Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka nie przyjmuje karmy ratunkowej po zabiegu.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
TheDomacH
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka nie przyjmuje karmy ratunkowej po zabiegu.

Postautor: TheDomacH » 15 marca 2025, 20:46

Cześć wszystkim pisze z bardzo pilnym problemem.
Moja świnka miała poważny zabieg związany z usunięciem ropnia w policzku. Rozwijał się on od środka i do nie dawna nie było nic widać z zewnątrz ani po śwince aby coś było nie tak. Zaatakowany został staw żuchwowy przez co po zabiegu świnka nie może jeść samodzielnie. Dostaliśmy od weterynarz trochę karmy Rodevit Help, ale świnka w ogóle nie chce jej jeść. Wyczytałem, że świnka powinna jeść około 10ml co około 2-3h (kawia waży ok 700g) a ona nie ma nawet odruchu przełykania. Prosiaczek jest bardzo osłabiony i do nas wrócił wczoraj (w piątek) i tak naprawdę nie wiem ile w tym czasie zjadła bo albo zostaje jej trochę w pyszczku, albo część jej wylatuje. Próbowałem wkładać strzykawkę głębiej, pod innym kontem, ale boje się zrobić jej krzywdy i naruszyć ranę w pyszczku.
Proszę o pomoc i porady jak zachęcić świnkę do jedzenia.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka nie przyjmuje karmy ratunkowej po zabiegu.

Postautor: Renika » 16 marca 2025, 0:40

Przede wszystkim używaj małej strzykawki insulinówki do karmienia. Nie wiem w jakim stanie jest twoja świnka po zabiegu ale z tego co piszesz to ma niską wagę i jest osłabiona. Zazwyczaj świnki nie chcą od razu jeść karmy ratunkowej jeżeli nie są przyzwyczajone do strzykawki ale po kilku porcjach powinno być lepiej. Martwi mnie to że twoja świnka nie przełyka pokarmu, czy rzeczywiście tak jest? To by oznaczało że jest bardzo słaba i trzeba się szybko skonsultować z weterynarzem bo może nie przeżyć...
Najlepiej zaopatrzyć się w kilka karm ratunkowych, tak aby świnka miała wybór która jej bardziej posmakuje. Moje bardzo lubią Dr Ziętka (różne rodzaje), Herbi care plus i dr Rodents, Rodevit też nie chciały jeść. Mieliłam im też w młynku karmę owsianą Loftys Vitakraft i bardzo ładnie jadły. Karmę trzeba podawać co 2-3 godziny, tak aby świnka miała zawsze coś w brzuszku i jelita dalej pracowały.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka nie przyjmuje karmy ratunkowej po zabiegu.

Postautor: swinki4 » 16 marca 2025, 1:52

Moje świnki uwielbiają karmę ratunkowa dr Ziętek plus. Tej, która dostaliśmy u weterynarza nie chciały w ogóle jeść. Spróbuj kupić inna karmę.