Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Gruczoł tłuszczowy

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Cavcia
Użytkownik
Świnki morskie: Niro
Kontaktowanie:

Gruczoł tłuszczowy

Postautor: Cavcia » 22 stycznia 2018, 10:26

Hej,moja świnka ma od kilku miesięcy taki jakby brązowy tłusty placek,podejrzewam że to gruczoł tłuszczowy.Ile czytałam w necie to nie trzeba iść do weta,próbowałam go usunąć olejem kokosowym jak to pisało w necie :),ale nic z tego :( ten ,,placek'' dalej tam jest,ps moja świnka morska to samiec,ma około 1,5 roku :blush: Pomóżcie! Macie jakieś sposoby na to?

Awatar użytkownika

ahimsa
Użytkownik
Świnki morskie: Plamka, Bursztyn
Kontaktowanie:

Re: Gruczoł tłuszczowy

Postautor: ahimsa » 22 stycznia 2018, 12:35

Mnie się wydaje - choć nie czyściłam tego u swojej świnki - nadal jest - że weterynarz mówił mi, że to można umyć, ale najpierw przez jakiś czas namaszczać, smarować olejem kokosowym; ale u mnie ten tłuszczyk jest taki przybrudzony, przyschnięty i według mnie olej kokosowy sam tego może nie usunąć, ale sprawić, że będzie można łagodniej umyć np. z jakimś mydełkiem możliwym u świnki do zastosowania. No ale też jestem ciekawa dalszych odpowiedzi... :)

Cavcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cavcia » 22 stycznia 2018, 15:13

:) No właśnie, jest przyschnięty i to jest trudne usunąć :unsure: :wacko:

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 22 stycznia 2018, 19:43

Jeśli jest tego dużo, to tak od ręki Ci nie zejdzie. Ja swojej od czasu do czasu przemywam olejem na patyczku kosmetycznym - nacieram kolejnymi porcjami, aż skorupa "przesiąknie" i odpadnie. U samca może to trochę potrwać, bo u nich zazwyczaj gruczoł jest aktywniejszy, więc i wydzieliny więcej. Woda z mydłem tego niestety nie weźmie, można nią najwyżej delikatnie spłukać resztki oleju.

Cavcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cavcia » 22 stycznia 2018, 22:45

Ok,dzięki za info :)

Wróć do „Choroby i problemy”