To pododermatitis, czyli infekcyjne zapalenie skóry. Na jakim podłożu są Twoje świnki i jak często jest sprzątane? Takie odciski tworzą się przy zbyt twardym i mokrym podłożu. Koniecznie zabierz ją do weterynarza ze specjalizacją w zwierzętach egzotycznych, ew. futerkowych. Tutaj może być potrzebna maść z antybiotykiem, w słabych przypadkach również opatrunek.
Może być taka że mimo wszystko mata jest wilgotna - wtedy łatwo o podo. Na czas leczenia lepiej położyć same podkłady higieniczne i zmieniać jak tylko pojawi się siusiu.
Ja od siebie mogę dodać że maść ichtiolowa czyni cuda z takimi stopkami swinkowymi. Mojej poprzedniej seniorce śwince Pchełce (miała ponad 8lat) jak pojawiły się takie zmiany i lekarz wet zalecił nam stosowanie takiej maści to po prostu oczom nie wierzyłam jak ładnie stópki się goiły. No ale tak jak wyżej też MajaiRosie pisała podłoże ma bardzo duze znaczenie. Nasza Pchełcia żyła na podkładach a na podkładach miała drybedy plus koce, dwa razy dziennie miała wszytsko wymieniane na świeżo. Kochana uwielbiała zawijać się w kocyki. Niestety wiadomo pracy z tym było sporo, ale nasza seniorka godnie przeżyła jeszcze sporo czasu w dobrym humorze i zdrowymi stópkami.
najprawdopodobniej jest to zapalenie skory, w tym przypadku weterynarz w trybie pilnym by sie przydal, jesli masz mozliwosc to jak najszybciej jedz do weta, swinka powinna dostac jakies leki, nie wiem niestety jakie bo moje knurki morskie nigdy tak nie mialy (na szczescie) weterynarz dokladnie ci powie co robic.