Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Łysiejący nosek

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Miniuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Łysiejący nosek

Postautor: Miniuś » 4 grudnia 2011, 18:25

Witam,
od jakiegoś czasu świnka miała problemy zdrowotne: pojawiały się strupy na końcówkach uszu oraz nosek zaczynał łysieć. Weterynarz polecił preparat witaminowy Previvet. Zgodnie z zaleceniem podawałem 8 kropli dziennie (4 rano i wieczorem). po jakimś czasie uszko się o wiele polepszyło, śladu po niczym nie ma, natomiast nos nie. Zacząłem podawać po 10 kropli dziennie, ale i to nie dało efektów. Więc kieruję tutaj te pytanie: dlaczego tak się dzieje? Czy to nie dobór jakieś witaminy, nadmiar, czy starość świnki ? Prosiak skończył w listopadzie 4 lata. Czy ktoś z Was miał taki problem i może mi pomóc. I takie pytanko jeszcze: ile świnka przeciętnie żyje?
Bardzo proszę o odpowiedź. Zdjęcie noska w załączeniu.

P.S. Gdyby to miało pomóc: jej przyjaciółka niedawno odeszła, nie wiem co jej się stało. Od tego czasu mojej śwince się nic nie dzieje poza opisanym.
Załączniki
2.JPG
nos

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Łysiejący nosek

Postautor: Konto usunięte » 4 grudnia 2011, 18:33

Jak dla mnie to moze byc swierzb,idz do weta niech pobierze zeskrobine to sie wyjasni

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 4 grudnia 2011, 18:38

Zapewne świerzbowiec lub grzybek.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 4 grudnia 2011, 20:07

Jak na moje oko to grzybica - widać białe łuszczące się fragmenty skóry. Trzeba odwiedzić weta, który zna się na rzeczy, bo witaminy nic nie pomogą (swoją drogą nie musisz ich podawać, jeżeli świnka jest dobrze karmiona, nie ma sensu, naprawdę).

A odpowiadając na drugie pytanie - świnki żyją ok. 5 lat.

btw: tutaj jest po angielsku bardzo dobra tabela na temat objawów grzybicy i świerzbu: http://www.gorgeousguineas.com/indentification.html

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Miniuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Miniuś » 5 grudnia 2011, 17:07

Dziękuję bardzo serdecznie wszystkim za odpowiedz. Ze świnką od końca tygodnia idę do weta.

Bobek
Użytkownik
Świnki morskie: Gucio [*] , Bobek, Edzio.
Kontaktowanie:

Postautor: Bobek » 5 grudnia 2011, 17:44

Idź koniecznie jak najszybciej możesz. Wiem że świerzb czy grzyb bardzo szybko się rozwija i czym prędzej wybierzesz się do weta tym szybciej to wyleczysz i świnka będzie mniej cierpiała.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”