Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka mało je, cicho siedzi w kącie i się nie rusza

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Samkasiak
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka mało je, cicho siedzi w kącie i się nie rusza

Postautor: Samkasiak » 11 kwietnia 2009, 17:11

Od około 2 tygodni moja Nela dziwnie się zachowuje: mało je, cicho siedzi w kącie i prawie w ogóle się nie rusza :( Na początku po wyszukaniu informacji w internecie na róznych stronach stwierdziłam, że jest w rui, prawdopodobnie pierwszej. Jednak po tygodniu jej stan się pogarorszył. Podejrzewam że to problemy z układem pokarmowym, ponieważ wystąpiła biegunka. Proszę o pomoc... :| Z góry dziękuję.. ;)

Awatar użytkownika

cavia de lutka
Hodowca
Kontaktowanie:

Re: Moja świnka dziwnie się zachowuje...

Postautor: cavia de lutka » 11 kwietnia 2009, 21:04

Jeżeli takie zachowanie zaobserwowałaś 2 tygodnie temu, to troszkę przesadziłaś ... czemu nie zareagowałaś wcześniej?
Jeżeli świnka nie przyjmuje pokarmu lub je b. mało to oznaka że coś jest nie tak i biegiem do weta!
Troszkę zaniedbałaś sprawę. U świnek 2 tygodnie to czasami zbyt długi czas oczekiwania na poprawę bez wizyty u weta!
Piszesz, że wyczytałaś, że to ruja ... ruja u świnki trwa zazwyczaj ok. 2 dni a nie tydzień! A poza tym ruja to nie choroba i świnki ruję mają co 15 dni. Więc nie stąd to zachowanie.
Teraz biegunka ... musisz napisać co świnka jadła, może zbyt dużo zielonego dałaś, hmm tylko, że Ty piszesz że świnka nie chce jeść. Nie wiem co Ci poradzić. Napisz może coś więcej to spróbujemy pomóc, o ile nie będzie za późno bo lecznice w święta pewnie będą nieczynne.

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Re: Moja świnka dziwnie się zachowuje...

Postautor: Magda_Oska » 12 kwietnia 2009, 21:27

W jakim wieku jest świnka, od kiedy ją masz? Pamiętaj, aby świnka cały czas piła, żeby się nie odwodniła. Możesz też spróbować podawać jej miękkie jedzenie (starte owoce, warzywa, rozmoczony granulat). No i radzę jak najszybciej udać się do weta.
Trzymam kciuki, żeby świnka szybko doszła do siebie.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Corina
Użytkownik
Świnki morskie: Tobi
Kontaktowanie:

Re: Świnka mało je, cicho siedzi w kącie i się nie rusza

Postautor: Corina » 8 września 2009, 9:17

jezeli swinka pije wiecej niz zwykle a nie je i nie chce sie bawic. posluchaj czy ciezko oddycha. jezeli tak sie zachowuje moze miec nawet zapalenie oskrzeli :( http://swinkimorskie.org/choroby_tabela.htm tu masz roznoe choroby i i ich objawy

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka mało je, cicho siedzi w kącie i się nie rusza

Postautor: Karena » 9 września 2009, 23:10

Dobry weterynarz i jak najszybciej zacznij ja dokarmiać. Przy biegunce nie podawaj owoców i warzyw. Czy świnka je samodzielnie? Jeżeli tak, zostaw jej tylko granulat siano i wodę + 2 razy dziennie po 1/2 ampułki lakcidu.

Duszek [*]