Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

chudnaca swinka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
TosiaInkaŚM
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia i Inka
Kontaktowanie:

Re: chudnaca swinka

Postautor: TosiaInkaŚM » 1 lutego 2017, 16:24

Cześć! :)
Po przeczytaniu Twojego posta postanowiłam, że napiszę co o tym sadzę, a więc.. Wiesz może co podał twojej śwince weterynarz? Mogło być to coś co zaszkodzi twojej śwince. Polecam też pójście do innego weterynarza, bo nie zawsze weterynarz może się znać. ;)
Pozdrawiam serdecznie. :)
Załączniki
ff1c9d32-9bd1-4a26-9fe6-c6c6359206ac.jpg
ff1c9d32-9bd1-4a26-9fe6-c6c6359206ac.jpg (5.98 KiB) Przejrzano 2843 razy

Awatar użytkownika

miau22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: miau22 » 1 lutego 2017, 16:37

Ostatni antybiotyk jaki dostała to Baytril 2,5%
ten był przepisany do podawania w domu,podskornie dostała coś jeszcze ale nie wiem co . Dziękuję za radę z tą bazylią,myślałam ze swinki tego nie jedzą gdyż ma za intensywny zapach,ona ścina jak szalona :)
Dziękuję za załączone zdjęcie ;-)

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 1 lutego 2017, 16:42

Wiesz co, na zdjęciach za bardzo nie widać tego 'skrętu ciałka'. Może minimalnie. Miałabyś może możliwość jeszcze raz zrobić?
Na jasnym materiale połóż świnkę i zrób zdjęcie od góry :) Co do podróży ze świnką w nieciekawą pogodę: nie masz jakiegoś sąsiada/koleżanki/rodziny mieszkającej blisko, która posiada samochód? To by rozwiązało problem ;)
A jak ogólnie samopoczucie prosiątka?

Ps. Mogłabyś napisać skład tej karmy którą podajesz?

miau22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: miau22 » 1 lutego 2017, 17:20

https://imageshack.us/i/poIWwK4aj
bardziej ten skręt widać gdy się swinke unosi,weterynarz powiedział ze może mieć coś z blednikiem przez te infekcje no ale ze jej tak zostanie. Swinka wykręca się w lewą stronę i głowie też trzyma tak skierowana.
Jeśli chodzi o jej stan to nie mogę powiedzieć za dużo bo ani się nie pogorsza ani nie jest lepiej,swinka jeść je,ale tylko to na co ma ochotę czyli ogórki,sałata ,właśnie ta Bazylia,marchwi i banana nigdy nie lubiła więc muszę jej tę papkę na przymus wciskać. Czy powinnam zupełnie odstawić wszystkie warzywa i owoce i podawać tylko te papkę oraz swinkowe jedzenie ? Chociaż może być z tym problem bo wiem ze będzie piszczec by Dac jej coś innego.
Świnka jeśli właśnie ja karmię to chodzi weszy,normalnie się zachowuje ale jak tylko zostawię ja w spokoju to się "garbi"chowa gdzieś w kącie i tyle jej widać.
Jeśli chodzi o skład karmy to podaje :
Pszenica, łupiny soi, suszone trawy, otręby pszenne, soja hipro, olej sojowy, mieta, fosforan monowapniowy?, (jakiś probiotyk)min. 0,25%,sól ,minerały.

miau22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: miau22 » 1 lutego 2017, 17:25

Ach,no i zrobiła niedawno kawałek bobka i rzeczywiście jest taki wodnisty,robaków w nim nie widzę ale pewnie nawet jeśli są to bym ich nie zobaczyła. Świnka ciaga tym zadem ciągle. Więc możliwe ze to jednak robaki ?

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 1 lutego 2017, 17:28

Tak, teraz widać lepiej. Co do warzyw/owoców - poczekaj na befane30, bo ja już sama nie wiem co w Twoim przypadku doradzić. Biegunka nie ustaje, tak?

Co do karmy: nie jest najlepsza. zawiera zboża, otręby, soja (tu nie jestem pewna czy mogą jeść) i sól, której też nie powinny. Czy będąc w sklepie nie widziałaś może firmy Versele-Laga? Pytam, bo nie wiem czy u Ciebie jest. Jeżeli nie zwracałaś uwagi, to będąc w zoologu przypatrz się i kup jeśli będzie. Najlepiej VL (Versele-Laga) Cavia Complete lub VL Cavia Nature. Są jeszcze inne dobre, ale to na początek spróbuj (oczywiście jeżeli u Ciebie będzie ;)).
Robaki: Mogą to być robaki, ale to MUSI zobaczyć vet od gryzoni. Inaczej nic się nie dowiemy. Czy świnki jadły ostatnio coś 'z zewnątrz'? Bo jeżeli tak, to jest możliwość 'niepożądanych gości'. Chociaż i bez tego robaki mogły się przyplątać.
A co z tymi sąsiadami? :P

