Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Grypa czy alergia ?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
monila1000
Zasłużony
Świnki morskie: Lucky;)
Kontaktowanie:

Re: Grypa czy alergia ?

Postautor: monila1000 » 5 lutego 2011, 21:57

No dobrze przepraszam,ale Akashari też trochę za bardzo się uniósł/uniosła ;)
A co do problemu to mój weterynarze kiedyś wspomniał mi jak poszłam z moim świnkiem do weterynarze bo dość często się drapał,że to może być alergia na ludzki dotyk,ale nie można tego było za bardzo udowodnić więc podał mu zastrzyk na świąd i mu przeszło,a i powiedziała mi wtedy ta pani weterynarz że jakby to była ta alergia na dotyk to trzeba świnkę brać w gumowych rękawiczkach.Może spróbujcie z córką brać świnkę tylko w rękawiczka i w miarę rzadko,jeśli śwince przejdzie to idź się zapytać weterynarza czy można jakoś potwierdzić taką alergie,a jeśli nie chcesz wydawać kolejnych pieniędzy to popróbuj sama i w rękawiczkach i bez i jak w rękawiczka nie będzie kichać a bez tak to oznacza że świnka ma taką alergię,ale nie jestem pewna czy tka alergie może objawiać się kichaniem,ale wart spróbować ;)

mój Lucky: Obrazek

Awatar użytkownika

Akashari
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Akashari » 6 lutego 2011, 13:55

Misiu12 pisze:Co do uszu - normalne.

masz pewność ? wygląda to jak zeschniete uszy, same koncówki 1 milimetr. Weterynarz inny niz chodze telefonicznie mi powiedział że to może byc związane z nerkami, na innym forum że grzybica

Uzywam granulek z tego tez sie pyli mimo iz e odkurzam tak samo jak sianko ale jak sie zesika to sie rozkłada potem schnie i zostaje proszek. Znalazłem gdzies na necie hipoalergiczne ściółki jak nie bedzie drogie kupie. i zmienie jedzenie bo dawałem mu Megan - podobno syf
dzis zjadła ziemniaka. buraka, natke, sianko i bryka po łóżku więc wątpie zeby miała grypsko lub jakies zapalenie. W nocy znów nie kichała nic - prawdopodobnie spała. Domek ma z kapatura bawełna + podłoże tez bawełniane tam spi.

Zal mi swydawac 300zł na badania a nie widze zeby jej to przeszkadzało i szkodziło sam mam alergie od 30 lat i zyje poprostu nie jem jabłek i orzechów a w czerwcu zarzywam zyrtex itd
moze jej dawac zyrtex i clemastinum ?

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 6 lutego 2011, 14:59

Moja świnka też ma takie uszka i nie jestem tym zaniepokojona. Świnki znajomych też mają coś takiego, a więc...według mnie nie ma się czym martwić.
Według mnie nie ma to związku z nerkami, bardziej z grzybicą. Zresztą jak się świnka nie drapie ani nic takiego to wątpię, żeby były to pasożyty skóry.

Tak, karma Megan to śmieci. Polecam zmianę na Versele-Laga lub Vitakraft, przy czym słyszałam, że VL jest bardziej lubiana przez świnki. Nie kupuj Vitapolu, Nestora ani wyżej wspomnianego Meganu - jak pisałam wcześniej, to fast foody nic nie dające.

Jeśli ma apetyt i dobrze jej się powodzi to według mnie nie ma powodów do niepokoju.

Co do leków - świnkom nie podajemy leków bez konsultacji z lekarzem!

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 6 lutego 2011, 23:07

Co do ściółki, to świnka nie powinna biegać po samym granulacie, bo są one dosyć twarde, a świnki mają bardzo delikatną skórę na łapkach. Granulat ją podrażnia, co może prowadzić do owrzodzeń, paskudnych w leczeniu i bolesnych (wiem, bo moja świnka miała od zbyt twardych trocin).
Tak, Megan to syf, okropny.
Nie dawaj jej żadnych leków! Nigdy! Po pierwsze są przeznaczone dla ludzi i nie wiadomo jak zareaguje na nie organizm gryzonia, a po drugie nie jesteś w stanie ustalić dawki jaką świnka może przyjąć. Jedyny lek, a właściwie suplement diety, jaki można podawać bez konsultacji z weterynarzem to witamina C w płynie, np. Cebion (ale moim zdaniem to też jest syf).
Jeżeli chodzi o uszy, to powinny być na całej długości jednakowe, miękkie, skórzaste, owłosione w środku i lekko pofalowane. Nie powinny być "zaschnięte" na końcach, to jakiś objaw chorobowy (niestety nie wiem czego).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Akashari11

Postautor: Akashari11 » 7 lutego 2011, 20:49

Co myslicie o tym granulacie jest zrobiony z dębu a moja swinka ma prawdopodobnie uczulenie na drzewa iglaste
Kupiłem dzis VL cavia nature re-balance

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 lutego 2011, 23:03

Trzymasz ją na samym granulacie? Bez żadnej maty, dyr-bedu?

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
monila1000
Zasłużony
Świnki morskie: Lucky;)
Kontaktowanie:

Postautor: monila1000 » 8 lutego 2011, 20:02

a spróbowałaś już wykluczy alergie na dotyk ludzki?

mój Lucky: Obrazek

Akashari2

Postautor: Akashari2 » 8 lutego 2011, 20:10

na ludzi serio jest alegria?

ps
nie moge sie zalogowac :Podana nazwa użytkownika jest już używana. Wybierz inną

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 8 lutego 2011, 21:03

Nie mogą mieć alergii na ludzi, nie zadawaj bezsensownych pytań.

P.S. To weź inną nazwę użytkownika.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Akashari33

Postautor: Akashari33 » 8 lutego 2011, 21:31

monila1000 pisze:a spróbowałaś już wykluczy alergie na dotyk ludzki?

przeciez wy mi podsuwacie takie pomysły, nie znam sie na swinkach dlatego tu pisze

ps. rejestrowałem sie z xywki Akashari a teraz nie moge sie zalogowac

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca