Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Strupek

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Kimie
Użytkownik
Świnki morskie: Soo Min i Miwa :)
Kontaktowanie:

Strupek

Postautor: Kimie » 23 grudnia 2010, 16:02

Otóż gdy dzisiaj pierwszy raz wzięłam jedną ze świnek na ręce, zauważyłam, że na pleckach (bardziej z tyłu) ma strupa ;/ Okropnie boje się, że to może być świerzb, aczkolwiek świnka szczególnie się nie drapie (podrapała się parę razy, ale przecież to normalne, każdego czasem coś swędzi). U drugiej świnki jak na razie nie zuważyłam żadnych zmian skórnych, świnka także się nie drapie. Co to może być? Naprawdę się o nie martwię :(

Awatar użytkownika

PannaM
Użytkownik
Świnki morskie: Draco
Kontaktowanie:

Re: Strupek

Postautor: PannaM » 23 grudnia 2010, 16:06

Jakbyś mogła zrobić zdjęcie tego strupka - wtedy łatwiej by było rozpoznać co to jest. Wydaje mi się, że to może być również grzybica. Głowa do góry, interwencja weterynarza powinna pomóc.

Awatar użytkownika
Kimie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kimie » 23 grudnia 2010, 16:18

Zdjęcie będę mogła dodać dopiero jutro. Mam nadzieję że to nic groźnego

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 23 grudnia 2010, 16:30

Jest parę możliwości...
Dwiema są choroby - świerzb, grzybica. Nawet jeśli byłaby to choroba, to da się ją wyleczyć, więc nie ma się czym martwić.
Inną możliwością jest podrapanie przez drugą świnkę - czy kłótnia, czy też zabawa, coś takiego mogło mieć miejsce.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 29 grudnia 2010, 10:22

Prawdopodbnie Twoja świnka może mieć grzybicę albo zadrapała się o coś w swoijej klatce.Możliwe,że się o coś pokłóciła ze swoim towarzyszem.
Grzybicę dość długo się leczy.Jeśli zauważysz jeszcze więcej strupków to może to być właśnia ta choroba...Idź do weta,kup w aptece maść Clotrimazolum Hasco i smaruj dwa razy na dzień.Wiem jak to jest,gdy swinka ma grzybicę.Mój Philip jak do mnie przyjechał to razem z tych chorbóbskiem.Bardzo go to swędziało.
Moim zdaniem Twoja świnka raczej nie ma świerzba.Świnka,gdy ma świerzb to na jej ciele są łyse placki,nie strupki.Świerzb może niestety doprowadzić do śmierci świnki...
Lepiej się z nią wybierz do weta albo wstaw tutaj zdj.

Awatar użytkownika
Kimie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kimie » 29 grudnia 2010, 14:07

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, u weta już byłam i w zoologicznym gdzie zakupiłam świnke także. Nikt z nich nie wiedział dokładnie co to jest :( W sklepie orzekli, że mogą wziąć świnkę i zwrócą mi pieniądze. Sama nie wiedziałam co zrobić, ale przystałam na to i zostałam tylko z jedną świnką, której w pn dokupiłam towarzyszkę. Niestety towarzyszka także ma problemy ze zdrowiem i wczoraj wzięłam ją do weta (tym razem już innego) i stwierdził grzybicę. No cóż, weterynarz posmarował jej ucho jakimś środkiem i następną wizytę mam jutro. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze, tyle się o te świnki już omartwiłam! Teraz siedzą w oddzielnych klatkach, bo tylko u jednej stwioerdzono grzyba ( u tej co ją kupiłam w pn) i trochę do siebie piszczą, wiadomo że wolałyby być razem w klatce. Mam szczerą nadzieję, że weterynarz zdoła wyleczyć to do końca i wszystko będzie dobrze.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 29 grudnia 2010, 16:41

To prawdopodobnie jedna się zaraziła od tej drugiej.
Na pewno będzie dobrze,grzybica jest wyleczalna,ale potrzeba na to dużo czasu.Nawet jakby był to super sklep zoologiczny gdzie kupiłaś swoje świniaczki to wątpię żeby Ci pomogli.W zoologu pracują najczęściej ludzie bezradni w tkaiej sytuacji.Nie znają się w ogóle na zwierzątkach.Liczą się dla nich pieniądze.Tylko tyle.Jakbyś oddała tam swoje pociechy to by nikt im nie pomógł w pokonaniu grzybicy.Bardzo się cieszę,że ich nie oddałaś.
A weterynarz dał ci jakąś maść do smarowania ? Moze niech da ci jakąś maść do domu i Ty będziesz smarowała ? Teraz jest zima,bardzo zimno na dworze i świnki mogą zmarznąć po drodze lub będą się jeszcze bardziej stresować.
Pozdrawiam i życzę prośkom szybkiego powrotu do zdrowia! :)
NiCiA

Awatar użytkownika
Kimie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kimie » 29 grudnia 2010, 17:28

Kupiłam 2 świnki, oddałam jedną (tą ze strupem, druga jest najprawdopodobniej zdrowa, nie wykryłam u niej żadnych zmian chorobowych), po czym w innym zoologicznym dokupiłam pozostałej śwince koleżankę. Nowo zakupiona koleżanka też okazała się w jakiś sposób chora (ta grzybica), ale tej już nie mam zamiaru oddawać tylko najzwyczajniej w świecie ją wyleczyć. Teraz świnki są w odzielnych klatkach, aby jedna nie zaraziła drugiej.Pani weterynarz powiedziła, abym wzieła świnkę do niej jeszcze raz i zobaczy czy środek który podała skutkuje. Potem ma mi przepisać jakąś maść. Weterynarz nie jest tak daleko, zawsze staram się o dogodny transport, ale wiem że i tak jest to stresujące dla prosiaków, mam nadzieję, że przepisze mi maść jak najszybciej. Świnki naprawdę się polubiły, kwiczą do siebie przez klatki, strasznie mi ich szkoda, ale to dla ich dobra. Mam nadzieję, że wszystko w końcu się ułoży
NiCiA, ile Twój Philip się na to leczył? Czy został w 100% wyleczony? A propo's śliczny ten Twój świaniaczek :D
Moja świnka się nie drapie, na szczęście ta grzybica nie jest tak bardzo zaawansowana.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 29 grudnia 2010, 17:39

Grzybicę dostał,gdy miał zaledwie miesiąc.Teraz ma 8 miesięcy i nawet nie ma śladu po żadnym strupku.Philip się z tego leczył ok. tydzień tylko dlatego,że strupków nie miał dużo.Philipek też nie miał grzybicy zaawansowanej,ale jak pisałam w czasie smarowania go to bardzo swędziało i się drapał ;) Miał tylko z 3-4 strupki.

Dziękuję :) Koniecznie po wyleczniu swojej świnki wstaw zdjęcia :D

Awatar użytkownika
Kimie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kimie » 29 grudnia 2010, 19:20

Ufff, tydzień to nie tak długo :) Mam nadzieję, że i u mojej świnki leczenie potrwa nie dłużej niż miesiąc.
A zdjęcia z pewnością wstawię :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”