Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Tylne łapki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
yukisiek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Tylne łapki

Postautor: yukisiek » 16 czerwca 2016, 19:19

Ja mam 3 szczury. Nie mam klatki dla tej świnki. jak sie dorwą do niej to będzie po śwince. Zresztą ona zaczęła troche skakać to potrzebuje miejsca. Nie jestem przygotowana na świnke :( może popytam po znajomych o klatkę.

Jeszcze 2 dni może zacznie sama pić.
Szefowa chyba nie będzie miała nic przeciwko. Jak coś może mi uciąć z pensji ;)

świniak zjadł wszystko co przyniosłam i domagał sie jeszcze. Jutro przyniose jej więcej. Czy świnka może być na samym zielonym, sianku i marchewce? Bo podgryza regularnie tą marchewke. Banana nie rusza nic, papryke nic, truskawki dałam jak wychodziłam to może zje. Na razie jest fanką tych 3 rzeczy.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 16 czerwca 2016, 20:43

Sianko to podstawa żywienia świnki, więc najważniejsze, że chce to sianko jeść. Zaś marchewka jest twarda, więc też pomaga ścierać ząbki. Spróbuj dać kawałek arbuza, to też źródło witaminy c. Buraczek? Tanie warzywko, więc nie poniesiesz dużego kosztu, a też jest zdrowy dla świnki. Nie przestrasz się, jeśli po podaniu buraczka zacznie sikać na różowo, bo to jest normalne i to nie jest krew w moczu.

Nie pamiętam, co szczurki jedzą. Miałam kiedyś, ale niewiele pamiętam z menu. Może jest coś, co kupujesz dla swoich ogonków, a czego nie zjadają w całości i nadaje się to dla świnki? Zamiast wyrzucić kawałek, mogłabyś podzielić się ze świnką.

Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, tylko po drugiej str kraju. :/ Spróbuj jeszcze dać info na shoutboxa na Caviarni, może w ten sposób znajdziesz osobę w pobliżu, która może pomóc.

yukisiek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yukisiek » 16 czerwca 2016, 21:23

Moje szczury jedzą mięso to raczej nie bardzo. Czasem ziółka ale i tak całe dałam do sklepu.
a z warzyw zawsze połowe daje szczuroma połowe niose dla zwierzaków w sklepie. Mało rzeczy sie wyrzuca przy szczurach ;)

Postanowiłam coś! Jutro ukradne na godzinę świnkę i transporter ze sklepu i dam mamie. Ona pójdzie do weterynarza po zastrzyk przeciwzapalny. Nie wiem ile kosztuje ale skoro dla psa 30zł to dla świnki nie może być więcej. Złożymy się ja, mama i ciocia. Pomożemy jej.

loriain
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: loriain » 16 czerwca 2016, 22:40

Jak tak czytam jak walczysz i kombinujesz, byleby tylko pomóc prosiaczkowi to wraca mi wiara w bezinteresowność :) dla mnie jesteś wielka, mam nadzieję że świnka wyzdrowieje!

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 17 czerwca 2016, 1:29

A skąd jesteś? Jak chcesz to mgę Ci przesłać jakąś karmę ratunkową dla świneczki. Ja mieszkam w okolicach Krakowa, mam dużo karmy do oddania (Versele laga).

yukisiek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yukisiek » 17 czerwca 2016, 7:33

Renika pisze:A skąd jesteś? Jak chcesz to mgę Ci przesłać jakąś karmę ratunkową dla świneczki. Ja mieszkam w okolicach Krakowa, mam dużo karmy do oddania (Versele laga).

No ja koło Szczecina a mianowicie Stargard. daleko :(

Dziękuje za dobre słowa. Jestem wdzięczna. Ja po prostu kocham zwierzątka. 2 tyg temu przyjełam bezdomnego szczurka chociaż nie miałam warunków. Stworzyłam je sama wydając ostatnie pieniądze (dlatego ostatnio bieduje). Teraz biedna świneczka która jest "brzydka" dla innych. Jak może być brzydka ?! To że ma troche śmieszną sierść (na kuperku dłuższą po bokach) nie czyni jej gorszej. ale nikt jej nie chce... rzadko mamy świnki 2 miesiące.

Nie znałam nikogo od świnek dlatego szukam pomocy. Zaraz napiszę gdzieś czy ktoś mógłby ją wziąć. Ale tak szczerze, kto chciałby chorą świnke :(

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 17 czerwca 2016, 8:23

Wiele jest ludzi, ktorzy by przegarneli takie biedne malenstwo- wbrew pozorom jest ich naprawde wiele, tylko trzeba wlasnie znalesc sposob by do nich dotrzec ;)
Takze pisz i apeluj jak juz nadmienilam, bo moze znajdzie sie ktos kto blizej mieszka. Szczerze mowiac sama z checia bym sie nia zaopiekowala gdybym nie mieszkala za granica :) poza tym swinki z nietypowym ulozeniem siersci wcale nie sa brzydkie- do mnie nawet nie dociera opcja "brzydkich" prosiaczkow, wszystkie sa cudowne i piekne, kazda ma w sobie cos co urzeka.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

yukisiek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yukisiek » 17 czerwca 2016, 8:52

Oj tak, wystarczy spojrzeć na ten jej pysio kochany i oczka prześliczne. Gdybym nie miała szczurów to sama bym ją wzieła. Ona jest taka kochana. W sumie ma podobną mordeczke jak szczurek. A szczurki też mają piękne pysiaki. Ale ja to kocham wszystko.

Zaapelowałam już wszędzie ale nie wiem czy sie ktoś znajdzie. Umyłam właśnie zieleninke i dam jak przyjdzie od weta. Świnka może sie przeziębić? Nie wiem czy kocyk brać ale mam taki tylko od szczurów :(

Nynak
Użytkownik
Świnki morskie: Watson i Adolf :)
Kontaktowanie:

Postautor: Nynak » 17 czerwca 2016, 8:54

Ja bym na twoim miejscu wzięła kocyk w razie czego, żeby miała ciepełko :)
A to małe nieszczęście to samiec czy samiczka???
I jakie ma umaszczenie/kolory? To jest gładkowłosa?

yukisiek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yukisiek » 17 czerwca 2016, 12:29

Samiczka.
Nie jest gładkowłosa. Ma taką lekko falowaną sierść na kuperku dłuższą i bardziej prostą dlatego szefowa życzy sobie więcej niż za zwyczajną. Kolorki biało czarna. Jedno uszko ma różowe a drugie czarne, pyszczek też ma podzelony kolorami. Jest urocza :)

po podaniu dzisiaj witaminy C skubnęła suchej karmy troche! :) nadalnie pije ale chociaż zaczyna jeść

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”