Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka - choroba skóry - ... grzyb ? || zaparcia | POMOCY !

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
peeters027
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka - choroba skóry - ... grzyb ? || zaparcia | POMOC

Postautor: peeters027 » 11 sierpnia 2008, 13:40

Byłem u innego weta, w sumie pani weta ;). Powiedziała, że nie jest specjalistą w dziedzinie małych zwierząt, ale ogólnie rzecz biorąc wiedziała o świnkach bardzo dużo (pewnie jest skromna). Stwierdziła, że to nie jest grzyb, ponieważ musiałby mieć chyba czerwoną obwódkę (pewny nie jestem czy dokładnie tak powiedziała, ale coś w tym stylu. Wykluczyła też świerzbowca, bo skóra świnki jest miękka. Powiedziała, że gdyby to był już 3 miesięczny świerzbowiec skóra byłaby twarda. Jednak zaniepokoiły ją schodzące płaty skóry w okolicach pyszczka i oczu. Pobrała, więc zeskrobiny ze skóry i wzięła do analizy. Po wstępnej analizie nic nie stwierdziła, ale będzie to jeszcze rozpuszczać i jak coś zauważy natychmiast do mnie dzwoni. Diagnoza jest taka, że świnka jest alergiczką. Alergia może być na trociny lub jakiś składnik jedzenia. Sposób leczenia to zmienienie trocin na coś innego (już wykonane :D ) i dieta eliminacyjna (czy coś takiego). Przez okres 2 tygodni świnka dostawać będzie pomidory, jabłka i marchew (nic poza tym) no i oczywiście sianko oraz ziarno. Dzisiaj rano zaobserwowałem masę bobków - świnka zaczęła jeść sianko ( jak tylko zmusiłem ją do zjedzenia natychmiast przypomniało jej się jak to jest jeść sianko :):):) ) .Po wymianie trocin na inne podłoże (taka jakby wata, a na to mój tata skombinował roletę bambusową) Lelek nie zrobił jeszcze żadnej kupki - ale myślę, że może to ze względu na zmianę otoczenia (jest jeszcze w szoku). Dostałem specjalny płyn, w którym będę kąpał świnkę (załagodzi swędzenia i wykluczy jakiegoś grzyba - stwierdziła, że grzyb nie jest na jego ciele tam gdzie jest podrapany, ale może jest jakiś pojedynczy na jakimś włosku). Kąpać go muszę co 3-4 dni. Zapytałem się o juvit powiedziała, że bardzo dobry pomysł. No i ten silny spray radzi pryskać tylko na rany, strupki i stosować go po kąpieli. No mam nadzieję, że będzie dobrze !:)
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2008, 17:11 przez peeters027, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 11 sierpnia 2008, 13:44

To bardzo fajnie. Mam nadzieję, że będzie już tylko lepiej :) No i ważne, że podjęła konkretniejsze działania.

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 11 sierpnia 2008, 13:45

No i dobrze.
Może i ona coś poradzi. Kąpać jak pozwoliła, kąp tylko uważaj na uszka, oczka oraz na pysio i nosek.

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

peeters027
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: peeters027 » 11 sierpnia 2008, 16:17

No będę uważał jak się da, ale będzie bardzo ciężko bo muszę mu też trochę dziubek umyć. Ale spoko mam doświadczenie w kąpaniu świnek. Jeszcze nigdy się nic nie stało moim świnkom po kąpieli.

peeters027
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: peeters027 » 11 sierpnia 2008, 17:00

Mam złe wieści. Zadzwoniła przed chwilą pani weterynarz. Powiedziała, że jednak to świerzbowiec. Jutro muszę jechać jeszcze raz - ustalimy inne leczenie.

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 11 sierpnia 2008, 18:21

Mój pies miał świerzbowca w uszach. Świnka zapewne dostanie maść.
Jakby co to świerzbowiec jest nie widoczny dla oka, jest wielkość małej główki od szpilki. Pani Wet mogła sprawdzić skórę od razu szkłem powiększającym i szybko rozpoznać chorobę.

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 11 sierpnia 2008, 20:55

A jednak świerzb. Dobrze, że wiadomo, co jest, można podjąć adekwatne leczenie.Z tego, co wiem, na świerzb najlepsza jest iwermektyna.
Dwa słowa wyjaśnienia, pisząc o granulacie, miałam na myśli nie podkład tylko pokarm ;-)

Duszek [*]

peeters027
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: peeters027 » 12 sierpnia 2008, 10:41

Dzisiaj około godziny 15 idę do weterynarki. Mam nadzieję, że jakoś mu pomoże, bo on chyba długo tego nie zniesie. :zdezorientowany: Ta noc była dla niego bardzo bolesna - ja osobiście jestem bardzo niewyspany. Ciągle wstawałem uspokajać świniaka. On tak bardzo cierpi - jak teraz mu się nie polepszy to ja już nie wiem co ... :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz:

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 12 sierpnia 2008, 11:39

Dostaniesz maść i po jakimś czasie świnka będzie zdrowa.
Trzymamy kciuki za zdrowie świnki i liczymy na szybki powrót do jej zdrowia.

peeters027
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: peeters027 » 12 sierpnia 2008, 17:11

Byłem u weta. Otóż Lelek dostał zastrzyk przeciwko świerzbowcom. Zastrzyk ten działa tylko na dorosłe formy pasożytów natomiast nie na larwy i jaja (ale to wiedziałem wcześniej, bo ktoś tu polecił wątek na temat świerzbowców). Dostałem również płyn, dzięki któremu po wykąpaniu w nim świnki, świerzbowce znajdujące się już na skórze zostaną zabite. Zadaniem na dzisiaj było usunięcie takiego jakby łupieżu. Były to duże, żółte kuleczki- mmm... no taki łupież, ale większy i żółty. Część udało się usunąć, ale niestety część została na śwince (miała to tez na nosku, a żeby tego się pozbyć czasami trzeba było urwać jej poprostu te włoski - a nie szło tego z noska zdjąć, dlatego że tam ma wąski i zadzwoniłem po poradę weterynarki, która z kolei powiedziała, że jak jutro umyje ją w tym płynie to zlikwidujemy świerzbowce.) :D Płynem tym muszę umyć również klatkę i wszystko czego dotykała świnka. Za tydzień kolejna wizyta, a za 2 tygodnie kolejny zastrzyk - mam nadzieję,że wszystko jest już na dobrej drodze. Mam też nadzieję, że dzisiaj się wyśpię bo jestem bardzo zmęczony, kiedy to ciągle chodzę uspokajać świnkę bo płacze z bólu w nocy :zalamany: . No cóż pierwsze efekty zastrzyku mają być podobno jutro. Zobaczymy jak to będzie. :]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca