Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Złogi wapniowe w cewce moczowej

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Michał Jakubiak
Użytkownik
Świnki morskie: Milka, Blacky
Kontaktowanie:

Złogi wapniowe w cewce moczowej

Postautor: Michał Jakubiak » 14 kwietnia 2025, 18:52

Witam wszystkich i proszę o iskierkę nadziei!

Zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc. Nasza świnka - Milka - (samiczka, 3,5 roku), od dwóch miesięcy zmaga się z problemami przy oddawaniu moczu. Zaczęło się od piszczenia i napinaniu przy sikaniu — pierwszy rentgen wykazał obecność dwóch małych kamieni w układzie moczowym. Weterynarz uznał, że dzięki odpowiednim lekom świnka powinna je samodzielnie wydalić.

Niestety kolejne badania (USG) wykazały, że jeden z kamieni rzeczywiście został wydalony, ale w cewce moczowej pozostały złogi wapienne, które nadal powodują ból i piszczenie.Lekarz zaproponował operację, ale po usłyszeniu, że ryzyko smieri związane z operacją to aż 50%, postanowiłem wstrzymać się i szukać alternatywnych metod leczenia, o ile takie w ogóle są.

Wprowadziliśmy zmiany w diecie – całkowicie wykluczyliśmy produkty z dużą zawartością wapnia. Milka dostaje też syrop przeciwbólowy, i jakiś rozkurczowy, ale my chcielibyśmy wyleczyć ją całkowicie.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek i udało się Wam pomóci śwince bez operacji?
Milka poza tym czuje się w miarę dobrze – schudła co prawda 200 g, ale od kilku tygodni jej waga się nie zmienia, ma apetyt i jest w miarę wesoła. Może trochę więcej śpi.

Będę wdzięczny za każdą sensowną wskazówkę i dziękuję już z góry
Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Złogi wapniowe w cewce moczowej

Postautor: swinki4 » 14 kwietnia 2025, 22:02

Niestety nie znam nieoperacyjnych metod usuwania kamieni, bo moja pani weterynarz od razu zasugerowała usunięcie. Moja świnka miała mieć operację z innego powodu, ale w czasie badań okazało sie, że ma kamień. Pani doktor usunęła go podczas zabiegu. Każda operacja wiąże się z ryzykiem. Przeszłam już trzy operacje u moich świnek. Zawsze mówiono mi, że ryzyko jest średnio wysokie, ale każda operacja zakończyła się sukcesem. Jeżeli znajdziesz dobrego lekarza, który potrafi leczyć świnki morskie, to myślę, że nie będziesz miał się o co martwić.

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Złogi wapniowe w cewce moczowej

Postautor: Renika » 15 kwietnia 2025, 13:28

Jeżeli pojawią się kamienie w pęcherzu to rzeczywiście trzeba rozważyć zabieg ale z tego co piszesz to świnka wydaliła już jeden. Czy drugi nadal jest czy się rozkruszył tworząc złogi? Jeżeli się pokruszył to jest szansa że świnka go wydali i w tym mogą pomóc leki które stosuję u swoich prosiaczków: Shilintong pian, tabletki niepowlekane oraz allrodin UTI Kn. Można stosować też peparat dr Ziętek Nefro-herb, podawać dużo wody i ogórka oraz koniecznie kontrolować stan świnki u dobrego weterynarza.

Wróć do „Choroby i problemy”