Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

krew (może z dróg rodnych) i brak apetytu

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Re: krew (może z dróg rodnych) i brak apetytu

Postautor: Caviova » 2 lutego 2017, 21:18

Tu link odnośnie wzdęć (tylko przeczytaj, naprawdę ;)):
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=129
Czyli przynajmniej wiemy, w czym problem (jeżeli dobrze zdiagnozowali). Podawanie antybiotyku bez probiotyku nie jest dobre. Jeszcze bardziej osłabi świnkę. :( Szukaj, szukaj tego probiotyku, przekop całe miasto. Musi gdzieś być, bez przesady :/ A jak nie, to zamów przez internet(co nie jest głupim pomysłem :P). Bo bez osłony czarno to widzę.

Rób 'domowe gerberki'.

ŻADNYCH GERBERÓW KUPNYCH!

Awatar użytkownika

Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelitka » 2 lutego 2017, 23:20

Ok, bardzo dziekuje. Jutro wyrusze na zakupy, espumisan powinnam dostać bez problemu, rozumiem ze mogę go podać zapobiegawczo ? Tj. Moim zdaniem świnka nie ma twardego brzuszka ani "balonikow" po bokach ale zeden ze mnie spec wiec dla pewnosci wolę podać jeśli nie zaszkodze.

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 3 lutego 2017, 8:02

Nie jestem znawcą świnek aż tak bardzo, ale za to wiem, że środki typu espumisan nie bardzo są wskazane nawet dla ludzi. Nie jestem zwolenniczka podawania leków na zapas. Powoduje to więcej szkody niz korzyści.

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 3 lutego 2017, 8:31

Na pewno możesz kupić, bo w domu warto zawsze mieć. Co do podawania leków na zapas: nie jest to do konca dobre, ponieważ na tak małe ciałko ( zwłaszcza teraz, kiedy przyjmuje antybiotyki) jest to duże obciążenie. No i zdawaj co jakiś czas relacje. Jal wrócisz ze sklepu, napisz co kupiłaś, co nie, oraz jeżeli masz jakieś jeszcze pytania.:)

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 3 lutego 2017, 8:43

Jesli brzuch miekki to wzdec nie ma, zreszta nie mialaby po czym widzac, ze niewiele je- musisz kupic karme ratunkowa i w miedzyczasie wmuszac w nia te papki, aby pobudzac zoladek do pracy.
Nie podawaj zadnych gerberkow- to sa pasteryzowane, przetwarzane rzeczy czyli juz nie na swinki zoladek- zrob jej papke samodzielnie chociazby ze zgniecionego banana.
Probiotyk, wlasnie- moim zdaniem swinka przestala jesc wlasnie po antybiotyku, co zreszta sie zdarza nie pierwszy raz- tak silna chemia bez oslony w postaci probiotyku podraznia zoladek i generalnie oslabia swiniaka. Poszukaj, napewno w aptece maja probiotyk dla ludzi, byc moze w formie plastikowych kapsulek, ktore mozna otworzyc i wysypac "proszek" (szczepy bakteri) mieszajac z odrobina wody i podajac swince od razu do pyszczka- pytaj pod nazwa "lactic ferments", a noz a widelec zwa to tak , jak Wlosi. Takim naturalnym probiotykiem jest jogurt naturalny, ale nie kombinuj bo moze wywolac wiecej zlego niz dobrego, tym bardziej ze swinki nie jedza nabialu.
Kup bazylie- moja Pusia miala stan zapaly po porodzie i faszerowalam ja bazylia, poniewaz jest przeciwzapalna, a przy tym posluzyla jako smaczna przyneta, by swinka nie przestala jesc. Czyli jednym slowem musisz ja wziasc na sposob- sprobuj z suszonymi ziolkami, warzywami- Pusia wtedy przerzucila sie prawie calkowicie na diete sucha, ale nie ograniczalam jej wyboru jedynie do sianka i karmy- suszylam nawet salate, pietruszke, koperek, bazylie, marchewke, jablko, skorki z ogorka, staralam sie by jadla wszystko co zazwyczaj dostawala swieze, tylko pod postacia suszkow, na kaloryferach zielenina sie ususzy w 1 dzien.
Ja rowniez bym sie wahala nad podjeciem decyzji w spr.operacji- tzn bylabym w 90% przekonana na "nie", zbyt podeszly wiek, serduszko napewno juz nie jest tak silne jak niegdys, poza tym dochodzi aktualne oslabienie i znikomy apetyt, obawiam sie, ze swinka by tego na bank nie przezyla.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 3 lutego 2017, 9:38

A ten stan zapalny to coś w stylu ropomacicza/krwiomacicza?

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 3 lutego 2017, 13:20

Nazwy probiotyków dla świnki (może się przyda): Bio Lapis, Bio Protect, Provita, Pro Digest.

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 3 lutego 2017, 13:27

Prodigest z versele laga to konkretnie prebiotyk. Można to podawać razem z probiotykiem. Dodaje się bo do poidełka i np. mojej Karmeli bardzo smakował :tooth: . To taka pożywka dla dobrych bakterii.

Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelitka » 3 lutego 2017, 14:47

Weterynarz nazwała to "infekcją", mówi, że po usg nie jest w stanie powiedzieć co dokładnie tam siedzi.

Bazyli moja Nel niestety nie lubiła nigdy, ale kupiłam i spróbuję jej jakoś podać.

Niestety typowo espumisanu nie dostałam, jest preparat dla dzieci o nazwie "Infacol" on jest na kolki, czy to coś pomoże w razie czego?

Probiotyk w aptece jest jeden, w załączniku dodam zdjęcia bo nie wiem czy taki mogę podać śwince, poprosiłam też jakiegoś gościa, żeby mi kupił i przywiózł lakcid w polskim sklepie bo akurat będzie jechał z większego miasta i przejeżdżał przez moją wiochę, może koleś poratuje i będzie git ale pewności nie mam bo to całkiem obcy facet (zachciało mi się mieszkać za górami i lasami)

Mam pytanie odnośnie dokarmiania, czy Herbi Care Plus nie jest karmą ratunkową? Już kilkakrotnie pisałam, że właśnie tym dokarmiam od 3 dni, a otrzymałam już od Was odpowiedzi, że mam koniecznie dokarmiać i kupić karmę ratunkową. Nie wiem czy to kwestia natłoku informacji i ściany tekstu i po prostu czytającym gdzieś to umknęło, czy to zła karma.
Załączniki
probiotyk tyl.jpg
probiotyk przod.jpg

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 3 lutego 2017, 15:05

Tak, to jest karma ratunkowa. Dobrze, że nią dokarmiasz, ale nam jeszcze chodzi o to, abyś dokarmiała dodatkowo 'papkami' z owoców/warzyw :) Co do probiotyku, to niech befana się wypowie. Dobrze, że poprosiłaś tego "gościa", może coś pomoże. A kiedy ewentualnie Ci to dostarczy?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”