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 2 lutego 2017, 8:31

Podejrzewam, ze chodzilo o przetlumaczenie "soli mineralnych", a nie "sol, mineraly" :)
No, karma niezbyt piekna- to jest sklad tej ratunkowej czy moze zwyklej, ktorej zdjecie zalaczylas wczesniej? nieraz sie zdarza, ze sklad karmy ratunkowej ma wlasnie taki hmm "dziwny" sklad.
Musialabys go wziasc na badania pod wzgledem robali wewnetrznych- nie ma innej opcji, ani tez leczenia na wlasna reke jesli o to chodzi.
Czy wcina te papki marchewkowo- bananowe? takie tuczaco-zatwardzajace + karma ratunkowa oraz probiotyk powinny duzo zadzialac, szkoda ze nie mozesz znalesc wegla na biegunke, juz byl przypadek na Forum gdzie dzieki temu swiniakowi przeszlo w przeciagu 1 dnia.
Co do wit c do rozpuszczenia w wodzie- wiem, ze takowe sa na rynku, ale dla mnie to absurd, poniewaz wit c w jakiejkolwiek postaci jest niestabilna, wiec i tak dochodzi do jej rozpadu po 2 godz, zrob moze zdjecie tej fikusnej witaminki z przodu i tylu bym mogla sie lepiej zorientowac jak "to-to" dawkowac bezposrednio do pyszczka.
Podejrzewam, ze masz kaloryfery wlaczone- zacznij suszyc zielenine, nawet salate, w 1 dzien na kaloryferach pieknie sie ususzy i w takiej postaci podawaj swiniakowi- swieza zielenine ogranicz tylko do bazyli i pietruszki w umiarkowanych ilosciach. Z warzyw swiezych mozesz jej dac korzen marchewki, pietruszki i baklazana- reszta jak ogorek, pomidorki itd sa zbyt soczyste, to samo sie tyczy owocow- najlepiej zaniechaj ich podawanie dopoki ta nieszczesna biegunka nie ustapi, owoce zawieraja fruktoze, czyli cukier ktory destabilizuje flore bakteryjna. Musisz w niego wmusic wiecej suszkow, szczerze mowiac troche sie dziwie, bo moje gdy maja jakiekolwiek problemy zoladkowe same automatycznie domagaja sie suchego jedzenia, wzgardzajac swiezym- ja w takich wypadkach po prostu susze na umor wszystko co mam, nawet jablko, w takiej postaci nie podraznia zoladka jak to swieze.
Dzwonilas w spr.konsultacji?

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 2 lutego 2017, 10:43

A może Smecte gdzieś kupisz? Tutaj też o niej piszą http://www.swinkimorskie.eu/biegunki.php

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 3 lutego 2017, 8:53

Smecta jest dużo lepsza od węgla. Łatwo się ją podaje bo rozpuszcza się ją w wodzie. 1/4 saszetki podzielona na 2 porcje.
Bakłażan jest na liście zakazanej dla świnek.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 3 lutego 2017, 9:22

Dona pisze:Bakłażan jest na liście zakazanej dla świnek.

To chyba jakas epidemia :lol: juz drugi raz dzisiaj wytykacie mi baklazana :lol:
Wiem, widzialam ze widnieje jako pokarm zakazany, nie podali jednak przyczyny- ciekawi mnie dlaczego mialby byc niewskazany. Tzn moje wieprze od prawie 3 lat jedza baklazana, jak nie codziennie tak przynajmniej 3x w tygodniu i nie zauwazylam zadnych skutkow ubocznych, a jesli chodzi o rewolucje zoladkowe jestem bardzo wyczulona.
Widzac jednak, ze moj umysl jest dosc uparty i nie potrafie ot tak przyjac do swiadomosci dana informacje bez odpowiednich argumentow, sama zaczelam wertowac neta w poszukiwaniu jakis wskazowek, ktore moglyby mnie zaniepokoic, z tego co wyczytalam baklazan ma raczej pozytywne opinie:
"Jest bogatym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Dostarcza silnych przeciwutleniaczy, które ochraniają lipidy w komórkach mózgu, zapobiegają uszkodzeniom komórkowym prowadzącym do nowotworów i zmniejszają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów. Bakłażan ma także właściwości odtruwające, stanowi także idealny składnik diety diabetyków. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi i dodatkowo wspomagają przemianę materii."
Wydaje mi sie, ze tu chodzi o cos w stylu niegdysiejszych szypulek od pomidorow oraz kokosu: "nie powinno sie podawac, bo moze...." ale nie ma konkretnych przeciwwskazan.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca