą i coś skubnoł ale bez szału ogólnie dziś prawie nic nie jadł i coś czuje że słabo będzie do jutra z nim kurcze

darek2485
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: darek2485 » 1 stycznia 2016, 16:38

Jest mały ale znaczący sukces kubuś zjadł z ręki rozmiękczoną karmą

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 1 stycznia 2016, 17:41

to go dokarmiaj co chwile ta rozmiekczona karma skoro je- grunt aby do jutra wytrzymal i nie przestawal jesc, chociazby male ilosci ale musi jesc, staraj sie podac mu pare razy jedzenie przed samym spaniem, tak by nocna przerwa byla jak najkrotsza.

darek2485
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: darek2485 » 1 stycznia 2016, 17:46

tylko jest mały problem bo granulat po rozmiękczeniu robi się taki gumowaty i ma problem z pogryzieniem jego ale zawsze coś tam chyba zje jestem ciekaw czy u mnie będą te karmy ratunkowe

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 1 stycznia 2016, 17:48

powinny byc w sklepach zoologicznych, w Hipciu napewno- jak nie to u weta.
A na co on dostal wczoraj ten zastrzyk? kontrolowal mu siekacze i trzonowce czy aby nie ma przerostu? w kazdym badz razie te karmy ratunkowe sie podaje przez strzykawke w formie papki, ktora jednak nie doprowadza do biegunki, wiec nie powinien miec problemu z przelykaniem.

darek2485
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: darek2485 » 1 stycznia 2016, 18:00

ogólnie byłem z nim w środę pierwszy raz bo miał biegunkę i dostał wtedy dwa zastrzyki jeden przeciw zapalny drugi antybiotyk w czwartek dostał jeden zastrzyk antybiotyk z siekaczami wszystko ok

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 2 stycznia 2016, 0:49

Trzeba sprawdzić czy nie ma przerośniętych zębów trzonowych (czasami ranią pyszczek więc świnka nie chce jeść) i ewentualnie skorygować lecz może to być też problem ze stawem żuchwowo - skroniowym. 2-3 godz. po antybiotyku należy podawać zawsze probiotyk (bio lapis, bio protect lub lakcid, 1/2 ampułki dziennie). Biegunka może być efektem stresu związanym z ząbkami lub osobnym problemem (np. kokcydia) więc sugeruję badanie kału. Idź do weterynarza który zna się na świnkach. Karma ratunkowa jest konieczna w takich przypadkach (herbi care, rodi care), należy karmić co 2-3 godz. po 10 ml jeżeli świnka samodzielnie nic nie zjada.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca