Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Śpioszek czy ropa ?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Linda
Użytkownik
Świnki morskie: Świnek
Kontaktowanie:

Śpioszek czy ropa ?

Postautor: Linda » 24 maja 2009, 9:25

Wiem Wiem jest już taki temat ale chcialam zalozyc nowy bo tam nie pisali juz od 2 lat tak jak juz nie którzy wiedza mój Świnek jest mały jak chomik ,nie wiem ile ma miesiecy .. ale jak jechalam autem do domu myslalam ze spi ,bo mial oko przymrozone ale potem sie obrocil i mial calkiem oko otawrte .. zobaczlam to oko i jakby byl tam śpiochy albo ropa Świnek je przymruża tak jakby szedl spac .. co to jest ?

Aha i żeby nie zakladac nowego tematu.. czy jak świnki nie pija przez pare dni i nie chca przyjmowac np. pomidorów to mogą sie odwodnić ? :?: :?: :?:
za wszelkie błędy przepraszam ale moj czwarty plec jest przeciety ,a na dodatek klawiatura jest niedociśnięta
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:34 przez Magda_Oska, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: pisze się którzy a nie któzi :D to nawet głupio wygląda :D

Pozdrawiam ,Lindzia ;*

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Re: Śpioszek czy ropa ?

Postautor: Magda_Oska » 24 maja 2009, 10:59

Jeśli Twoja świnka w ogóle nie przyjmuje wody, to oczywiście, że może się odwodnić.
Zamiast pomidora (może go nie lubi) daj jej ogórka, jabłko, soczystą trawę, marchewkę, lub jakieś inne warzywo, za którym Twój prosiak będzie przepadać.
Czy masz w klatce miskę czy poidełko?

Co do oczka, to polecam wizytę u weterynarza. Możesz również delikatnie przemyć jej oczko rumiankiem. Tylko pamiętaj, żeby za każdym razem jak dotykasz oczka wacikiem był on czysty. Czyli jak raz przemyjesz oczko, to złóż wacik i przemyj czystą stroną. I nie trzyj oczka, tylko wycieraj zawsze w jednym kierunku.

Jeśli świnka jest wielkości chomika, to zapewne ma około miesiąca.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Linda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Linda » 24 maja 2009, 11:18

Ma poidełko.
Gdzie moge rumianek kupić ?
Ile bedzie czasu ona bedzie w tym domku siedzieć ?
Mam nadzieje że mi pomożesz dzis zobaczyłam małęgo robaczka ktory siedzial na jej domku wyglądał jak wsza i rozwazam o umyciu świnki po oswojeniu jej .. i dlatego pytam ile zajmuje okres oswajania

Pozdrawiam ,Lindzia ;*

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 24 maja 2009, 15:58

Skoro nie pije, to może nie umie korzystać z poidełka. Rumianek możesz kupić w aptece, albo sklepach z ziółkami.
Co do robaczków, to najlepiej idź do weta. Jeśli to wszoły, to sama kąpiel nie wystarczy. No i przy okazji wet sprawdzi oko.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Linda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Linda » 27 maja 2009, 9:28

Ja już wiem .. on ma tak jakby gałke oczna nie wysunięta i codziennie mu ściagam śpiochy .. ta galka juz tak na zawsze zostanie ? no i to oko wyglada jakby bło podbite i opuchnięte... chce wlasnie wkapa mojego zwierzaka ale nic mu sie nie stanie ? ma dopiero miesiac i pol .. troche sie oswoil tylko jak ide do ucieka do domku..
Moge go myć nturalnm mydłem ? nazywa sie biały jeleń

Pozdrawiam ,Lindzia ;*

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 27 maja 2009, 20:00

Ciężko powiedzieć dlaczego tak się dzieje. Najlepszym wyjściem będzie udanie się do weterynarza. Tak jak pisała Magda_Oska, oko możesz przemywać rumiankiem lub świetlikiem. Kąpanie niektórym świnkom może sprawiać przyjemność, jednak jeśli jesteś w trakcie oswajania świnki nie warto zapewniać jej dodatkowych wrażeń. Jeśli mydło, to tylko szare (więcej przeczytasz w forum Pielęgnacja).

Awatar użytkownika
FazzyDamian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: FazzyDamian » 8 czerwca 2009, 16:28

Biały Jeleń to inaczej szare mydło :) Takie malutkie sprostowanie.
Ja używałem tylko i wyłącznie szarego mydła.
Moim zdaniem, nie ma na co czekać. Jeżeli jest jakiś problem z oczkiem to pędzimy szybko do weterynarza. Na pewno pomoże, im wcześniej tym lepiej. Jeżeli wspomnisz o 'robaczkach' to zapewne da Ci kilka rad na temat pozbywania się ich i dalszej pielęgnacji.

Możesz wstawić zdjęcie oka?

ex malis eligere minima

Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 8 czerwca 2009, 19:44

Linda pisze:Ja już wiem .. on ma tak jakby gałke oczna nie wysunięta i codziennie mu ściagam śpiochy .. ta galka juz tak na zawsze zostanie ? no i to oko wyglada jakby bło podbite i opuchnięte... chce wlasnie wkapa mojego zwierzaka ale nic mu sie nie stanie ? ma dopiero miesiac i pol .. troche sie oswoil tylko jak ide do ucieka do domku..
Moge go myć nturalnm mydłem ? nazywa sie biały jeleń

chciałam sie zapytać do jakiego stanu musi dojść żebyś poszła z proskiem do weta???
i jak są zastrzeżenia co do stanu zdrowia to nie kąpie się zwierząt

Samotność to taka straszna trwoga
Ogarnia mnie, przenika mnie

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 8 czerwca 2009, 21:56

FazzyDamian pisze:Biały Jeleń to inaczej szare mydło :) Takie malutkie sprostowanie.

Dzięki za sprostowanie :zawstydzony:

Linda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Linda » 11 czerwca 2009, 15:03

Pomocy !! byłam juz nia u weta i daj krople ale sie jeszcze bardziej pogorszylo ! moge go jakos sama wyleczyc albo samo mu przejdzie ?PS. To jest ropa zapalenie czy jakos tak

Pozdrawiam ,Lindzia ;*

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca