Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Gryzienie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Czesław
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Gryzienie

Postautor: Czesław » 14 czerwca 2017, 12:07

@kin28 - dzięki, tak przypuszczałem. Zauważyłem wczoraj inne zachowanie: gdy je trzymam na kolanach i robię im masowanie skóry na plecach, to strasznie gruchają i wydzielają dziwny /śmierdzący/ zapach z okolic narządów rozrodczych. Czy to też normalne ? Jeżeli mają taką silną potrzebę rozmnażania, czy nie warto lepiej im "załatwić" kawalera, bo posiadanie małych świnek no problem dla mnie - mam jeszcze 2 klatki i duży dom.

Awatar użytkownika

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 14 czerwca 2017, 14:53

Nie. Nie rób tego. Dla świnki morskiej ciąża jest bardzo niebezpieczna - nie bez powodu powinni zajmować się tym TYLKO doświadczeni hodowcy. Przy porodzie często są komplikacje, co jeszcze potęguje zagrożenie zdrowia i życia samiczki. Poza tym przy niewłaściwym dobraniu rodziców przy młodych bardzo często pojawiają się wady genetyczne.
Tak więc NIGDY (chyba, że założysz własną, zarejestrowaną hodowlę ;) ) nie rozmnażaj prosiaków na własną rękę.
Świnka sobie z rujką "poradzi", cóż, taka natura. Moje dziewczyny też tak robią, mniej więcej raz w miesiącu (mówię o gruchaniu, "śmiesznym przestępowaniu z nogi na nogę" i trzęsieniu kuperkiem) ale się już do tego przyzwyczaiłam. Czasami nawet zabawnie jest na nie popatrzeć. :lol:

Także jeszcze raz podkreślam - NIE RÓB TEGO. ;)

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 15 czerwca 2017, 18:28

Czesław, dokładnie to co mówi Caviova - to zły pomysł. Niech sobie gruchają i krecą kuprami, to normalne :) Wyobraź sobie jakie miałam arie mając 4 samiczki z rujką :D

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Darom
Użytkownik
Świnki morskie: [*] Tosiu Super Ktosiu, [*] Dyzio, [*] Tosiu Mały Tosiu, [*] Toffi
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 16 czerwca 2017, 19:30

kin28 pisze:dokładnie to co mówi Caviova - to zły pomysł.

Czyli Caviova źle doradziła ? :hmmm: :wow: :unsure:

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 17 czerwca 2017, 18:02

Nie. Poparałam ją. Zgadzam się z tym co powiedziała.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Wróć do „Choroby i problemy”