Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne popiskiwanie i podrzucanie tyłem

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: Dziwne popiskiwanie i podrzucanie tyłem

Postautor: MajaB » 11 grudnia 2013, 13:29

Dlatego dobrze jest po sprowadzeniu nowego lokatora nie wpuszczanie go od razu do drugiej świnki tylko potrzymanie go osobno przez jakiś czas ( do tygodnia powinno wystarczyć) i obserwowanie go, jak ma coś wyleźć to pewnie wylezie, ty to zauważysz a pozostałe świnki nie złapią bakcylka albo niechcianych przyjaciół (pasożytów).

Odnośnie firm produkujących papu dla prosiaczków, zbierających i pakujących siano czy trociny, ewentualnie robiących żwirek tak naprawdę ma małe znaczenie, nie mówię że nie ma wcale ale ... wiadomo. Wszędzie łąki są takie same i takie same zwierzątka żyją w trawach ewentualna późniejsza obróbka może mieć znaczenie i przechowywanie tego siana czy trocin. Ale uwierz często to samo siano a różni się tylko opakowaniem i nazwą firmy no i ceną. Niestety taka jest prawda;/

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 11 grudnia 2013, 13:54

Niestety:/ Właśnie ustawiłam się do veta. Zrobiłam błąd, ale tak bardzo chciałam zobaczyć czy się zaakceptuję (moje dwie świnie się nie lubią), że nie pomyślałam o tym :(

Awatar użytkownika
Ewaunia
Użytkownik
Świnki morskie: Peppa, Lula, Ironia, Bibi
Kontaktowanie:

Postautor: Ewaunia » 12 grudnia 2013, 15:31

Merida, czy Orzszek i Duduś się nie lubią?
Ja bardzo się bałam czy moje dziewczyny polubią Ircię. Na szczęście udało się łączenie bez żadnych spięć i problemów.
Może chłopaki potrzebują czasu...

Watek moich świneczek. Zapraszam!
viewtopic.php?f=1&t=7077

Awatar użytkownika
kleymore
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, Alfik, Albert, Orka, Fifi
Kontaktowanie:

Postautor: kleymore » 15 grudnia 2013, 22:55

Następnym razem polecam herbatkę koperkową do poidła i koperek na wzdęcia - jeżeli będzie podejrzenie problemów z brzuszkiem.

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 3 stycznia 2014, 9:47

Wczoraj Faf zsiusiał się na różowo i jak starłam to z dywanu to na papierowym ręczniku widniała grudka krwi. Okropnie piszczał i się stroszył. Zaczynam się martwić, że to kamienie... Najbliższa lecznica które może zrobić zdjęcie jest oddalona o 20 km (btw myślałam, że mieszkam w mieście..) Wzięłam go do kliniki na miejscu, żeby chociaż trochę ulżyć jego cierpieniu - po dawce antybiotyku wszystko jak ręką odjął. Nie wiem co robić. Od października był już na antybiotykach dwa razy (pierwszy raz, cztery dawki podskórne + 3 dni doustne, drugi raz - jeden podskórny + 5 doustnych). Tym razem pojechał jednak do kogoś innego i mam mu robić zastrzyki w domu. Poradźcie coś, vet powiedział, że nie bardzo jest jak zrobić mu zdjęcie bo to bardzo małe i ruchliwe zwierzęta (co zresztą wszyscy bardzo dobrze wiemy). Najlepiej by było pobrać próbkę moczu, ale na to również nie mam pomysłu... :sad:

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 3 stycznia 2014, 10:21

Pobranie moczu to naprawdę nie problem.
Wyciągasz wszystko z klatki, dobrze ją myjesz i potem dokładnie płuczesz. Nie wypełniasz jej ani trocinami, ani żwirkiem, najlepiej wyciągnąć z klatki wszystko zostawić tylko poidełko. Świnka wcześniej czy później się załatwi a ty to zbierzesz strzykawką i próbkę moczu masz. Dla pewności możesz powtórzyć czynność dwa, trzy razy. Jeśli ma kamienie wyjdzie to w badaniu moczu.
Co do zdjęcia rtg moja świnka miała robione bez żadnego głupiego jasia i innych leków sedacyjnych, wcześniej tylko w poczekalni musiałam ją uspokoić i tak troszkę ululać głaszcząc. Weszłyśmy do pokoju Pani weterynarz założyła mi odpowiedni strój z ołowiu pomogła ułożyć świnkę na boczku ja ją tylko przytrzymałam w okolicy główki i tylnej części ciała, szybko pstryknęliśmy fotkę i było wszystko pięknie widać. A jak tak się nie da to zawsze można śwince podać leki sedacyjne wiadomo jak to jest, że to niebezpieczne itd ale jak trzeba to trzeba :sad: . Zrób najpierw badanie moczu. Równie dobrze skoro po antybiotyku ustało to może być zapalenie dróg moczowych, a to potrafi bardzo boleć.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 19 stycznia 2014, 15:53

Problem jest nadal niezażegany. Oto wyniki badania moczu. Powiedzcie mi co mam robić, bo już sama nie wiem. Znalazłam również artykuł odpowiadający po części objawom. Jutro prawdopodobnie będę dzwonić do klinki która specjalizuje się w małych zwierzętach, a której nie ma w moim mieście...
Fufa nadal się stroszy, podskakuje, piszczy. Nie jestem pewna czy przy oddawaniu moczu (w wyniku widać wyraźnie, że są ślady krwi) czy przy bobkach. Wczoraj zachowywał się normalnie, dzisiaj jest smętny, leży właśnie w swoim ulubionym kojcu i mało się rusza...
Dodam, że przed chorobą Faf ważył około kilograma. teraz waży 713 gram.
Załączniki
6.jpg
Artykuł
1528538_646999708692421_709661436_n.jpg
Wyniki badania moczu

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 19 stycznia 2014, 16:01

W wynikach niepokojąca jest obecność erytrocytów w moczu. Może to świadczyć np. o kamieniach w nerkach. Myślę, że świnka jak najszybciej powinna mieć zrobione RTG, kamienie powinny być tam widoczne. Trzeba je usuwać, bo inaczej świnka bardzo szybko może umrzeć. Postaraj się dostać do tej kliniki dla małych zwierząt i tam zrobić RTG.

merida91 pisze:Dodam, że przed chorobą Faf ważył około kilograma. teraz waży 713 gram.

Jest chory, więc chudnie...dokarmiasz go jakoś czy je samodzielnie i pije odpowiednie ilości?

Jeśli chodzi o artykuł - może to i to, ale najlepiej oceni to weterynarz. Myślę, że powinnaś udać się do niego najpóźniej jutro.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 19 stycznia 2014, 16:03

On je normalnie - zielone, karmę, kolby które mu daję od czasu do czasu jak i siano. Pije bardzo dużo...

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 19 stycznia 2014, 16:05

To może faktycznie te kamienie. A czytałaś, czy przy zakażeniu bakterią, o której wstawiłaś artykuł, jest utrata apetytu, utrata na wadze i te wszystkie objawy, które ma Twój prosiaczek?

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca