Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Luska miedzy zebami

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Konto usunięte

Luska miedzy zebami

Postautor: Konto usunięte » 30 sierpnia 2011, 21:32

Rano jak Lucy ziewala zauwazylam ,ze ma luske z karmy(pewnie z jakiegos ziarn)miedzy zebami,wieczorem sprawdzalam ponownie i nadal tam jest,staralam sie to wyjac patyczkiem zsuwajac w dol,wtedy zaczynala przezowac,sadze wiec ,ze od spodu jest to wieksze,staralam sie tez nitka dentystyczna,ale tylko podeszlo w gore,macie jakis sposob by to wyjac jesli samo nie wypadnie?Jak nie to weterynarz sie klania

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Re: Luska miedzy zebami

Postautor: Karl Ruger » 30 sierpnia 2011, 21:42

Hm, uważam, że najlepiej, jeśli sprawdzą to fachowe ręce weta. Zwierzę koleżanki też miało coś takiego na zębach, ona próbowała to wyjąć no i ją ugryzło, bo się zdenerwowało.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 30 sierpnia 2011, 21:47

ja bym to zostawiła, świnka sobie poradzi. Ile razy Gucio miał coś takiego za dwie godzinki przychodzą otwieram pyszczek i nie ma nic. Ja uważam, że jak to będzie się ruszać, to zrobi się większą krzywdę zwierzakowi, niż by się to zostawiło. Chyba, że to co uwiło jej w zębach, to jest naprawdę duże i potrzebny jest wet.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 30 sierpnia 2011, 22:23

Jeśli to wystaje troszkę to możesz to spróbować pincetą chwycić i wyciągnąć? A jak nie to nie mam pomysłów. Na pewno trzeba jej to usunąć bo wiadomo, że przeszkadza... Hmmm. Nie wiem, daj znać co i jak :).

Obrazek

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 30 sierpnia 2011, 22:25

a może zostaw ją na godzinkę dwie i zobaczy czy zniknęło

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 30 sierpnia 2011, 22:41

Ja bym poczekała do rana i jeżeli nadal łuska będzie tkwiła między zębami poszłabym do lecznicy. Wet to wyjmie w 30 sekund a Ty się będziesz użerać nie wiadomo ile i jeszcze Cię może Lusiczka upitolić w palec. A przy okazji wizyty warto sprawdzić czy łuska nie poraniła pyszczka, ja sobie kiedyś wbiłam coś między jedynki i rozcięłam tym dziąsło.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 30 sierpnia 2011, 22:51

vagina_denata pisze:Ja bym poczekała do rana i jeżeli nadal łuska będzie tkwiła między zębami poszłabym do lecznicy. Wet to wyjmie w 30 sekund a Ty się będziesz użerać nie wiadomo ile i jeszcze Cię może Lusiczka upitolić w palec. A przy okazji wizyty warto sprawdzić czy łuska nie poraniła pyszczka, ja sobie kiedyś wbiłam coś między jedynki i rozcięłam tym dziąsło.

Wlasnie boje sie czy ja to nie uwiera,a Lusiczka ugryzc?Nie ma takiej opcji jak tylko ja zlapiesz co latwe nie jest to juz mozna z nia robic all,ale zobacze rano moze jej to napecznieje od slinyi samo wyjdzie

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 30 sierpnia 2011, 23:11

Może uwierać. Jak Lucy jest taka potulna, to niech ktoś ją przytrzyma i rozwiera dziób, a Ty weź coś cienkiego (drucik, paznokieć czy co) i popychaj łuskę z góry w dół. A jeżeli trochę wystaje to próbuj pęsetą, jak radzi Nefele.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 31 sierpnia 2011, 8:58

Ja polecam wykałaczką, tylko trzeba zrobić to bardzo delikatnie.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 31 sierpnia 2011, 11:01

vagina_denata pisze:Może uwierać. Jak Lucy jest taka potulna, to niech ktoś ją przytrzyma i rozwiera dziób, a Ty weź coś cienkiego (drucik, paznokieć czy co) i popychaj łuskę z góry w dół. A jeżeli trochę wystaje to próbuj pęsetą, jak radzi Nefele.

To wez te swoje nowe zelazko i wpadnij do mnie,potrzymasz Lucy bo inni znajomi boja sie brac zwierza na rece,a ja jej to wyjme9(zaraz sprawdze czy jeszcze jest) a potem poprasuje pranie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”