Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Chory prosiek, proszę o rady

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Chory prosiek, proszę o rady

Postautor: befana30 » 19 sierpnia 2016, 13:36

Alcia33 pisze:Przez kolejne dwa dni nie męcz zwierzaka, daj mu odpocząć. Jeśli nic nie je, nie martw się – nie zdechnie od razu z głodu, a taka „głodówka” potrwa zapewne dzień ,góra dwa i zacznie jeść normalnie. Jeżeli jednak nie będzie chciał jeść dłużej udaj się do weterynarza. Jeśli chodzi o kichanie, katar, szmery przy oddychaniu to normalne objawy przeziębienia, obecnie jest ładna pogoda postaw go na oknie w słoneczny dzień żeby było mu ciepło musi się wygrzać. Jeśli i to nie pomoże udaj się do weterynarza.

No pieknie... kolejna 'madra' porada...
Dona zwiezle skwitowala "rade", wiec kwestie glodowki pozostawiam bez komentarza, choc wewnatrz az mnie cos "swedzi"...
Jakie odpoczac? jakie meczenie..? jakie "normalne objawy przeziebienia" skoro weterynarz zdiagnozowal zapalenie pluc? czytaj, bardzo Cie prosze, wszystkie komentarze zanim cos "doradzisz". Zostawiajac swiniaka bez opieki juz by sie dawno z tym swiatem pozegnal co kazdy opiekun swinek doskonale wie.

@Galaxy nie wiem czy ten post odbiega od regulaminu forum, wiec sie waham ze zgloszeniem, ale musze przyznac, ze wpis jest rownie nieprzemyslany jak ten niegdysiejszy.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
cookie01
Użytkownik
Świnki morskie: Miki[*] Frugo Szczurek[*]
Kontaktowanie:

Postautor: cookie01 » 19 sierpnia 2016, 15:31

Alcia33 pisze:Przez kolejne dwa dni nie męcz zwierzaka, daj mu odpocząć. Jeśli nic nie je, nie martw się – nie zdechnie od razu z głodu, a taka „głodówka” potrwa zapewne dzień ,góra dwa i zacznie jeść normalnie. Jeżeli jednak nie będzie chciał jeść dłużej udaj się do weterynarza. Jeśli chodzi o kichanie, katar, szmery przy oddychaniu to normalne objawy przeziębienia, obecnie jest ładna pogoda postaw go na oknie w słoneczny dzień żeby było mu ciepło musi się wygrzać. Jeśli i to nie pomoże udaj się do weterynarza.

Nie mam zamiaru "dać mu spokoju", karma ratunkowa zamówiona, dostaje papki warzywne i owocowe. Jutro przed wyjazdem do weterynarza. :/ Mam wrażenie że to jednak coś z nadgarstkiem, jest spuchnięty natomiast palce wydają się w porządku.
Dziękuję wszystkim za rady, coś czuję że zostawię dłuuugą listę "Jak zajmować się Szczurkiem" rodzicom. Telefony do domu też będą wyjątkowo częste. :) Mam tylko nadzieję że wszystko dobrze się skończy bo kocham tego gada :(

"Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie." Wisława Szymborska

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 19 sierpnia 2016, 16:38

A rusza paluszkami? Może ma częściowy paraliż? Świnka morska to nie pies czy kot, jej układ pokarmowy musi cały czas pracować. Zęby stale rosną, muszą być ciągle ścierane. Wystarczy małe zaniedbanie w tym kierunku i prośka już się nie odratuje.

Awatar użytkownika
cookie01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cookie01 » 19 sierpnia 2016, 21:27

Palcami rusza, moim zdaniem wczoraj trochę wetka potraktowala to "po łebkach". Problem leży w nadgarstku, jest opuchnięty. Na szczęście zauważyłam że Szczurek czasami np. przy piciu stawia tą łapkę na ziemi, używa jej też gdy się myje. Nie jest więc chyba aż tak tragicznie.Jutro konsultacja z innym weterynarzem, potem niestety wyjeżdżam :(

"Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie." Wisława Szymborska

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 20 sierpnia 2016, 10:21

Nie wiem czy aby dzisiaj zastrzyku przeciwzapalnego na ten staw nie dostanie, jesli pojdziesz do weta- kurde, powiem ci, ze mam mieszane uczucia, boje sie ze kolejna seria nowych zastrzykow zamiast pomoc to dodatkowo go oslabi, Z drugiej jednak strony napewno szybciej by zadzialal, anizeli jakies lzejsze metody np masc rozgrzewajaca czy zimne oklady, w sumie z tymi okladami mozesz juz sprobowac- owinac w sciereczke kostke lodu i przykladac co jakis czas na pare min, gdy go bierzesz na rece (gdybys miala te woreczki z plynem schladzajacym to by bylo super). Tylko z czego te nadwyrezenie? przeciez wszystkie lapki ma sprawne, wiec ta obolala nie musi przejmowac ciezaru pracy pozostalych- moze skoczyl z hamaczka czy domku i zwichnal? Wit c mu podajesz prawda?

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
cookie01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cookie01 » 20 sierpnia 2016, 17:42

Wetka powiedziała że może to być zwichniecie, pęknięcie lub stluczenie. Na razie powiedziala że grzebać przy tym nie ma sensu, może być od tego więcej szkody niż pożytku . Dostał jeszcze 1.zastrzyk na płuca ale jest już lepiej 2. na apetyt oraz 3. przeciwbólowy. Koleżka dostał zaparć. Powiedziała że to ma związek z... chyba chodziło o te drobnoustroje w przewodzie pokarmowym. Kazała brać babki zdrowej świnki i rozdrabniać z paćkami :/ Nie ma mnie już w domu ale świnek ma dobrą opiekę (na wszelki wypadek dzwonie co 3/4 h)

EDIT:
Prawdopodobnie spadł z domku lub potknął o ściankę kuwety :/

Nie pisz posta pod postem, używaj funkcji Edytuj.
GalaxySparkle

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 21 sierpnia 2016, 8:29

Jak będziesz miała chwilę to zadzwoń do weta i zapytaj się czy możesz u prośka stosować Altacet, dobrze sobie radzi ze stłuczeniami i opuchlizną.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca