Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

pare pytań o biegunkę

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Kiki89

pare pytań o biegunkę

Postautor: Kiki89 » 3 lutego 2011, 15:08

wczoraj na wieczór moje dziewczyny dostały do zjedzenia marchew (chyba troche za dużo...) no i właśnie dziś rano zauważyłam, że w klatcę są inne bobki niż dotychczas- taki mokre i miękkie (chociaż o kształcie normalnych odchodów), dałam im siano, suchą karmę, mają wodę, no i teraz moje pytania:
1) czy powinnam oddzielić świnki od siebie? (bo zauważyłam, że tylko jedna ma taki problem a drugiej nic nie jest)
2) jeżeli świnka zachowuje się normalnie (je, pije, biega) to podawać jej węgiel i lakcid?
3) od czego mogło sie to stac, skoro marchew była umyta, obrana, ciepła (nie prosto z lodówki) i napewno nie znawożona, bo od mojej teściowej z ogródka?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: pare pytań o biegunkę

Postautor: Sensibles » 3 lutego 2011, 17:03

1) Biegunka nie jest zaraźliwa, a więc oddzielanie od siebie nic nie da. Możliwe, że jedna dostała, a druga nie, bo ma wrażliwszy przewód pokarmowy.
2) Jeśli zachowuje się normalnie, to według mnie nie powinnaś nic robić. Podawaj jej dużo wody, ponieważ przy biegunce może się świnka odwodnić. Podawaj siano, wodę i suchą karmę. Z warzywami i owocami na razie daj spokój.
3) Po prostu za dużo. Jeśli świnki wcześniej nie dostawały marchwi, teraz wywołuje u nich takie reakcje. Wszystko powinniśmy wprowadzać stopniowo.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Kiki89

Postautor: Kiki89 » 3 lutego 2011, 17:07

marchew jadły od początku, więc to nie jest tak, że dostały coś nowego w dużych ilosciach...
a i jeszcze jedno nie ma przeciwskazań do wypuszczania tej świnki na wybieg?

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 3 lutego 2011, 17:24

Nie. Właśnie dobrze, że się porusza - szybciej jej się wszystko w brzuszku "przesunie" i szybciej wróci do normy :)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Kiki89
Użytkownik
Świnki morskie: Didi i Pipi
Kontaktowanie:

Postautor: Kiki89 » 3 lutego 2011, 17:29

dzięki za informacje :)

Duduś [*]

Wróć do „Choroby i problemy”