Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Będzie gryzł ?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Ania :)
Użytkownik
Kontaktowanie:

Będzie gryzł ?

Postautor: Ania :) » 2 października 2007, 15:34

Otóż od paru dni pojawił się taki problem .... :cisza:
Gdy trzymam Elvisa na kolanach i go głaszczę zdarza mu się tak jakby "smyrać zębem" ! Choć nie tylko jak mam go na kolanach .. również jak biega po pokoju .. i ja siedze na podłodze i do mnie przyjdzie i go głaszczę również ... narazie zdarzyło mu się to pare razy ! Ale boję się, że może to z wiekiem przerodzić się w gryzienie! Nie wiem czemu tak robi :zdezorientowany:
Tak samo jak wkładam mu marchewke lub coś innego do klatki to raz też mu się zdarzyło "smyrać zębem" moją ręke .. :/
Powiedzcie mi, co mam robić w takiej sytuacji ?? Mam nie zwracać na to uwagi ? Czy jak ? A jak później będzie mnie gryzł ? Elvis ma miesiąc i ponad tydzień... ;)
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:28 przez admin, łącznie zmieniany 7 razy.
Powód: Przenoszę do odpowiedniego działu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Będzie gryzł ?

Postautor: *nicia* » 3 października 2007, 9:38

No to ma charakterek po tatusiu bo mamusia nie gryzie tfu tfu, mawet jak ja czasem na chama wyciagam do sprzatania a nie ma ochoty to nie ugryzie. Elvis to mlode prosie moze poprostu chce sie bawic, nie wiem nie mialam nigdy gryzacej swinki, ale samce ogolnie sa bardziej zaczepne, bierz go jak nawiecej na rece, rozmawiaj z nim glaszcz go. Moze sam przestanie podgryzac, a moze poprostu czegos sie domaga, a nie dostaje nie wiem. :hmmm:

Obrazek

Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ania :) » 3 października 2007, 15:31

Na ręce biore go bardzo często, pare razy dziennie biega po pokoju, sam do mnie podchodzi i wchodzi mi na kolana ... to "smyranie zębem ręki" zdarzyło mu się raptem pare razy, lecz boje się, że później może gryźć .... :hmmm:
Już rozpoznaje mój głos, bo jak tylko wejde do pokoju i usłyszy mnie wchodzi przednimi łapkami na kraty :)

Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ania :) » 4 października 2007, 21:00

Jest coraz gorzej .. normalnie boje się go brać na ręce :/ Dzisiaj go wzięłam to mnie użarł w palec :rozpacz: Już sama nie wiem co mam w tej sytuacji robić .... dzisiaj nie raz się to zdarzyło ... :zalamany:
Poradźcie! co mam robić ??????

Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ania :) » 8 października 2007, 9:06

Już jest spokojniej... zauważyłam, zę poprostu miał chyba wzdęcie a ja nie wiedziałam i go za brzusia łapalam za mocno :( Ale zauważyłam i masowałam masowałam masowałam.. i jest ok .. jak go mam na kolanach, to już mu prawie w ogóle się nie zdarza nawet smyrać zębem ;]

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 8 października 2007, 9:47

Czym ty go karmisz? Zielenine mu dajesz - za mały jest jeszcze na zielenine, musi stopniowo poznawac pokarmy, na razie to głownie siano, ziarno i woda

Obrazek

Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ania :) » 8 października 2007, 11:28

Dostaje tą karme o której ty mi mówiłaś ...
Zawsze ma ją w misce i zawsze ma w poidełku wodę !
Zazwyczaj ma jeszce kawałek marchewki ..i od czasu do czasu troszeczkę pietruszki, ale to bardzo malutko .. no i oczywiście siano i to wszystko ....
Ale już jest dobrze !!!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”