Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

co to za guz

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
toska997
Użytkownik
Świnki morskie: Tosiunia 14.07.2008-18.12.2014
Kontaktowanie:

Re: co to za guz

Postautor: toska997 » 22 listopada 2013, 19:14

Dalej borykam się z ropką u Tosiuni, stan świnki jest bardzo dobry, dobrze to znosi.
Guz który pojawił się w lipcu u świnki znikł, a wielokrotnie czyszczona i płukana rivanolem rana zrosła się i jest tylko mała blizna po nacięciu guza. Mam nadzieje że nic podobnego w tym miejscu się nie pojawi :sad: u mojego prosiaczka.
Ropka dalej się pojawia ale wycieka z małej dziurki umiejscowionej na bródce, nie ma guza tylko czasem bródka napuchnie, codziennie przecieram ranę rivanolem i czyszcząc rankę ropka wycieka. (Wet tak nakazał)
Te zabiegi Tosia przechodzi dwa razy dziennie już 4 miesiące, a ropka dalej się pojawia ale zdaje mi się że jest jej coraz mniej. Jak myślicie Czy z czasem ranka wygoi się czy ropka przestanie kiedyś lecieć?
Biedulka z tej mojej Tosiulki, dobrze że ma apetyt i jest wesoła, więc nie jest to dla niej zbyt uciążliwa dolegliwość.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: co to za guz

Postautor: MajaB » 23 listopada 2013, 9:38

Miałam bardzo podobny problem tylko u nas ropa zbierała się w oczodole po wyciętej gałce ocznej. Spróbuj zrobić badania posiewu bakteryjnego (to badanie nie kosztuje majątek) a może uda się zastosować specyficzny antybiotyk, który pokona infekcję. My zrobiliśmy posiew wyszły pospolite bakterie, które powinny reagować na każdy antybiotyk jednak było inaczej :distrustful: Moja świnka też zachowywała się zupełnie normalnie, ale do tej pory nie wiadomo czy to właśnie nie przyczyniło się do jej ostatecznego stanu kiedy trzeba było ja uśpić. Podejrzewali ropnia którego nie potrafili zlokalizować i to on wytwarzał ogromne ilości ropy, które znalazły ujście właśnie przez oczodół. Dodam, że świnka straciła oko właśnie przez ropień zagałkowy, który otorbił się i zaczął narastać. Zorientuj się czy możesz zrobić posiew bakteryjny.

Wróć do „Choroby i problemy”