Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zaróżowiona łapka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Zaróżowiona łapka

Postautor: Nefele » 6 grudnia 2011, 20:01

Hej, mam taki problem ze świnkiem. Zauważyłam, że już parę dni jest taki mniej ruchliwy, wzięłam go na ręce i obejrzałam łapki i wydaje mi się, że są lekko opuchnięte + zaróżowione bardziej niż być powinny (przynajmniej ta różowa łapka, czarna jest nadal czarna ;)). Zastanawiam się czy nie podrażnił ich biegając po dywanie (jest nim wyłożony cały pokój). Wrzucam zdjęcie:
Obrazek
Czy jest się czym martwić? Czy powinnam mu to potraktować jakąś maścią? (P.S. zdjęcie nie oddaje dokładnie tego zaróżowienia, ale mniej więcej pokazuje jak to wygląda). Byłabym wdzięczna za odpowiedz :). Nie chcę go niepotrzebnie taszczyć do weta przez cale miasto w tramwaju jeśli to ni będzie konieczne. Pozdrawiam!

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Zaróżowiona łapka

Postautor: vagina_denata » 7 grudnia 2011, 2:05

Możesz posmarować Capivitem A+E (tak, tymi kapsułkami na włosy :p) lub maścią z wit. A. Moim zdaniem łapka wygląda całkiem dobrze, ale jeżeli faktycznie jest bardziej różowa i większa niż normalnie to trzeba ją uważnie obserwować i gdy będzie dalej puchnąć iść do weta. Mocno opuchnięte poduszeczki są objawem pododermatitis (rodzaj infekcji i owrzodzeń na łapinkach), które wymaga dość upierdliwego leczenia i jest niebezpieczne dla świnki.
I przede wszystkim zadbaj o czystość w klatce i miękkie podłoże.
Trzymam kciuki, żeby opuchlizna zeszła :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 7 grudnia 2011, 8:57

Dzięki za odpowiedz :).

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 grudnia 2011, 16:37

A proszę :)
Jeszcze zapomniałam dodać, że po posmarowaniu łapki maścią świnkę trzeba nosić brzuszkiem na zewnątrz przez kilka-kilkanaście minut, żeby wszystko dobrze się wchłonęło.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Wróć do „Choroby i problemy”